Parket »brodski pod«

Posljednjih godina se sve češće pojavljuje novi tip položenoga parketa, koji u Europi nazivaju ‘brodskim podom’, jer doista i podsjeća na obloge na brodovima.

Govorimo o parketu koji ima reže zapunjene posebnim punilom, obično crne boje. To je jednokomponentni poliuretanski elastični kit, koji se nabavlja u kartušama.

Parket, kojega proizvođači nude u različitim vrstama drva (iroko, doussié, afrički i azijski tik, akacija), može biti različitih širina, dužina i debljine. Dimenzije ovise o pojedinom proizvođaču, a parket se može izraditi i po narudžbi. Daščice su izrađene tako da je utor udaljeniji od pera pa prilikom polaganja dobivamo procjep približno 5-milimetarske širine, koji se potom zapunjava kitom.

Parket na podlogu lijepimo ili ga polažemo plivajućim načinom te ga učvršćujemo vijcima, ovisno o dimenzijama i preporuci proizvođača.

Prije fugiranja treba najprije u pukotine nanijeti vezni premaz (na najjednostavniji način, kistom ili četkom), kako bi prianjanje punila i drva bilo čvršće. U vezi s uporabom odgovarajućih premaza i kitova treba se pridržavati uputstava proizvođača. Zatim se pištoljem za kartuše nanosi kit. Lopaticom izjednačujemo i utiskujemo fugu, da bi se kit rasporedio po čitavoj debljini pukotine. Njime treba zapuniti i dodire na rubovima (na 8 do 10 kvadratnih metara preporučuje se 5-milimetarska širina).

Kit se obično suši od 24 do 48 sati. Kad je posve suh nastavlja se brušenje čitave površine da bi se uklonio višak kita, a zatim se parket izravnava. Radi se kao i kod drugih tipova parketa. Površinu možemo nauljiti ili lakirati, ali treba provjeriti kompatibilnost proizvoda koji se koriste. U zadnje vrijeme sve se učestalije kao konačni premaz koristi ulje, pa i za opterećenije površine te za klimatski zahtjevnije prostore.

Takav tip parketa se često polaže, primjerice – u kupaonice, jer je radi širih fuga od elastičnog kita prihvatljiviji za klimatske promjene i vlagu. I vrste drva koje proizvođači nude upravo za ovu vrstu polaganja ubrajaju se među otporne (doussié, azijski i afrički tik) i stabilne (iroko, akacija) vrste parketa.

Arhiv IMC sa sajma Batimat