Izvedba keramičkog opločenja na otvorenoj terasi

KERATEK d.o.o. iz Zagreba je ugovorio i izveo 1250 m2 keramičkog opločenja terase DOMA SPORTOVA u Zagrebu, nastojeći koristiti posljednja saznanja o opločavanju otvorenih terasa. Otvorene terase izložene su djelovanju atmosferilija, u prvom redu mraza, opasnim za opločenje u ciklusu promjena temeperatura koje se kreću u području -6 °C do -11 °C kada dolazi do smrzavanja vode i povećanja volumena. Temperature mogu varirati i do dva puta dnevno tj. navečer smrzavanje, ujutro odmrzavanje, što se u jednoj zimi može dogoditi i do 50 puta.

Keratek-00.jpgPri prijelazu vode u led volumen vode se povećava za 11% i voda koja je ostala u porama ruši strukturu pločica i betonske podloge.

Uvjet da opločenje izdrži te promjene je da pločice ne smiju upijati vodu a estrih izveden na podlozi s padom min 1% te da estrih ima drenažu. Za otvorene terase se smiju koristiti samo keramičke pločice koje ne upijaju vodu tj. upijanje vode mora biti ispod 0,5% (vidi DIN14411).

Kod opločenja terase DOMA SPORTOVA korištene su keramičke pločice talijanske tvrtke RHS, dim 30 x 30 x 1 cm, serija Canyon koje imaju upijanje vode ispod 0,05% i za koje proizvođač garantira da 10 godina neće stradati od smrzavanja.

Budući da takve pločice imaju vrlo malo upijanje, smiju se polagati isključivo na fleksi ljepilo s velikim sadržajem disperzije (umjetne smole) koja osigurava vezu s neporoznom keramikom.

KERATEK je za polaganje pločica koristio ljepilo  Keraflex, tvrtke MAPEI, koje ima visoku elastičnost i veliku prionljivost na neporoznim površinama.

Da bi spriječili da ispod pločica ne ostanu šupljine od nazubljene špahtle, polaganje pločica je vršeno sistemom ˝buttering + floating˝ (ljepilom namazane pločice i podloga kao maslac na kruhu!).

Keratek-01.jpgDa bi se spriječilo smrzavanje estriha trebalo je osigurati drenažu estriha, što je postignuto čepastom folijom za drenaže sa čepovima visine 1 cm.

Slika 1: dijagram – deformacija pločica zasićenih vodom u odnosu na temperaturu

Dio terase koji je pod krovom gotovo da nema pada jer su pragovi vrata uvjetovali visinu estriha, tako da smo na nekim mjestima i bez čepaste folije mogli izvesti estrih debljine svega 3 cm.

Ovdje smo koristili samo drenažnu tkaninu (Geotekstil) koja služi za klizanje i drenažu.Geotekstil smo koristili i na otvorenom dijelu terase na koju smo tada postavili čepastu foliju. Geotekstil ima svrhu i mehaničke zaštite hidroizolacije. Nažalost, i otvoreni dio terase je imao maksimalni pad od 0,5% koji se zbog izvedbe s varenom izolacijom nije svugdje ni mogao postići. To se moglo ustanoviti kod padanja kiše i stajaće vode na izolaciji.

Za otvorene terase propisano je da pad mora biti min 1% kao garancija sigurnog otoka vode. Čepasta folija ima funkciju da odvede vodu iz cementnog estriha i spriječi smrzavanje vode u estrihu. Estrih je izveden s granulacijom pranog pijeska 0 – 8 mm i 250 – 300 kg cementa po m3 uz dodatak mikro vlakna 600 g/m3 i plastifikatora. Estrih je miješan u mješaču i pneumatski transportiran te automatskim strojem nabijen i ravnan putem vodilica. Na kraju se je helikopterom estrih dodatno nabio i grubo zagladio.

Keratek-02.jpgSlika 2: Shematski prikaz opločenja terase Doma sportova

Odmah nakon nanošenja estriha izrezane su dilatacione fuge u estrihu prema danoj geometriji stupova u veličini polja 30  – 40 m2. Te fuge su izrezane u modulu pločica, u dogovoru s keramičarima, i na tim mjestima su kasnije izvedene dilatacione fuge u opločenju. Kao dodatna sigurnost da što manje vode uđe u estrih, sve su dilatacione fuge u estrihu zapunjene elastičnim akrilnim kitom. Akrilni kit je korišten zbog mokre podloge. Svaki drugi kit treba suhu podlogu.

Dilatacione fuge u opločenju širine cca 10 – 12 mm ispunjene su trajno elastičnim kitom Mapesil AC uz prethodnu obradu Primerom FD  zbog bolje prionljivosti.

Same fuge između pločica, širine 4 – 5 mm, ispunjene su fugirnom masom Keracolor GG sivi uz dodatak Fugolastica (dvokomponentna fugirna masa). Fugolastic povećava vodonepropusnost, daje bolju prionljivost i povećava elastičnost fugirne mase.

Otvorene terase su izložene promjenama temperatura od -20 °C do + 70 °C pa se kod promjene temperature od gotovo 100 °C može očekivati, na dužini od 6 m, promjena dužine opločenja, kod koeficijenta linearnog istezanja od 9 x 106, gotovo  5 mm. Zbog toga smo uzeli da su dilatacije širine 10 mm, a odabrane pločice svijetle boje da se što manje griju. Razlika u zagrijavanju između tamnih i svijetlih pločica iznosi i do 20 °C, što znači manje istezanje kod svjetlih pločica.

Keratek-03.jpgSlika 3: Njemački propis za keramičko opločenje vanjskih terasa

Budući da se radi o opločenju s 4 cm estriha i keramičkim pločama debljine 1 cm, terasa nije predviđena za kamionski saobraćaj, a zimi se terasa smije čistiti samo lakim vozilima te izbjegavati da se snijeg čisti uz povišene opločene rubove (iako su svi povišeni rubovi ojačani L  profilima od nehrđajućeg čelika).

Kao dodatno opterećenje može nastupiti kemijsko opterećenje koje može nastati kao posljedica posipanja soli i čišćenja kiselinom. Ovo opločenje se ne bi smijelo prati sredstvima koja imaju pH ispd 5 jer će doći do otapanja cementa i slabljenja fuge i ljepila, što može uzrokovati otpadanje pločica.

Naime, postoji opasnost od ˝cvjetanja˝ fuga tzv.˝salitrom˝ uzrokovano transportom vapna Ca(OH) iz cementa i njegovo vezanje s CO2 u vapnenac. To smo pokušali reducirati koristeći cement tvrtke DALMACIJA CEMENT iako ni to nije garancija da cvjetanja neće biti. Očekujemo da radi drenažne folije i odvoda i transporta vlage prema dole neće doći do cvjetanja. Uobičajeno je zimi posipanje zaleđenih površina solju i pijeskom da se spriječi smrzavanje, što bi opločenje trebalo izdržati.

KERATEK d.o.o.