Vrsta drva: EUROPSKI ARIŠ

Druge vrste: japanski ariš (Larix leptoleptis Gord.), himalajski ariš (Larix griffithiana Carr.), kanadski ariš (Larix laricina Koch) i drugi…

Botaničko ime
Larix europaea Lam., sin. Larix decidua Mill.
Botanički rod

Pinaceae

Strani nazivi macesen (slov.), european larch (engl.), mélèze d’Europe (franc.), Lärche, gemeine (njem.), larice (ital.)
Područje rasprostranjenosti (zrakom) Europski ariš raste u Alpama, na Karpatima (na visini od 400 do 2400 m) i u nižim predjelima južne Poljske, gdje stvara izolirane ekosisteme.
Značajke drveta Drvo doseže visinu do 30, iznimno i 50 m, a promjer mu može biti i veći od 1,5 m. Debla su ravna i punodrvna, krošnje uske i stožaste. Kora starijih drva je debela i raspucana, izvana tamnosive, a u pukotinama crvenkastosmeđe boje. Iglice rastu u nakupinama od 30 do 40 zajedno, a u jesen požute poput zlata i otpadaju.
Građa drva Ariš ima obojen središnji dio. Godovi su pravilni i izraziti, toliko uskih traka da nisu vidljive prostim okom. Smolasti kanali su sitni, ali brojni.
Svojstva drva Bijeli dio drva je uzak i žućkast, a jezgra crvenosmeđa. Prijelaz iz mladoga u tamno, starije drvo je oštar.
Drvo ariša je meko i srednje gustoće (gustoća se kod 12- do 15-postotne vlažnosti kreće od 400 do 800 kg/m3) i sadrži mnogo smole. Steže se srednjom jačinom: radijalno krčenje je 3,3-, a tangencijalno 7,8-postotno.
Drvo je srednje tvrdoće, vrlo elastično i dobro se cijepi. Crni dio drva je vrlo trajan (kako u zemlji, tako i u vodi).
Sušenje Ovo se drvo suši jednostavno i dobro. Jedino izlučivanje smole može ponekad izazvati i malo neprilika.
Obrada Drvo ariša je teško zapaljivo, ali se može dobro obrađivati i lijepiti, a vijci se lako uvrću. Kod površinske obrade smola može izazvati poteškoće, pa je prije luženja trebamo ukloniti jednom od prokušanih metoda.
Uporaba

 

Ariš je odlično građevinsko drvo, naročito prikladno za vodene konstrukcije i mostove, za stambeni i masivan namještaj, furnir i obloge, a često i za šindru te izradu kombiniranih proizvoda. Zbog svoje lijepe boje, dobre obradivosti i odgovarajuće tvrdoće, ovo je drvo prikladno za izradu stubišta, brodskih podova i parketa.

Metka Čermak, dipl. ing. šumarstva