Kvaliteta i tradicija parketa iz Turopolja

Pana d.o.o. , Čakovec, nakon dugog niza neizvjesnih godina ponovo oživljava proizvodnju u bivšem pogonu DIP Turopolja sinonima za kvalitetu parketa i pilanskih proizvoda.
Pana d.o.o., Čakovec, osnovana je u listopadu 2002. g. kao društvo s ograničenom odgovornošću za proizvodnju, trgovinu i usluge. Početno usmjerenje bilo je na obavljanje stolarske proizvodnje u proizvodnom pogonu u Čakovcu. Društvo postepeno proširuje svoj proizvodni asortiman u djelatnosti prerade drveta i proizvodnji proizvoda od drva, osobito nakon otvaranja svoga novog pogona u Turopolju.

U postupku oživljavanja proizvodnje, ugašene stečajem DIP-a Turopolje d.d., Pana d.o.o., Čakovec u ovom je pogonu zaposlila glavninu bivših radnika DIP-a Turopolje d.d., a uvažavanjem zahtjeva moderne drvoprerađivačke proizvodnje, zaposleni su i novi stručni radnici. Danas Pana d.o.o., u svom proizvodnom pogonu u Turopolju zapošljava ukupno 104 radnika.

Pogon u Turopolju osnovan je 1911. g. i sinonim je za kvalitetu pilanskih i parketarskih proizvoda. Ovaj renome uživa i danas kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Nalazi se u neposrednoj blizini Zračne Luke Zagreb na površini od 140.334 m2, od toga se proizvodni pogoni protežu na cca. 7000 m2, skladišta veličine 4000 m2, otvoreno skladište od 10.000 m2 i upravne zgrade ukupne površine 1.100 m2. U sklopu prostora se nalazi industrijski kolosijek koji služi za dopremu sirovine i otpremu gotovih proizvoda, čime se pojeftinjuje i pojednostavljuje transport sirovina i proizvoda iz ovog prostora.

Pored primarne pilane od 40.000 m3 godišnje i doradne pilane od 35 m3/ 8 h, raspolažu s kapacitetima sušara tipa Vanicek od 900 m3 i parionama s direktnim parenjem od 70 m3.

U parketariji godišnje proizvode oko 450.000 m2 parketa: hrast, parena i neparena bukva, jasen, javor, orah i trešnja. Parketi se proizvode kao klasični debljine 21 i 14 mm, stand. širine 70 mm raznih dužina, te seoske podove od hrasta širine do 200 mm i dužine do 2500 mm. Klasične parkete rade i u širinama < od 70 mm te u širini od 90 mm, a lamel parket u dužinama od 120 mm i 160 mm.

Ovisno o teksturi drva klasični parket se odvaja u više klasa te tako kod hrasta imamo extra, standard, natur, rustik i vanstandard klasu dok ostale vrste drva odvajamo u natur, rustik i vanstandard klasu. Oduvijek su poznati strogi kriteriji klasiranja parketa u Turopolju u što se možete sami uvjeriti u izložbenim salonima u Turopolju, Zagrebu i Čakovcu.

U tijeku su stjecanja prava na prestižni FSC cerifikat za gospodarenje šumama prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima.

Prateći zahtjeve za kontinuiranom modernizacijom proizvodnje, Pana d.o.o., intenzivno ulaže u obnovu  strojeva i opreme, pa je u 2005. g. kupljena nova proizvodna linija za proizvodnju poluproizvoda te nova linija za proizvodnju masivnog parketa. Planom razvoja društva predviđena je daljnja modernizacija proizvodnje, a što u 2006. g. započinje nabavom novih sušara od 500 m3.

U proizvodnom pogonu u Čakovcu bave se proizvodnjom prozora i balkonskih vrata iz kvalitetnog troslojnog lameliranog drva euro profila 68 mm, unutarnjim i vanjskim vratima, dovratnicima i namještajem.

Stolariju izrađuju u standardnim i vanstandardnim dimenzijama i oblicima prema željama kupaca, tako su u ponudi jela, smreka, hrast, ariš i egzotične vrsta drva iroko i meranti.

Ukratko, stolarija u Čakovcu je spoj znanja i iskustva vrsnih majstora i moderne tehnologije. Surađuju sa građevinskim tvrtkama na opremanju stambenih i poslovnih objekata, gdje su siguran partner u ispunjavanju svih zadanih rokova i kvalitete izvedenih poslova.

Pana d.o.o.