Pametnim investiranjem do poslovnog uspjeha

ABK d.o.o. iz Benkovca postao je vrlo dobar primjer pametnog investiranja austrijskog obiteljskog koncerna Kandussi Holding za kojeg je uveliko zaslužno domaće znanje i stručnost. Okupivši oko sebe kvalitetan i stručan tim različitih kvalifikacija, novi management na čelu s gosp. Davorom Kulušićem je u vrlo kratkom roku uspio promovirati tvrtku ABK d.o.o. na tržištu cijele Dalmacije. Iako je ABK d.o.o. u stopostotnom vlasništvu obitelji Kandussi, a koja još posjeduje šljunčare i betonare u Austriji, Mađarskoj i Kataru, cjelokupni menadžment i operativa tvrtke upošljava 22 djelatnika iz Hrvatske.

k-17-t-abk-1-250.jpgUnatoč velikoj konkurenciji ove djelatnosti na hrvatskom tržištu, tvrtka ABK d.o.o. participira osam do deset posto ukupne potrošnje. Dok je u zemljama zapadne Europe zastupljenost betonskih opločnika u odnosu na druge proizvode istih namjena iznimno velika te se kreće u mjeri od cca. 1,8 do 2,5 m2 po stanovniku u Hrvatskoj je taj prosjek negdje na stopi od 0,3 m2. Za očekivati je stoga da je naše tržište tek nadolazeći potencijal za ovu vrstu proizvoda.

k-17-t-abk-2-230.jpgPoslovnom uspjehu ove tvrtke u 2006. godini govore u prilog uspješni poslovni rezultati, prvenstveno zbog blage klime koja je omogućila rad bez zaustavljanja strojeva, budući da je pravilo da postrojenja zaustavljaju rad kada se temperatura spusti ispod pet stupnjeva celzijusovih. U 2006. godini izgrađen je i novi pogon uz značajnu podršku lokalne uprave i načelnika općine, koji su omogućili dovršenje građevinskih radova i montažu novog postrojenja. Tvrtka je također investirala u kupnju novog suvremenog stroja poznatog američkog proizvođača „Columbia machine Inc“, koji u svijetu slove za najkvalitetnije strojeve za takvu proizvodnju. Trenutno je ovo jedini stroj u Hrvatskoj s potpuno automatiziranim procesom proizvodnje; od samog prijema proizvodnih sirovina, miješanja, vibriranja, sušenja do paletiranja gotovih proizvoda. Vrijednost cjelokupne investicije iznosila je približno četiri milijuna eura. Proizvodni kapacitet novog postrojenja daleko je nadmašio dosadašnju proizvodnju ABK d.o.o.

Uz novo postrojenje, ABK je generalno obnovio i stari pogon s presom AME PFS 1000, te sad doista posjeduje respektabilan proizvodni kapacitet.

k-17-t-abk-3-230.jpgU samoj proizvodnji postoje tri glavne komponente: kamena frakcija, cement (nalazi se u četiri cementna silosa) i voda, koje dolaze u betonske mješalice po određenim recepturama, miješaju se u gotovi beton. Nakon toga smjesa betona odlazi u vibro stroj, nakon čega se beton ubacuje u kalupe gdje se ponovo izvibrira, prolazi kroz proces eventualnog bojanja i izlazi van kao gotov proizvod. Sljedeća faza je sušenje, koje može trajati do četdesetosam sati, ovisno o vremenskim prilikama. Na kraju dolazi paletiranje i ostavljanje proizvoda na otvorenom prostoru gdje proizvod sazrijeva.

U perspektivi ove uspješne tvrtke je daljnje investiranje u otvaranje novog postrojenja u južnoj Dalmaciji, između Metkovića i Dubrovnika, čime će se zasigurno osnažiti poslovno opredjeljenje ove tvrtke.

Veliko zanimanje na graditeljskim sajmovima izazvao je novitet na našem tržištu, ukrasni lomljeni blokovi koji se proizvode drobljenjem struktuiranog bloka na novom stroju uz pomoć posebnih alata, tzv. sjekača. Taj proizvod koristi se za ogradne zidove obiteljskih kuća te svojom estetskom privlačnošću može uljepšavati i fasade stambenih i drugih objekata.

Tvrtka ABK d.o.o. predstavlja jako dobar primjer ulaganja stranog kapitala koji se razvija zahvaljujući kvalitetnom hrvatskom kadru, potičući razvoj zajednice u kojoj djeluje.

ABK d.o.o.