Uzroci odstupanja parketa

Da bi se kod parketa otkrili uzroci za reklamacije, potrebno je uzeti u obzir više čimbenika. Treba se prisjetiti da je drvo prirodni materijal i da ga ne možemo polagati u okolnostima koje nama samima najbolje odgovaraju. Drvo će reagirati i možemo biti samo sretni, ukoliko reagira odmah. Jer, šteta je daleko veća kada već uselimo u stambeni prostor, budući da već i to može premašiti trošak popravka. Naime, zahtijevani iznosi odštete mogu doista postati  vrtoglavi.

k18-22-s1-230.jpgU suvremenim okolnostima svi pokušavaju prebaciti krivicu na nekoga ili nešto, premda je glavni uzrok uvijek isti, a zove se – vlaga. Ona se može skrivati u temeljima, u nosivoj ploči, u sloju sa različitim instalacijama, u estrihu ili u zidovima.

U većini slučajeva vlaga se unosi u prostor prevelikom količinom vode u cementnim mješavinama od kojih se izrađuje podloga. A opet, drugi put je vlaga posljedica prodiranja kroz prozore ili vrata, preko balkona, oštećenih cijevi ili kanalizacijskih instalacija. Ili se jednostavno pojavljuje zbog nezgodnog prolijevanja vode po parketu (premda stranka to ne priznaje, kao što se često događa).

k18-22-s2-3-300.jpgAko je vlaga zbog nepropusnog sloja ostala zarobljena u podlozi, ona će se pokazati – na zidovima.

Radi upijanja vlage nastaju snažna mehanička opterećenja parketa, koja se uvijek iskazuju na najslabijoj točki ugrađenog sustava. Koje su to najslabije točke? Ima ih mnogo i mijenjaju se od slučaja do slučaja.

k18-22-s4-5-300.jpgTako u nekim slučajevima dolazi do rušenja spoja u vezivnom sloju. Estrih sa niskim upijanjem i parket sa niskim stupnjem vlage mogu ugroziti ugradnju vinilnim ljepilom. Temperature ispod 10 stupnjeva Celsiusa, vlažan estrih i parket sa niskim stupnjem vlage uzrokuju rušenje spoja dvokomponentnog epoksi-poliuretanskog ljepila. Površinski vlažan estrih može izmijeniti debljinu vezivnog sloja jednokomponentnog poliuretanskog ljepila tijekom njegovog stvrdnjavanja.

Ponekad u istog zgradi nailazimo na tri vrste dizanja parketa, koje se odnose na ljepilo odnosno sposobnost vezivanja.

k18-22-s6-7-300.jpgČak i tamo gdje je estrih čvrst i kompaktan, položenom parketu će se zbog vlage odvojiti površinski sloj. Isto važi i za tanko- i debeloslojne mase za izravnavanje, i to naročito ako se radi o običnim vrstama za izravnavanje zidova. Može se dogoditi i da se estrih radi napetosti u drvu odvaja od podloge.

Glavni uzrok za odstupanje ostaje vlaga, ali – uz njezinu nazočnost – još i sljedeći čimbenici mogu pospješiti odvajanje od podloge:

  •  najmanji sloj soli ili mikročestica na površini (bleeding);
  •  vlažna i kompaktna podloga ometa sposobnost vezivanja  vinilnog ljepila;
  •  visoki postotak vlage u podlozi može potpuno ugroziti prijemljivost, pa i epoksi-poliuretanskog ljepila;
  •  podloga, obrađena veznim, nepropusnim premazima ili onima za stvrdnjavanje estriha, koji nisu odgovarajući ili su nepravilno nanijeti.

k18-22-s8-9-300.jpgDrugi uzroci za odstupanje, koji nisu povezani sa vlagom:

  •  drobljiva ili prašnjava podloga;
  •  točka dodira vezivnog sloja sa glatkim površinama, koje nisu bile hrapavo obrađene na odgovarajući način;
  •  točka dodira vezivnog sloja sa glatkim površinama, koje nisu bile dobro očišćene.

Antonio Viscardi, talijanski sudski vještak