Vrsta drva: PRAVI KESTEN, sinonim: DOMAĆI KESTEN

Pravi kesten potječe s Bliskog istoka, otkuda su ga u Europu donijeli stari Rimljani (istodobno sa vinovom lozom, zbog čega se njihova rasprostranjenost prilično podudara). Uspijeva u južnoj Europi i sjeverozapadnoj Africi, a srodne vrste i u Sjevernoj Americi (američki kesten) i na Dalekom istoku (japanski kesten).

Botanički naziv
Castanea sativa, Mill., sin. Castanea vesca, Gaertn.
Botanička obitelj

Fagaceae

Strani nazivi chestnut (engl.), châtaignier, marronnier (fr.), Edelkastanie, echte Kastanie (njem.), castagno, marrone (tal.)
Područje rasprostranjenosti(zrakom) Pravi kesten potječe s Bliskog istoka, otkuda su ga u Europu donijeli stari Rimljani (istodobno sa vinovom lozom, zbog čega se njihova rasprostranjenost prilično podudara). Uspijeva u južnoj Europi i sjeverozapadnoj Africi, a srodne vrste i u Sjevernoj Americi (američki kesten) i na Dalekom istoku (japanski kesten).
Značajke drva Pravi kesten može izrasti 20–25 m, a iznimno i do 35 m visine te pritom oblikuje kratko deblo i široku krošnju. Može postići visoku starost (i do 1000 godina!), zbog čega neka debla imaju golemi promjer, ponekad čak i do 3 m. Kora mu je sivosmeđa i raspucana. Listovi su veliki, suličasti, i imaju grubo nazupčani rub. U Sredozemlju je kesten nekada bio gospodarski vrlo značajna vrsta koja se uzgajala radi plodova, ali ga već dugo ugrožavaju razne biljne bolesti, prije svega rak kore i crna trulež. Osjetljiv je i na sve veće ekološke promjene.
Građa drva Drvo je grubo porozno u obliku vjenčića, a građa mu nije homogena. Izrazite su stijenke, a pore mladoga drva su široke, raspoređene u obliku vijenca i obavijene tilastim tkivom. Trakovi su vrlo uski i nisu vidljivi prostim okom. Drvo sadrži mnogo supstance iz koje se dobiva tanin, a on se opet koristi kao biljno štavilo.
Svojstva drva Kestenovina ima obojen tamni dio, obično sivkasto- crvenskaste do smeđe boje, koja na zraku brzo postaje i tamnijom, dok je bjelji dio uzak i žućkasto – bijele boje. Kestenovina se dosta i steže: radijalno krčenje iznosi 4,3-posto, tangencijalno oko 6,5-posto, gustoća je srednja (kod vlažnosti od 12 do 15 posto kreće se oko 620 kg/m³). Drvo je srednje tvrdoće i slabe elastičnosti. Tamni dio je vrlo trajan na otvorenom i u vodi te otporan na gljive i nametnike.
Sušenje Kestenovina se dobro suši, ali je izrazito sklona pucanju, pa se zato mora sušiti polako i kontrolirano.
Obrada Drvo se u načelu dobro obrađuje, lako se lijepi i u njega zabijaju čavli ili uvrću vijci, ali nije savitljivo. Dobro se površinski obrađuje, a lakiranje ne izaziva nikakve poteškoće.
Uporaba

 

Kestenovina se koristi za izradu rezanog furnira, namještaja (prije svega stilskog), za obloge, stubišta, parket, glazbala, posude, itd., a iz kore i samoga drva dobiva se tanin.

 

 

Metka Čermak, dipl. ing. šumarstva