Chromoden ljepila za parkete

Za uspješnost lijepljenja vrlo je važna pravilna priprema podloge koja mora biti suha i ravna te očišćena od prašine i ostalih nečistoća. Betonska podloga mora biti odležana, a njezina vlažnost može biti maksimalno 2%. Vlažnost drvene podloge i parketa može biti maksimalno 10%. Ljepila ne preporučamo koristiti na temperaturama nižim od 12°C.

k-17-t-chromos-1-230.jpgPriprema podloge za lijepljenje parketa

Pravilna priprema podloge (cementni estrih) osnova je za uspješno polaganje podnih obloga. Ona uključuje mehaničko odstranjivanje prašine s površine i potom impregniranje odgovarajućim primerom za impregniranje upijajućih podloga.

Često se događa da korisnici s nevjericom prihvaćaju podatke proizvođača o utrošku ljepila za parkete. Zaboravlja se da podatak o utrošku ljepila vrijedi za slučaj kada je podloga ravna (izravnana masama za niveliranje – Chromos proizvodi samonivelirajuće mase u prahu na bazi cementa  Nivelit P-F i Nivelit P-G) te impregnirana. Važnost i prednost upotrebe impregnacija prije lijepljenja parketa je sljedeća:

  • impregnacije učvršćuju podlogu (duboko prodiru u podlogu i na taj način povezuju odnosno fiksiraju sve labave čestice te smanjuju površinsko prašenje)
  • impregnacije smanjuju i izjednačavaju upojnost podloge (na taj način se smanjuje utrošak ljepila odnosno omogućuje se formiranje spoja s manjom i ravnomjernijom količinom ljepila)

Chromos danas u ponudi ima dva tipa primera za cementne estrihe koji se koriste sukladno izboru vrste ljepila kojim će se parketi lijepiti. To su:

Chromoden primer AC – visokokvalitetno disperzivno sredstvo od umjetne smole koje služi za impregniranje upijajućih podloga prije ljepljenja parketa Chromoden ljepilima za klasičan i lamel parket

Chromoden primer PU – visokokvalitetni jednokomponentni premaz na poliuretanskoj bazi koji služi za impregniranje upijajućih podloga prije lijepljenja parketa Chromoden 2K PUR ljepilom za parkete

Oba proizvoda su jednokomponentni i gotovi za uporabu, a primjena je vrlo jednostavna (nanošenje valjkom nakon mehaničkog čišćenja podloge). Konačni rezultat tako pripremljene podloge je smanjena upojnost podloge pa tako i smanjen utrošak ljepila.

Ukoliko se parket lijepi na drvenu podlogu ili na podloge koje nisu upojne tada impregniranje ne radimo.

Disperzijska ljepila za parket

Chromos u svom proizvodnom programu ima dvije vrste ljepila za parkete. Jedna su disperzijska ljepila i nude se u dva tipa:

  • Chromoden ljepilo za klasičan parket
  • Chromoden ljepilo za lamel parket

To su ljepila izrađena na osnovi polivinilacetatne vodene disperzije, punila i aditiva. Koriste se za lijepljenje klasičnog, odnosno lamel parketa na betonske, drvene i slične podloge. Podloga na koju se lijepi mora biti ravna, fino obrađena (glatka) i dobro očišćena od prašine, masnoća i ostalih nečistoća. Betonska podloga mora biti stara minimalno 4-6 tjedana, a vlažnost može biti maksimalno 2%. Vlažnost drvene podloge i parketa može biti maksimalno 10%. Ne smije se upotrebljavati kod temperatura nižih od 12°C.

Ova ljepila koriste se za lijepljenje klasičnog i lamel parketa samo na upijajuće podloge (beton, cementni estrih, drvene podloge i sl.) jer u protivnom sva količina vode iz ljepila odlazi samo u parket što može uzrokovati određene posljedice. Upravo zbog te činjenice što sadrže određenu količinu vode ne preporučamo ovaj tip ljepila za parkete od upijajućih drva (npr. bukva složena paralelno) kao niti za parkete većih dimenzija.

k-17-t-chromos-2-230.jpgLjepilo je prije nanošenja potrebno dobro promiješati. Ne razrijeđuje se i gotovo je za primjenu. Nanosi se nazubljenom lopaticom u prosječnoj debljini od 1 mm. Zatim se parketi poslažu i dobro pritisnu. Vrijeme sušenja nanesenog ljepila ovisi o relativnoj vlazi u prostoriji, o temperaturi u prostoriji, kao i o temperaturi ljepila, parketa i podloge. Optimalna temperatura primjene je 20±5°C. S brušenjem se može započeti za 24 sata, a konačnu čvrstoću sljepljeni spoj postiže nakon 48 sati. Utrošak Chromoden ljepila za parkete je oko 0,8 kg/m2 (vrijedi za ravnu i impregniranu podlogu, inače je potrošnja veća).

