VOC – Volatile organic compounds

Već devedesetih godina prošlog stoljeća Europska se Unija pobrinula da mi proizvođači boja i lakova očuvamo okoliš i zdravlje ljudi koji primjenjuju naše proizvode. Već su tada razmišljali o tome kako smanjiti emisiju štetnih tvari u okoliš. Upravo iz tog je razloga izglasan zakon ili norma u kojoj su jasno navedeni svi proizvodi koji pripadaju skupini boja i lakova i podijeljeni su u dvije osnovne skupine; dekorativni i industrijski.

Nakon što je napravljena gruba podjela, unutar dekorativnih premaza napravljene su i manje podjele koje naše materijale svrstavaju u određene podgrupe.

Upravo Chromoden lakovi za parkete pripadaju u jednu od tih skupina i za njih je određen maksimalno dozvoljen sadržaj otapala u jednoj litri proizvoda.

Upravo to je VOC (Volatile organic compounds) koji na hrvatskom jeziku znači hlapivi organski spojevi. Hlapivi organski spojevi su uglavnom otapala koja su sastavni dio naših receptura.

Navedeni je zakon već stupio na snagu 01.siječnja 2007. godine i vrijedi za zemlje članice Europske Unije. Budući se Hrvatska intenzivno priprema za ulazak u Europsku Uniju i mi ćemo se uskoro morati „ravnati“ prema tim zakonima.

Chromos je već prilagodio većinu svojih proizvoda prema navedenim granicama jer već izvozimo u zemlje koje su članice Europske Unije (Engleska, Slovenija..).

Što to točno znači za naše lakove za parkete?

Chromoden lakovi za parkete su 2K poliuretanski lakovi i pripadaju u skupinu (j) u kojoj je dozvoljen sadržaj od 550 g otapala u litri proizvoda.

Chromoden impregnacija, tekućina za kitanje i gel za fuge pripadaju u skupinu jednokomponentnih impregnacija i temeljnih lakova (h) u kojoj je dozvoljen sadržaj od 750 g otapala u litri proizvoda.

Neki od naših proizvoda su već zadovoljili zadane uvjete, a neke smo morali korigirati. Reformuliranje kojim smo se bavili trajalo je više od godinu dana. Svaki od novih proizvoda ispitan je brojnim praktičnim probama koje su odradili isključivo parketari iz Chromoden kluba. Tek kada su bez primjedbi potvrdili kvalitetu, navedene smo proizvode  počeli proizvoditi i izvoziti.

Sve korekcije su išle u smjeru povećavanja suhe tvari u lakovima i temeljima čime smo smanjili sadržaj otapala u našim proizvodima i zadovoljili granice određene normom 2004/42/CE.

Logična pitanja koja smo dobivali kad su parketari iz Chromoden kluba dobili na probe lakove su bila o načinu primjene, te što se u svojstvima lakova promijenilo.

Kada smo smanjivali količinu otapala u našim proizvodima, susreli smo se s izazovom više suhe tvari što automatski znači povećanje viskoziteta, usporavanje sušenja i otežano brušenje nakon predviđenog vremena. Međutim, navedene probleme smo uspjeli prevladati i napraviti proizvode koji su gotovo „neprimjetno“ drugačiji.

A što se doista promijenilo?

Razvili smo kvalitetnije proizvode koji daju filmove još otpornije na habanje i kemikalije, još tvrđe i naravno parkete koji ješ ljepše izgledaju.

Chromoden lak za parkete sjajni već će početkom kolovoza dobiti oznaku sadržaja VOC-a i taj će se podatak uočiti na etiketi kod oznaka upozorenja i obavijesti. Isto vrijedi za Chromoden temeljni lak za parkete, Chromoden univerzalni gel za fuge i Chromoden impregnaciju.

Međutim, kod Chromoden tekućine za kitanje i polumat i mat laka za parkete smo korekcijom napravili potpuno nove proizvode koji izlaze na hrvatsko tržište iduće godine.

Ovime potvrđujemo da Chromos boje i lakovi prati europske i svjetske trendove te da smo korak ispred konkurencije.

Chromos boje i lakovi d.d.