Klinker

ČIŠĆENJE NAKON FUGIRANJA

Nakon pravilne ugradnje, čišćenje je najvažniji korak prema željenom konačnom izgledu obložene površine. Polagač se treba prihvatiti čišćenja dok je masa za fugiranje još svježa, jer se ona tada još s lakoćom uklanja. Proizvođači savjetuju da se pločice i fuge prvo malo navlaže, a potom nečistoće uklone gumenom lopaticom. Nastavlja se krpom kojom se čiste pločice te zaglađuju i poravnavaju fuge.

Ako nakon nekoliko dana, kada se pločice i fuge već posve osuše, na površini još uvijek možemo vidjeti tragove cementa, možemo ih očistiti solnom kiselinom razrijeđenom vodom u omjeru 1 : 10, ili proizvodima koji su tome namijenjeni i koje na tržištu nudi više proizvođača. Solna kiselina će dobro očistiti ostatke žbuke koji nisu bili uklonjeni nakon polaganja, ali bi mogla izazvati i promjenu tona boje mase za fugiranje. Zato je potrebno temeljito upiti prljavu vodu čim uklonimo mrlje te površinu iznova obilno isprati čistom vodom, koju onda uklanjamo spužvom. Tako se izbjegava nastajanje bjeličastih mrlja na pločicama.

REDOVITO ODRŽAVANJE

Redovito održavanje glaziranog klinkera ne razlikuje se od održavanja drugih glaziranih pločica i vrlo je jednostavno. Dovoljno je da se površina obriše mokrom krpom, a povremeno se koriste i odgovarajuća sredstva za čišćenje. Pritom treba pripaziti na uputstva proizvođača. Važno je i to, da nikada ne koristimo laneno ulje, voskove ili ona sredstva za čišćenje koja sadrže fluorovodičnu kiselinu.

Kod održavanja neglaziranog klinkera moramo biti malo oprezniji.

Posebne vrste čišćenja

Pod time mislimo na uklanjanje tvrdokornih mrlja, odnosno onih koje se ne daju ukloniti običnim deterdžentima i vodom. Velike površine treba čistiti posebnim strojevima za čišćenje i taj posao prepustiti stručnjaku. U tabeli br. 1 navedene su sve vrste mrlja koje mogu nastati, kao i odgovarajuća sredstva za čišćenje kojima se one uklanjaju.

 

Tabela br. 1:
VRSTA MRLJE ODGOVARAJUĆE SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE
ulja te životinjske i biljne masti, Coca-Cola, voćni sokovi, vino, kava deterdženti na bazičnoj osnovi, kakvi su kaustična soda (natrijev hidroksid), kalijev karbonat, soda bikarbona (natrijev bikarbonat), pomiješani s toplom vodom
Razne vrste crnila metilni alkohol, varikina
Tragovi automobilskih guma, mineralna ulja, motorna ulja, mastiks nitrorazrjeđivač, aceton, terpentin, trikloreten
Rđa solna kiselina
Vapnenasti tragovi solna kiselina
Jod Amonijak
krv vodikov peroksid, varikina

Izvori
Gradivo iz jednotjednog seminara o keramici, Bologna, listopad 2000.
Giorgio Timellini, Carlo Palmonari: Come e perché, Le piastrelle di ceramica italiane, Edi. Cer. S.p.A, CD-ROM, 1999.