Vrste tekstilnih podnih obloga, 5. dio

SAGOVI – PLETENI SAGOVI I SAGOVI SA NALIJEPLJENIM ILI UŠIVENIM VLAKNIMA
PLETENI SAGOVI (engl. knitted pile carpet)
Pleteni sagovi se izrađuju postupkom pletenja na plosnatim strojevima za pletenje vrste Raschel ili na kružnim strojevima za pletenje vrste Wildman. Raschel je stroj za pletenje s jednom ili dvije fonture, većinom sa jezičastim, zatičnim ili bodljikavim iglama. Nudi velike mogućnosti za izradu uzoraka. Kod njega se igle za pletenje pokreću zajedno i na polagače dovode osnovne niti, utaknute u ušice igala.

Korak_1_06cro4_.inddSlika 1: Shematski prikaz tehnike pletenja saga

Vrlo je poznat pleteni sag AstroTurf®, koji se koristi u sportskim objektima. Uobičajeni AstroTurf® je izrađen uplitanjem 12,5-milimetarskog poliamidnog vlakna finoće 555 dtex u poliestersku podlogu, koja je učvršćena poliamidnim kordom. Sekundarna pjenasta podloga se potom laminira na donjoj strani.

K13-40-s-01.jpgK13-40-s-00.jpgSlika 2: A – konstrukcija

Slika 2: B – pleteni sag izrađen na stroju Raschel

 

 SAGOVI SA NALIJEPLJENIM VLAKNIMA (engl. bonded pile carpet)

Ovi se sagovi izrađuju lijepljenjem vlakana na podlogu (nabrane pređe ili vlakna – koprene; slika 3). Vlakno se na podlogu može pričvršćivati ljepilom – adhezijskim sredstvom (slika 4), ili se stavlja  neposredno na ljepilo, koje mu tako ponekad i samo služi kao podloga (slika 5).

K13-40-s3-p250.jpgSlika 3: Izrada saga s nalijepljenim vlaknima

Kao i tkani sagovi, i ovi se izrađuju licem na lice, pri čemu se podloge koje stoje nasuprot premazuju ljepilom; njime se pređa – što se naizmjenično kreće od jedne do druge podloge – pričvršćuje na nju. Donja strana saga razlikuje se od gornje po načinu rezanja.

K13-40-s45-p300.jpgSlika 4: Konstrukcija i primjer saga sa nalijepljenim vlaknima (nerezani čvorovi)

Slika 5: Konstrukcija i primjer saga sa nalijepljenim vlaknima (rezani čvorovi)

 

 SAGOVI S UŠIVENIM VLAKNIMA (engl. stitched-on pile carpet, stitch-bonded carpet)

Kao što govori i sam naziv, ovdje se vlakno pričvršćuje na podlogu postupkom šivanja iglom. Sagovi s ušivenim vlaknima izrađuju se na strojevima Schusspol prema sistemu Mali. Prvo se na strojevima izrađuje podloga, a ona može uključivati i pjenastu podlogu, a potom se u izrađenu podlogu ušivanjem učvršćuje vlakno u obliku čvorića. Čvorići su visoki do 12,5 milimetara.Želite li dobiti sag sa rezanim vlaknima, na stroj se može pričvrstiti naprava za rezanje čvorova.

Korak_1_06cro4_.inddK13-40-s6-p250.jpg

Slika 6: Izrada saga s ušivenim vlaknima (postupak prošivanja)

Slika 7: Sag sa nalijepljenim vlaknima, izrađen postupkom »licem na lice«

JESTE LI ZNALI…

… da se na Raschel strojevima ne pletu samo sagovi, već i pletiva za vrhunske pletene proizvode, jersey, cowenit, čipke, zavjese, šalovi, marame i drugo.

… da je sistem Mali ili sustav šivanja i pletenja razvio Heinrich Mauersberger 1940. godine (ime Mali je sastavljeno od prva dva slova njegovog prezimena i rodnoga grada Limbacha).

Mauersberger je pokušao poboljšati stroj za pletenje. Dok je jednoga dana promatrao suprugu koja je nastojala zakrpati stoljnjak običnim šivaćim strojem, vidio je da prvo učvršćuje put kojim će kasnije kroz površinu proći igla. Na temelju ovog opažanja je potom razvio stroj za izradu prošivenih tekstila, kojega je nazvao Malimo.

doc. dr. Urška Stankovič Elesini