Vrsta drva: BIJELI GRAB ili OBIČNI GRAB

Osim običnoga, kod nas i u južnoj Europi uspijeva još i crni grab (Ostrya carpinifolia, Scop.).

 

Botanički naziv
Carpinus betulus, L.
Botanički rod

Betulaceae

Strani nazivi Oriental hornbeam, white beech (engl.), charme d’Orient (fr.), orientalische Weissbuche (njem.), carpinella (tal.)
Područje rasprostranjenosti(zrakom) Bijeli grab raste u zapadnoj, srednjoj i južnoj Europi (od Švedske do Italije i od Pireneja do Kavkaza).
Značajke drva Drvo raste do visine od 25 m  (iznimno i do 30 m) i ima gustu, ovalnu krošnju. Deblo je u donjem dijelu užlijebljeno. Kora mu je siva i glatka, plitko se raspucava i u visokoj starosti. Listovi su ovalni sa zašiljenim vršcima i na kratkim peteljkama, dok je rub lista dvostruko nazupčan. Plod je oraščić, smješten u troslojnoj krovnoj ljusci.
Građa drva Drvo graba pripada poroznim vrstama drva sa finom teksturom i jedva vidljivim, dosta valovitim godovima. Oni su u pravilu uski i nevidljivi oku.
Svojstva drva Drvo nema obojen središnji, tamniji dio tako da je cijelo bjeličasto žute boje, bez sjaja. Ponekad se ipak pojavljuje obojenost, poznata kao »smeđe srce«, kao posljedica sazrijevanja. Grab se snažno steže: radijalno stezanje je 6,8- postotno, tangencijalno 11,5- postotno. To je dosta gusto drvo (kod 12- do 15- postotne vlažnosti gustoća se kreće od 500 do 850 kg/m³, u prosjeku 790 kg/m³), tvrdo i čvrsto (više od hrastovine), žilavo, teško se cijepa i otporno je na habanje. Na otvorenom nije trajno, ali se dobro impregnira.
Sušenje Suši se polako, pri čemu često puca i deformira se (savija).
Obrada Drvo se dobro obrađuje, savija, lijepi, lako se zabijaju čavli i uvrću vijci (premda se može preporučiti prethodno bušenje). Površinska obrada daje dobre rezultate.
Uporaba Drvo graba koristi se za proizvode koji su izloženi  trenju (kalemi, poljsko oruđe, ručke), u strojogradnji, kolarstvu i strugarstvu (čunjevi i kugle), za čavle pri potkivanju, za rezbarenje, glazbala (dijelovi za klavir, violine …), za suhu destilaciju, grijanje i drugo.

 

Metka Čermak, dipl. ing. šumarstva