Nanošenjem disperzijskih ljepila u estrih i u parkete unese se određena količina vode. Radi toga se ne smije pristupiti lakiranju parketa odmah iza lijepljenja već je potrebno ostaviti parket da se suši nekoliko dana ovisno o relativnoj vlazi zraka i temperaturi.

Poliuretansko ljepilo za parket

Druga vrsta ljepila u Chromosovoj ponudi je:

  • Chromoden 2K PUR ljepilo za parket

Chromoden 2K PUR je dvokomponentno poliuretansko ljepilo izrađeno na bazi reaktivne smole, punila i aditiva. Ne sadrži vodu niti otapala.

Namjena mu je lijepljenje parketa velikih dimenzija (dužice – debljine 14 mm), lam parketa (debljine 10 mm) i parketa malih dimenzija (lamel parketi) na upijajuće i neupijajuće podove, pločice od prirodnog kamena, keramičke pločice i metal. Podloga na koju se lijepi mora biti ravna, fino obrađena i dobro očišćena od prašine, masnoća i ostalih nečistoća. Idealna temperatura okoliša, parketa, podloge i ljepila iznosi 18-25°C, relativna vlažnost zraka 65-75%, vlažnost podloge maksimalno 2%, a parketa 8%.

Način nanošenja: U posudu sa komponentom A odmjeri se i dobro umiješa komponenta B u omjeru A:B=10:1,5. Brzo i potpuno miješanje postiže se spiralnom mješalicom na električnoj bušilici. Izuzetno je važno dobro homogenizirati smjesu kako bi se osiguralo ravnomjerno umješavanje kontakta. Ukoliko masa nije dobro zamiješana može doći do nepotpunog otvrdnjavanja ljepila i ono zaostaje mekano. Ljepilo se nanosi ravnomjerno na podlogu pomoću nazubljene lopatice, parket se polaže na sloj ljepila, te se laganim guranjem i udaranjem učvrsti na mjestu.

Važno je napomenuti da se uvijek umiješa i nanosi samo onoliko ljepila koliko se može obraditi unutar ograničenog vremena upotrebe koje je cca 45-60 min na 20°C. Vrijeme uporabe smjese ljepila skraćuje se na višim temperaturama i za veće količine ljepila, a produžuje na nižim temperaturama i za manje količine ljepila.

Parket se može opteretiti nakon cca 4 sata, krajnju čvrstoću postiže nakon 48 sati. Utrošak Chromoden 2K PUR ljepila za parkete je 1,0-1,2 kg/m2.

Kod primjene dvokomponentnih poliuretanskih ljepila bitno je napomenuti da previše ljepila i nedovoljna suhoća parketa ili podloge, te niža temperatura od 15°C mogu u potpunosti onemogućiti lijepljenje.

Posebnu pažnju treba usmjeriti na lijepljenje gotovih lakiranih parketa. Svo zaostalo ljepilo sa površine parketa i ruku treba očistiti (aceton ili etilacetat) dok je ljepilo još svježe. U protivnom ga treba odstranjivati mehaničkim putem.

Prednost Chromoden 2K PUR ljepila za parkete u odnosu na disperzijska ljepila je: veća čvrstoća vezanja, brže prijanjanje na površine koje se lijepe, lijepljenje parketa osjetljivih na vlagu te lijepljenje parketa većih dimenzija. Nadalje, kada se radi o lijepljenju parketa na neupijajuće podloge poput keramike ili kamena, vodu iz disperzijskih ljepila upija jedino parket, a to onda gotovo sigurno dovodi do podizanja parketa. Odgovarajući odabir je dvokomponentno ljepilo koje ne sadrži vodu i brzo kristalizira.

Dakle, bez obzira dali se radi o disperzijskim ili dvokomponentnim ljepilima da bi lijepljenje bilo uspješno podloga mora biti dobro pripremljena. Ako se parket nanosi na samonivelirajuće mase obavezno se mora pridržavati uputa proizvođača o nanošenju mase i njenoj pripremi za lijepljenje parketa.

Chromos boje i lakovi d.o.o.