Širina asortimana Međimursko-Turopoljskog tandema

Tvrtka Pana specijalizirana je tvrtka za obradu drva, ali i za proizvodnju proizvoda od drva. U svom proizvodnom programu ističu se stolarijom, kao što su prozori izrađeni od troslojnog lameliranog drva prema željama kupaca. Dolaze u  različitim vrstama drva: jela / smreka, ariš, hrast, iroko i meranti. Grilje koje se izrađuju u Pani mogu biti s pomičnim i fiksnim lamelama, a proizvode i škure, rolete PVC i ALU i komarnike. Unutarnja i vanjska vrata mogu biti masivna i furnirana od svih vrsta drva.

Kako tvrtka Pana neprestalno ulaže u nove proizvode i u modernizaciju postojeće proizvodnje, tako je od nedavno počela proizvoditi gotovi masivni parket od hrasta uljen ili UV lakiran (7 slojeva) u boji američkog oraha, izbjeljen ili trasparentni. Kao takvom bitno se skraćuje vrijeme polaganja parketa. U ponudi su i druge vrste klasičnog parketa 21 i 14 mm (hrast, bukva parena i neparena, jasen, javor, orah, trešnja, iroko, doussie), koji dolaze u različitim širinama od 60 do 70 mm, a u dužinama od 250/300/350/400/450/500/700 mm.

Klasični parket širine 90 mm nalazi se u 600 i 1200 mm dužine.

Tehnički opis: Klasični parket proizvode s utorom i perom bočno i na čelu, kao lijeve i desne u dužinama do 450 mm, a veće dužine samo lijeve. Desna parketna daščica je ona, čije se čeono pero nalazi na desnoj strani, a lijeva, čije se čeono pero nalazi na lijevoj strani kada se lice daščice okrene gore, a bočno prema promatraču.

Obrada i vlažnost: Parketne daščice moraju biti glatke, suprotne strane paralelne, a rubne i čeone ivice lica pod pravim kutem. Spoj između utora i pera ne smije biti jako krut, ali ni previše labav. Dozvoljena vlažnost iznosi 8+/-2% vlage u odnosu na apsolutno suho drvo, a provjerava se baždarenim vlagomjerom na principu slučajnih uzoraka.

Klasiranje i dozvoljene greške: Klasiranje parketa se odnosi na gornju stranu parketne daščice i vrši se prema prirodnim karakteristikama drva. Na naličju daščice dozvoljene su sve greške osim truleži koje ne utječu na čvrstoću i habanje parketa. Samo 2% svih daščica može imati dva puta veće greške od dozvoljenih, kao i daščice koje pripadaju nekoj drugoj klasi. Postoje odstupanja u boji zbog prirodnog rasta drva. Odstupanje po duljini, širini i debljini parketne daščice +/- 0,2 mm.

Lamel parket nalazi se od 120 i 160 mm u hrastu, bukvi parenoj i jasenu, a seoski pod 21 mm u širinama od 120 do 180 mm i dužinama od 600 do 2500 mm u hrastu, jasenu i bagremu parenom.

Tvrtka Pana ima dva proizvodna pogona; pilanu i parketariju u Turopolju i proizvodnju stolarije u Čakovcu. Ukupno upošljava 180 djelatnika. U tijeku su stjecanja prava na prestižni FSC certifikat za gospodarenje šumama prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. Ovisno o zahtjevima kupca u tvrtci Pana moguće je proizvesti proizvode po zadanim mjerama i oblicima što je vidljivo iz različitih objekata koje su opremali. Surađuju i s konzervatorima na obnovi pod zaštitom spomenika kulture, a opremaju stambene zgrade, kuće i objekte.

Pana d.o.o.