Sagovi i njega,4. dio

Čišćenje podnih obloga obuhvaća predčišćenje i povremeno čišćenje te temeljno dubinsko čišćenje. Prvo ćemo opisati u nastavku, a drugo u sljedećem broju Koraka.

 k15-32-s2-p-250.jpgPredčišćenje i povremeno čišćenje

 1. Grubo čišćenje i popravci

Ovdje se radi o pripremi tekstilne podne obloge za stručno čišćenje. Grubo čišćenje znači prije svega uklanjanje vidljivih krutih čestica (prljavštine, otpada, kamenčića…). Kvalitetna priprema znači i popravljanje (šivanje, krpanje, učvršćivanje…) predmeta njege, da na njemu ne bi nastale još veće štete (paranje rubova, poderotine…).

Najvažniji stroj za grubo čišćenje je stroj za četkanje, ali je uporaba većih strojeva za metenje i usisavanje svrhovita tek kada se obrađuju veće površine.

 1. Uklanjanje prašine

Učinkovito uklanjanje prašine moguće je obaviti na gornjim slojevima tekstilnih podnih obloga. Tim se postupkom uklanjaju fini kruti djelići u obliku prašine i nečistoća, koje nisu vezane za vlakna. Redovitim uklanjanjem prašine može se znatno produžiti vijek trajanja i uporabnosti te povećati živost boja i dosegnuti higijenski stupanj podnih obloga. Uklanjanje prašine ostaje najučestaliji i najvažniji radni postupak njege.

U strojeve za uklanjanje prašine ubrajaju se:

 • industrijski usisivač (ima veliki volumen i snažnu učinkovitost usisavanja, a naročito je prikladan za veće, vrlo prašnjave površine podnih obloga sa dužim vlaknima),
 • usisivač sa četkastim valjkom (ima dodatne funkcije četkanja vlakana i time omogućava lakše uklanjanje prašine, podizanje zgnječenih i izgaženih vlakana, uklanjanje optički vidljivih čestica…),
 • stroj za istresanje,
 • kombinirani usisivač za prašinu i vodu,
 • četkasti usisivač, i drugo.
 1. Čišćenje pomoću praška za čišćenje

 Ovaj postupak ne oštećuje podne obloge, a spriječit će mogućnost stezanja materijala, ili gubitka boje. Čišćenje pomoću praška za čišćenje prikladno je za one podne obloge kod kojih se ne može preporučiti osnovno dubinsko čišćenje. Prednosti čišćenja pomoću praška za čišćenje u odnosu na mokro čišćenje su prije svega sljedeće:

 • ono omogućava lokalno čišćenje (hodne staze);
 • vrijeme sušenja je i do pet puta kraće nego kod mokrog čišćenja;
 • lako ga može obaviti i samo jedna osoba;
 • omogućeno je kretanje po podnoj oblozi odmah nakon čišćenja.
 1. Uklanjanje mrlja

U trećem dijelu radova o njezi podnih obloga bile su opisane vrste mrlja i glavna sredstva za njihovo uklanjanje. Važno je da se prilikom uklanjanja mrlja ne ošteti materijal. Glavna poteškoća su pritom reakcije materijala na vlagu i agresivne kemikalije. Njemu se pri obradi može promijeniti i izblijedjeti boja, može se oštetiti, nestaju apreture, i tako dalje. Da biste to spriječili ili barem ublažili, osmišljena je metoda upijanja ili ispiranja. Upijanje je jednostavno, a učinak mu je dobar. Pritom je važno poznavanje raznih vrsti mrlja, kako biste koristili odgovarajuća sredstva i suhu pjenu iz raspršivača. Upijanjem se uklanjaju prljavština i vlaga. Metoda ispiranja se koristi i na podnim oblogama od sintetičkih vlakana. Za ispiranje nam trebaju: vjedro puno tople vode, spužva za upijanje i obradu, sredstvo za  pranje podnih obloga i usisivač za vodu sa malom mlaznicom.

 1. Povremeno čišćenje

Unatoč redovnom čišćenju, na podnim oblogama se skuplja prljavština koju je moguće ukloniti povremenim, temeljitijim čišćenjem. Ovim postupkom nije moguće ukloniti prljavštinu i u dubljim slojevima, no on svakako osigurava dugotrajniji bolji izgled podne obloge. Povremeno čišćenje je prikladno za sve vrste podnih obloga. Nakon obrade, sušenje traje od jednog do dva sata. Poznate su sljedeće metode:

 • obrada posipavanjem (na primjer, piljevina sa topilom, uporaba univerzalnog stroja za čišćenje i posebnog usisivača sa četkastim valjkom),
 • obrada suhom pjenom (prikladna je za osvježavanje, prije svega u zasebnim domaćinstvima; koncentrati za sobom ostavljaju ljepljive suhe ostatke pa se za ovu vrstu čišćenja koriste ručne četke i suha pjena u aerosolnom obliku).

Jože Zupan