Vrsta drva: COURBARIL – JATOBA

Radi lijepe boje i odličnih mehaničkih svojstava courbaril koristimo u proizvodnji furnira, namještaja visoke kakvoće, za unutarnje opremanje, prozore, vrata, obloge, parket te za blanjane proizvode.

Botaničko ime
Hymenaea courbaril L.
Botanička obitelj

Caesalpiniaceae

Strani nazivi Obična imena na tržištu su: courbaril, locust (F, I, D), Brasilian Cherry (GB). Lokalni nazivi: itaiba, kawanari (Gvajana), algarrobo, guapinol (Meksiko), jatobo (Brazil), copalier (zapadna Indija). U trgovini drvom courbaril često pogrešno nazivaju i zapadno-indijskim tikom.
Područje rasprostranjenosti
(zrakom)
Courbaril je raširen u tropskom pojasu Srednje i Južne Amerike te na Zapadnoindijskom otočju.
Značajke drva Drvo doseže visinu od 30–40 m i promjer u visini grudi od 1–2 m. Debla su pravilno oblikovana i čista (bez grana) sve do visine od 25 m. Kora je glatka, s unutarnje strane crvena, debela do 3 cm te izlučuje smolu koja se koristi za razne namjene.
Građa drva Prirasni godovi su izraziti i široki do 1 cm; pore su lako vidljive i slobodnim okom.
Svojstva drva Drvo ima obojen središnji dio. Bijeli dio je širok, svijetlocrvenkaste boje i jasno se razlikuje od crnoga, koji je obično narančastocrven ili tamnocrveno- smeđkast. Drvo je sjajno i fino, do grubo pod opipom. Osrednje se steže: radijalno krčenje je od 2,5- do 3,5-postotno, tangencijalno do 6-postotno. Gustoća se kod njegove 12- do 15-postotne vlažnosti kreće između 750–1000 kg/m3.
Drvo je vrlo tvrdo i čvrsto, izrazito elastično i otporno na habanje. Vrlo teško se cijepi.
Bijeli dio je slabo, a crni vrlo otporan na napade gljivica i kukaca.
Sušenje Sušenje je uspješno samo ako se odvija polako. Deformacije su pritom rijetke.
Obrada Drvo se dobro obrađuje, brusi i lijepi. Uporaba rezanih dijelova je doista velika. Zabijanje čavala i uvrtanje vijaka se odvija jednostavno ako prije toga u daščicama izvrtamo rupe. Konačni izgled parketa je – uz uporabu zaštitnih premaza – vrlo dobar.
Uporaba

 

Radi lijepe boje i odličnih mehaničkih svojstava courbaril koristimo u proizvodnji furnira, namještaja visoke kakvoće, za unutarnje opremanje, prozore, vrata, obloge, parket te za blanjane proizvode.