Industrijski parket

Industrijski parket, kojega neki nazivaju i kant parketom, masivan je parket sastavljen iz lamela koje polažemo zajedno bočno, što će reći da je na površini vidljiva debljina parketne daščice. Proizvođači nude različitu debljinu – najčešće od 15 do 24 milimetra, a upravo tako je različita i širina lamela.

k09-21-s.jpgKod industrijskog parketa se obično ne nabavlja svaka lamela zasebno, nego nekoliko daščica spojenih skupa mrežicom, ljepljivom trakom …, koja se onda tijekom brušenja uklanja. Tako se polaganje parketa odvija lakše, jednostavnije, i prije svega – brže.

Industrijski parket lijepimo na podlogu (koja može biti estrih ili slijepi pod) dvokomponentnim ljepilom. Uvjerimo se u to je li ono prikladno za podlogu o kojoj je riječ, a glede uporabe i nanošenja pridržavajmo se uputstava koja nam proizvođač nudi u tehničkom listu. Završna obrada industrijskog parketa može biti različita kao i kod drugih vrsta parketa, a ovisi o želji naručitelja. Parket može biti lakiran, nauljen ili obrađen voskom, ali je prije toga obvezatno kitanje čitave površine.

Proizvođači nude industrijski parket kako iz europskih vrsta drva (hrast, bukva, jasen, javor, trešnja, breza), tako i iz afričkih i američkih (doussié, irok, merbau, tik), ali se može naići i na manje poznate vrste drva kao što je pradau, deng i sirari.

Industrijski parket je odličan odabir za urede, skladišta, čekaonice, hodnike i slične prostore gdje je prohodnost velika, a habanje veće. Upravo to i jest njegova velika prednost, jer je gotovo neuništiv i jer se brušenjem može obnavljati i više puta, čime se produžuje njegov vijek uporabe.

To ipak ne znači da nije prikladan i za stanove ili manje opterećene prostore, recimo – za dnevne i spavaće sobe. Odabir parketa je, naime, uz poštivanje tehničkih mogućnosti koje nude prostor i podloga, vrlo ovisan o svakom pojedincu. Industrijski parket će se vjerojatno svidjeti onima koji žele imati drvenu podnu oblogu, ali i oživljavanje te drukčiji izgled svoga mjesta stanovanja.