Lakiranje sportskih dvorana Chromoden SD lakovima

U životu današnjeg čovjeka sport je postao više od rekreacije i natjecanja. Danas je sport posao, pa uz rekreativce postoje i profesionalni sportaši koji svi zajedno za svoje sportske aktivnosti koriste sportske dvorane. Stoga i ne čude brojni zahtjevi koje sportski pod mora ispuniti. Dio zahtjeva odnosi se na sportski pod kao konstrukcijski element, npr.ublažavanje udarca, vertikalna deformacija pri djelovanju sile, visina odbijanja lopte i sl. Drugi dio zahtjeva odnosi se na svojstva površine sportskog poda kao npr.ograničenje klizanja (protukliznost), elastičnost i stupanj sjaja. U slučaju kada se pod izvodi klasičnim dvoranskim parketom ta svojstva površine odnose se na lak kojim se parket lakira.

Lakiranje parketnih podova u sportskim dvoranama razlikuje se od lakiranja parketnih podova u stambenim ili poslovnim objektima. Nekoliko je ključnih elemenata koji prave tu razliku. Određeni proizlaze iz specifičnosti objekata i uvjeta u kojima se radi (veličina podloge koja se lakira, specifičan elastični sportski pod), neki iz posebnih zahtjeva za lak, a posebna je i sama primjena, odnosno lakiranje zbog potrebe za brojnijom i dobro uigranom ekipom.

Predstavljanje proizvoda

Za sportske dvorane, a i za ostale pozicije gdje se zahtjeva protukliznost (npr. pozornice, plesni podiji i sl.) Chromos boje i lakovi d.d. u ponudi ima CHROMODEN MAT LAK SD (sportske dvorane). Ovaj proizvod dio je brojne i kvalitetne obitelji CHROMODEN koja je namijenjena ugradnji i završnoj obradi parketa. To je dvokomponentni poliuretanski lak smanjenog sjaja i klizavosti površine koji se odlikuje visokom tvrdoćom i punoćom filma. Suhi film CHROMODEN MAT LAKA SD je izuzetno dugotrajan i otporan na habanje.

U sustavu za sportske dvorane preporučamo isključivo korištenje proizvoda naše robne marke CHROMODEN za parkete što osigurava potpunu kompatibilnost korištenih materijala, a time i kvalitetu cjelokupnog sustava.
Fuge treba popuniti odgovarajućom smjesom fine drvne prašine i CHROMODEN TEKUĆINE ZA KITANJE. Nakon završnog brušenja može se pristupiti lakiranju.
Umjesto prvog sloja laka može se upotrijebiti CHROMODEN TEMELJNI LAK ZA PARKETE koji brže suši i dobro zapuni sve male neravnine na površini. Također je moguće upotrijebiti i CHROMODEN IMPREGNACIJu ukoliko postoje zahtjevi za zadržavanjem svijetlije boje drveta.
Ukoliko je potrebno bojati određene dijelove poda valja upotrijebiti CHROMODEN TRANSPARENT boju za parkete. To je dvokomponentni poliuretanski «bajc» koji se proizvodi u 12 standardnih nijansi. Linije se iscrtavaju isključivo CHROMODEN LAKBOJOM sjajnom (također dvokomponentna poliuretanska boja).

Uvjeti za lakiranje

chromos-01-300.jpgKao i kod svih drugih poslova lakiranja parketa jedan od osnovnih preduvjeta za dobro obavljen posao su uvjeti u kojima se radovi izvode. Ne smije biti niti previše toplo niti previše hladno, vrlo je bitno osigurati što optimalniju radnu temperaturu prostora koja treba biti 20±2°C. Osim temperature zraka (prostora) vrlo je važna temperatura laka, odnosno smjese koja se koristi. Ta temperatura mora odgovarati radnoj temperaturi što se osigurava tako da se materijal koji će se koristiti nekoliko dana ranije uskladišti u prostoru u kojem se radovi izvode. Naravno, bitno je i da je temperatura podloge (sportskog parketnog poda) u ravnoteži s temperaturom prostora. To je posebno važno u periodu kada se treba grijati i kada nikako nije ispravno uključiti grijanje neposredno prije lakiranja kako ne bi došlo do pojave kondenzata.

Drugi parametar na koji treba paziti kad govorimo o uvjetima je strujanje zraka. Vrlo je važno osigurati prostor bez strujanja zraka (svi prozori i vrata trebaju biti zatvoreni).

Priprema podloge

Priprema parketa za završnu obradu lakiranjem je standardna. Dakle parket mora biti suh i čist te završno obrušen brusnim papirom br.150 (po mogućnosti strojevima za poliranje kako bi se osigurala potpuno ravna i glatka površina).

Priprema laka

Prije samog čina pripremanja smjese bitno je izračunati koliko je laka potrebno za površinu koju se lakira. CHROMODEN MAT LAK SD treba nanositi u količini od 1lit/10m2 u jednom sloju, što znači da se izračun vrši prema formuli m2/10. Za manje površine može se sva količina zamiješati odjednom, dok kod većih smjesu treba zamješavati postepeno prema potrebi pri čemu treba paziti da lak treba pripremati na vrijeme kako ne bi dolazilo do prekida u lakiranju. Prije zamješavanja komponenti CHROMODEN MAT LAK SD potrebno je dobro promiješati (dakle samo komponentu lak) kako bi se sredstvo za matiranje što bolje homogeniziralo u masi što osigurava jednak stupanj sjaja na cijeloj površini. Nakon zamješavanja i miješanja komponenti smjesa treba odstajati 10-15 minuta. Nakon toga smjesa je spremna. Prilikom pripreme smjese za zadnji sloj preporučamo dodati do 10% CHROMODEN USPORIVAČA (na količinu smjese) što osigurava nešto sporije sušenje laka tj. lakši rad.

Lakiranje

Lakiranje sportskih dvorana je specifično iz razloga što zahtjeva brojniju i uvježbanu ekipu. Brojnost naravno ovisi o površini, a najbolje je raditi u parovima. Za lakiranje se koriste valjci s kratkim dlakama (npr.velour) i prilikom lakiranja treba napraviti jedan križ, završni potez valjkom treba povući u smjeru slaganja parketa (brodski pod) na cijeloj površini. Lakirati treba u vremenskim razmacima od 24-48 sati uz obavezno međuslojno brušenje strojevima za poliranje brusnim papirom br.150. Ukoliko je, iz bilo kojeg razloga, taj vremenski razmak veći međuslojno brušenje potrebno je izvesti jače kako bi se osigurala kvalitetna međuslojna prionljivost.

Linije se izvlače u pravilu na prvi sloj sustava. Površina na koju se nanose mora obavezno biti suha i međuslojno obrušena (brusni papir br.150). Nanosi se kistom ili valjkom u jednom ili dva sloja (uz međuslojno brušenje ako su dva sloja). Boja se treba sušiti najmanje 24 sata. Prije nanošenja sljedećeg sloja laka i linije trebaju biti međuslojno obrušene. U pravilu se lakira troslojni sustav.

Preporučeni sustavi

  1. 3 x Chromoden mat lak za sportske dvorane
  2. 1 x Chromoden temeljni lak za parkete (gleter ili valjak; gleterom može i dva puta)
    2 x Chromoden mat lak za sportske dvorane
  3. 1 x Chromoden impregnacija
    2-3 x Chromoden mat lak za sportske dvorane

Chromos boje i lakovi d.d.