Plodovi prirodne kemije – zidne boje i zaštita drva

U proizvodima za prirodnu zaštitu drva i u prirodnim zidnim bojama sirovine su pomno odabrane. Kada se u obzir uzmu njihove temeljne značajke i ciljana odmjerenost u proizvodu, one uklanjaju potrebu za brojnim zamjenskim sastojcima koji se mogu naći u industrijskim proizvodima. Omraženi dodaci kakvi su topila, emulgatori, konzervansi i tome slično u prirodnim proizvodima su isto tako prirodne i jednako učinkovite sirovine. Međusobno spajanje sirovina ne događa se uz uporabu agresivnih kemijskih sredstava ili visokih temperatura koje bi mogle uništiti prvobitne značajke prirodnih sirovina, već mehanički odnosno prema prirodnim procesima (izbjeljivanje – izlaganjem zrakama sunca, destilacija). Radi se o postupcima koji svakako zahtijevaju dosta vremena, strpljenja i ljubavi te su usto još i skupi, ali prirodni proizvod može uspješno očuvati svoja svojstva. Dakle, tajna nije u odabiru sirovina (jer vapno, laneno ulje i voskove koristi i industrija), već prije u poštovanju njihovih prirodnih svojstava i njihovoj što većoj uporabi.

Priroda i sama zna zaštititi drvo, odnosno zacijeliti njegove »rane«. I kao što čovjek svojim načinom gospodarenja često i silom zadire u prirodni tijek obrade drva (sječa u neodgovarajuće vrijeme, nestabilno prisilno sušenje i slično), pokatkad mu treba znati i pomoći, i to naročito drvu za konstrukcije, za koje se predviđa dugotrajna izloženost vanjskim utjecajima. U tom slučaju stručnjaci za prirodnu zaštitu drva predlažu uporabu mineralne soli, koja se po svojoj »toksičnosti« izjednačava sa kuhinjskom soli. To je borova sol. Nanošenje rastopine obavlja se potapanjem u kupelji (veći korisnici), četkom ili raspršivačem. Koncentracija rastopine ovisi o namjeni i položaju drva. Borova sol je dobra i za sanaciju drva koje su već napale štetočine. Kako se učinak ove vrste obrade pokazuje tek kroz neko vrijeme (djeluje »čak« i na ličinke), treba preporučiti daljnje uništavanje štetočina vrućom parom.

Vanjsku i unutarnju zaštitu drva omogućuju lazure ili lakovi, čija su osnovna sirovina smole drva. Različite vizualne učinke i tonove boja možete postići ponovnim nanošenjem esencije drva – smole, iste one koja mu je u postupku prerade bila oduzeta. Takvi se proizvodi na prvi pogled i po svojoj postojanosti teško razlikuju od proizvoda iz industrije boje. Razlika postaje očita između pojedinih nanosa, a svakako i radi ugodnog mirisa po lanenom ili eteričnim uljima (ne u svim programima, jer postoji mogućnost izazivanja alergija unatoč prirodnom izvoru), te kod čišćenja korištenog pribora, za koji nisu potrebna nikakva opasna topila, nego samo običan sapun od prirodnih sastojaka ili voda, ukoliko se radi o proizvodima iz »vodenog« programa. Samo, ovaj put ne ispirete opasne kemikalije, već samo biljna ulja, voskove i prirodne boje. Površina drva nakon sušenja ostaje iznimno postojana i omogućuje mokro čišćenje.

Unutarnje površine možete zaštititi i nanošenjem bezbojnih sredstava na osnovi biljnih ulja, različitih vrsta voskova ili lužine. Možete birati između postupaka luženja, uljenja, voštenja ili kombinacije uljenja i voštenja. Tako se mogu zaštititi podne obloge, namještaj, prozori i vrata. Postupak luženja su poznavale još i naše bake, a stručnjaci prirodne kemije nam pomažu time što su razvili proizvode koji su znatno jednostavniji za uporabu. Radi se o jednostavnom postupku zaštite drva, premda je i najmanje učinkovit, a vizualno vrlo zanimljiv. Prema jednostavnosti nanošenja i izdržljivosti, nakon luženja slijede uljenje i voštenje, odnosno nanovo razvijena slična mješavina voštenja i uljenja, koja nudi otpornost navoštenih površina i jednostavnost nanošenja uljnih preparata. Za njegu takvih površina svaki proizvođač nudi i prikladna sredstva, koja nanošenjem ne samo što čiste, već i dopunjuju kakvoću i čvrstoću ranijeg nanosa.

 Zidne boje i dekorativni premazi

Posebno poglavlje su boje za zaštitu i naročito dekorativno oblikovanje unutrašnjosti stambenih prostora. Na temelju prirodnih mineralnih materijala (kreda, ilovača) i postupaka prirodne kemije (vapno, kazein) nastaju proizvodi koji po kakvoći nadmašuju uobičajene industrijske proizvode, jer osim što su funkcionalni, još i ne škode zdravlju. Kako u prirodnim bojama svi prirodni sastojci i dalje zadržavaju svoje značajke, njihove pozitivne učinke možemo osjetiti i sami (uravnoteženost vlage, upijanje neugodnih mirisa i štetnih tvari).

Zidne boje ili dekorativni premazi su zadnji sloj neke prethodno izgrađene konstrukcije – bila ona zidana, montažna ili drvena, pa je stoga potrebno obratiti pozornost i na kakvoću svih ranijih nanijetih slojeva. Samo objedinjenost i jedinstvenost konstrukcije (propusnost pare, sposobnost disanja i uravnoteženje vlage) osigurava konačni učinak na mikroklimu u prostoru.

Mateja A. Leskovar, građevinski biolog