Prirodna vlakna za zdravu izolaciju

Neka vas u vašem domu prirodni izolacijski materijali štite jednako onako, kao što vas topli pulover ili kaput štiti zimi, ili svilena bluza ljeti.

Kao i naše tijelo (koža, slojevi odjeće), višeslojne su i kuće (unutarnja obrada, izolacija, vanjska obrada). Usklađenost tih slojeva omogućava da vaša kuća djeluje kao cjelina. I zato, jer je sloj izolacije – mada ona ostaje skrivena očima – isto kao i ljudska koža najvažniji dio dodira sa vanjskom okolinom, odaberite – prirodno.

Prirodno znači, da vlaknima kao fizičko ili tehničko uporište nisu pridodate nikakve ekološki sporne tvari. Njihove izolativnosti ne poboljšavaju tvari štetne za okolinu i zdravlje, već se one oblikuju prirodno odnosno brižljivim projektiranjem građevine uz poštovanje svih prirodnih svojstava okoline i materijala koji »sudjeluju« u procesu. Prirodno također znači da je izolacija ugodna za korisnika, i to ne samo onda kada već djeluje kao omotač koji štiti vaše prebivalište, već i tijekom ugradnje. Ugodna za ruke, lice, disanje, ugodnog mirisa i dodira.

Odabrati se može iz niza prirodnih izolacijskih materijala, koji se više ili manje podudaraju prema svojim tehnološkim značajkama i toplinskoj provodljivosti. Mogu se jako razlikovati prema ekološkoj izradi odnosno preradi prirodnih vlakana, od kojih su izrađeni. Kako industrija prirodnih izolacijskih materijala nije pomodarska, već objedinjuje stare mudrosti, tako da se u nekim slučajevima drži i tradicije stare više desetljeća, razvitak prirodnih proizvoda nalazi se na tehnološkoj razini koja ne zaostaje za konvencionalnim izolacijama.

Izolacija od drvenih vlakana može se odabrati u obliku ploča različite gustoće i debljine, ovisno o namjeni uporabe. Pored »čistih« proizvoda, za uporabu u graničnim uvjetima (vlaga) postoje i proizvodi impregnirani prirodnim smolama. Izolacijski materijali od drvenih vlakana omogućuju izolaciju cijele kuće po jedinstvenom sustavu. Ekološki pristup procesu proizvodnje odnosno izrade te ugodne tehničke značajke omogućuju izvedbu ekoloških niskoenergetskih konstrukcija.

k15-14-s1-p-250.jpgIzolacija od lanenih vlakana može se također naći u pločama raznih debljina, u obliku filca za prohodnu izolaciju, narezanu na trake za posebne slučajeve (izolacija cijevi i tome slično), ili u rasutom obliku. Prirodne značajke lanenih vlakana (otpornost na vlagu i moljce), njihova proizvodnja naklonjena prirodi te apsolutna čistoća proizvoda nude paletu proizvoda za izoliranje brojnih konstrukcija.

Izolacija od kokosovih vlakana ima na našem tržištu najdužu tradiciju. Može se naći u obliku mekih i tvrdih ploča (prožete lateksom) te ploča srednje tvrdoće odnosno gustoće. Kokosova vlakna, koja se često koriste u industriji sjedećeg namještaja, mogu se koristiti i za izoliranje vašega doma. Razni proizvodi namijenjeni su uporabi u okviru pojedinih konstrukcija (strop, zidovi, pod).

 Konoplja, koja je s ekološkog stajališta iznimno zanimljiva industrijska biljka, našla je svoje mjesto i u građevinskoj industriji. Brojna poduzeća razvijaju tehnološki zadovoljavajuće proizvode, koji će – kao i druge prirodne izolacije – biti namijenjeni izoliranju različitih konstrukcijskih rješenja. Nude se izolacijske ploče raznih debljina, kojima se mogu dodavati učvršćujuća vlakna od umjetnih tvari, pa zato u takvom slučaju uvijek provjerite robnu deklaraciju.

Možete odabrati i izolacijske materijale od vlakana koja poznajemo prije svega iz odjevne industrije. Zahtjevnost obrade pamuka je ova vlakna izgurala iz ponude izolacijskih materijala s pristupačnim cijenama. Zato je i u našem prostoru po dostupnosti – kako cijenom, tako i svojom učinkovitošću – postala zanimljiva ovčja vuna. Njezina iznimna sposobnost apsorbiranja vlage iz prostora te stvaranje ugodne klime i ljeti i zimi naprosto su jedinstveni. Tu se pozornost treba usmjeriti na zaštitu od mogućih štetočina, koji su prije svega u lovu za bjelančevinama.

Ne zaboravite ni na pomoćne materijale, koji vam tijekom izoliranja pomažu sačuvati osnovne građevinsko-fizikalne osobine – parna zapreka za optimalne prolaske vlage te ljepljive trake za brtvljenje, prije svega montažnih i krovnih konstrukcija. Tehnički dovršeni proizvodi mogu se naći i u svojim prirodno postojećim različitostima u izgledu.

Mateja A. Leskovar, građevinski biolog