Jednokomponentni silikonski premaz za saniranje pokrova Dach 3000

DACH 3000 je nova generacija silikonskih spojeva na bazi vode. Ovo je jednokomponentni premaz koji se suši pri okolnoj temperaturi (vulkanizira) kako bi se stvorio fleksibilni i adhezijski silikonski premaz visoke učinkovitosti. Upotrebljava se za premazivanje različitih površina: metal (čelik), drvo (s otvorenim porama), bitumen i bitumenski premazi, beton, cement s vlaknima, građevinska spužva (poliuretanska spužva), folije. Tehnologiju DACH 3000 moguće je koristiti za razičite primjene, kako za nove projekte, tako i za sanacije: krovni pokrov cementa s vlaknima, metalni krovni pokrov, betonske površine, bitumenske primjene i dr.

Standardni i optimalni uvjeti za primjenu DACH 3000 su slijedeći:

  1. temperatura zraka između +5o i +26oC s indirektnim djelovanjem sunčevih zraka
  2. suhe ili vlažne, ali ne mokre podloge
  3. maksimalna relativna vlažnost 90%

Sušenje površine obrađene DACH 3000, ovisi o vlažnosti i temperaturi, tako što je manja vlažnost i veća temperatura zraka to će se premazana površina bolje osušiti. Nakon 5 sati sušenja, na temperaturi zraka iznad 20oC premaz je postojan na kišu, nakon 10 sati na hodanje, a potpuno se stvrdnjava nakon 72 sata. Ukoliko je relativna vlažnost zraka jako visoka (viša od 90%) i ukoliko se nanosi više slojeva, bolje je kod svakog sloja pričekati da se osuši. Niže temperature i viša vlaga produžit će stvaranje kore.

gifiks-GM-01.jpgDACH 3000 kod nas je moguće nabaviti u crnoj ili sivoj boji, dok se ostale boje moraju naručiti. Ovisno o debljini premaza i promijenjenom proizvodu sustav se može klasificirati u više kategorija: tekući, vodonepropusni sustav (trajno se može hodati po njemu) i tekući, vodonepropusni sustav “isključivo za održavanje na licu mjesta”, povremeno se može hodati po njemu. Ulegnute površine na kojima se zadržava voda dodatno se mogu tretirati ojačavanjem i dodavanjem još jednog sloja.

gifiks-GM-02.jpgDACH 3000 je gust proizvod, kojeg je potrebno promiješati prije uporabe, a nanosi se korištenjem kista, valjka s kratkim vlaknima ili špahtle. Moguće ga je nanositi i prskanjem pomoću Airless-uređaja (pužne pumpe, tlaka 80- 200 bara i injekcijskom mlaznicom 0,9 mm). Završni izgled (struktura) ovisit će o priboru kojim smo nanosili premaz.

DACH 3000 je vrlo stabilan proizvod u odnosu na oscilacije temperature (-50oC do +120oC), ultraljubičaste zrake i ekstremne kemijske reakcije. Nudi visoku elastičnost i jačinu i u slučaju klimatskih promjena, tako da ne puca, niti se ne odvaja po slojevima. Kako bi se osigurao maksimalan efekt izgleda, važna je kvaliteta površine na kojoj se primjenjuje sustav, tako da površina mora odgovarati slijedećim zahtjevima:

  1. nosiva, čista, suha, bez ulja i masti
  2. oštri rubovi moraju biti zaglađeni
  3. na površini ne smije biti odvojenih čestica i čestica koje prianjaju
  4. beton mora biti stariji od 28 dana

Za primjenu na poroznim podlogama preporuča se sloj temeljnog premaza DACH 4000, prije nanošenja DACH 3000. Ovaj sloj temeljnog premaza pojačat će prianjanje, a isto tako i uzajamno djelovanje između sustava i njegove podloge.

Ispitivanjem je utvrđeno da DACH 3000 i DACH 4000  primjenom u okolišu ne izaziva toksičnost, a također ni akutne oralne ili kožne toksičnosti, ne iritira ni senzibilizira kožu i oči. Nakon stvrdnjavanja sustav ne uzrokuje iritacije, a ne dovodi ni do naknadnog senzibiliziranja.

 Gifiks GM d.o.o.