Oštećenja na gotovom parketu od javora uslijed poplave

Proizvođač parketa pozvao me da obavim ogled i mjerenja te utvrdim razloge za oštećenja nastala na položenom parketu. Trebalo bi utvrditi je li za uzroke odgovoran proizvođač ili polagač parketa.
Gotov nelakirani parket od javora debljine četrnaest milimetara bio je položen u prizemlju i prvom katu, namijenjenom vježbaonici. Zgrada se gradila tijekom kolovoza i rujna. U listopadu je došlo do poplave zbog puknuća cijevi, pri čemu je bilo poplavljeno čitavo prizemlje, što je dovelo do značajne štete.

Slike od 1 do 6 prikazuju parket odmah nakon polaganja. Iz njih je vidljivo da parket nije bio oštećen.

k16-25-s123456-p300.jpg

Bilo je utvrđeno da je drvo prije polaganja sadržavalo od 6 do 8 posto vlage, a oštećenja koja su nastala radi poplave još je pojačalo i to, što je upravo u vrijeme nakon poplave sustav podnog grijanja radio punom snagom.

Neki podaci:

  • Parket, položen u prizemlju, imao je 5-milimetarski sloj masivnog drva javora, koji je bio nalijepljen na približno 9-milimetarsku podlogu od vezane ploče. Na cementni estrih je bio lijepljen dvokomponentnim ljepilom.
  • Mjerenja relativne vlažnosti zraka pokazala su sljedeće vrijednosti: 43,4, 42 i 42,3 posto; temperatura u prostoru kretala se između 25 i 25,6 stupnjeva Celziusa.
  • Dimenzije položenog parketa su iznosile 600/700 x 70 milimetara, a vlažnost se kretala od 5,8 do 9,4 posto.
  • Izmjerena širina položenih daščica je bila 69, 68,5 i 68,8 milimetara, dok je širina daščica u izvornoj ambalaži 70,21 i 70,11 milimetara. Na području valovite površine su bile vrijednosti 69,6 i 70 milimetara.
  • Na valovitoj površini smo očitali vlažnost parketa od 8,4 do 8,2 posto, a kod parketa u izvornoj ambalaži vlažnost je iznosila 9,2 i 10 posto.
  • Prilikom provjeravanja ravnine poda utvrdili smo da je parket bio najviše oštećen kod ulaza, gdje je postojala visinska razlika od 3,2 milimetra.

 

k16-25-s78-p300.jpgSlika 7: Visinska razlika je bila najviša kod ulaza.

Slika 8: Uzrok nastajanja pukotina je bilo pretjerano zagrijavanje poda nakon poplave.

Pretjerano zagrijavanje nakon poplave bilo je bez ikakve sumnje pravi uzrok nastajanja pukotina, koje su bile veličine od 0,7 do 1,8 milimetara.

 

I u prvom katu, gdje se nalazila vježbaonica, pojavile su se jednake poteškoće: vlažnost položenog parketa je bila 8,2 i 8,6 – postotna, relativna vlažnost zraka 40,2 i 42,4 – postotna, a temperatura prostora je iznosila 26,5 stupnjeva Celziusa. Između daščica širine 69,9 i 70 milimetara nastale su pukotine veličine od 0,2 do 0,7 milimetara.
Pri udarcu bi parket ponegdje muklo odzvanjao, što je za ovaj tip polaganja dosta učestala pojava.

Uzroci

S obzirom na dobivene rezultate mjerenja možemo sa velikom sigurnošću ustvrditi, da su uzroci za nastala oštećenja bili isključivo istjecanje vode iz kupaonice, poplavljivanje prizemlja i naknadno pretjerano podno zagrijavanje parketa.
Niti jedan drveni pod pa tako niti gotov parket ne bi mogao izdržati takav potres: prvo voda, a potom pretjerano grijanje.
Poduzeće koje je izradilo parket nije slijedom toga ni na koji način bilo povezano s nastalim oštećenjima. Treba još podsjetiti da je proizvođač isporučio pakirani i neugrađeni parket te nije mogao predvidjeti da će nakon polaganja doći do katastrofe ove vrste.

 

Ilario Priviero, sudski vještak