Vrsta drva: LAPACHO, IPÉ

Zbog lijepe boje i odličnih mehaničkih svojstava, lapacho je odlično građevinsko drvo. Koristi se za proizvodnju rezanog furnira, namještaja visoke kakvoće, unutarnju opremu, tesane proizvode i podne obloge u javnim reprezentativnim prostorima, u kojima je prohodnost vrlo velika.

Botaničko ime Tabebuia ipe, Standl., sin. Tecoma ipe Liais
Botanički rod

Bignoniaceae

Strani nazivi Brazilian walnut, ironwood, guayacan, ipe (Brazil), lapacho negro (Argentina, Paragvaj), cortez (Honduras, Nikaragva, Kostarika), amapa (Meksiko), tahuari (Peru)
Područje rasprostranjenosti(areal) Lapacho raste u srednjem pojasu Južne Amerike, a prije svega u Brazilu, Argentini i Paragvaju.
Značajke drva Drvo doseže visinu do 30 m i ima promjer do 1 m. Debla su pravilno oblikovana i razvedena.
Građa drva Prirasni godovi su jedva vidljivi, vlakna su često nepravilna ili isprepletena. Drvo sadrži i kristalne tvari.
Osobine drva Bijeli dio je žućkast, a boja crnoga dijela varira od tonova maslinasto- zelene do maslinasto smeđe boje sa učestalim crnim ili tamnosmeđim pjegama.Drvo je fino, ravnomjerne je strukture i srednje se steže. Ugrađeno drvo je stabilno po dimenzijama. Gustoća je visoka: uz 12- do 15-postotnu vlažnost kreće se  od 950 do 1100 kg/m³. Drvo je vrlo tvrdo i čvrsto, elastično i otporno na habanje.Crni dio je vrlo trajan i otporan na napade gljiva i nametnika.
Sušenje Drvo sušimo pomno i polako, jer će se inače na njemu pojaviti deformacije i raspukline.
Obrada Lapacho se dobro obrađuje i brusi, premda se rezači i pile pritom jako troše (zbog visoke gustoće drva). Lijepljenje ne izaziva neke posebne poteškoće. Prije zabijanja čavala i uvrtanja vijaka drvo treba izbušiti. Konačni izgled parketa je uz uporabu raznih premaza vrlo dobar. Žuta piljevina koja se stvara kod tesanja i brušenja može izazvati upalu kože.
Uporaba Zbog lijepe boje i odličnih mehaničkih svojstava, lapacho je odlično građevinsko drvo. Koristi se za proizvodnju rezanog furnira, namještaja visoke kakvoće, unutarnju opremu, tesane proizvode i podne obloge u javnim reprezentativnim prostorima, u kojima je prohodnost vrlo velika.Žućkasti kristali (lapachol) mijenjaju boju u alkalnim tekućinama te postaju tamno crveni pa se zato koriste i kao bojilo u medicini.