Eflorescencije i plijesni

OPIS PROBLEMA

Pogreške koje ćemo opisivati u ovom članku najčešće se pojavljuju na površini neglaziranih pločica, i to prije svega onih koje imaju poroznu podlogu. Govorimo o mrljama raznih boja i intenziteta koje se obično teško uklanjaju, a naročito rado nastaju u vlažnim prostorima.

Plijesni su mrlje bjeličaste ili zelenkaste boje, a eflorescencije su bjeličasti praškasti ostaci bezvodnih soli, koji se zadržavaju na površini pločice.

Spomenuti nedostaci pripadaju estetskim, jer znatno mijenjaju izgled, boju i ujednačenost obložene površine.

UZROCI

Uzrok za plijesan se skoro uvijek može pronaći u vlazi koja prodire izvana, po sistemu vanjski zid – pod. Obložena površina nije uzrok, ali je zato podloga za nastajanje organskih tvorbi, koje stvaraju mikroorganizmi iz okoline. Poroznost pločica osigurava tvrdokorno prianjanje mrlja za površinu. Unatoč tome treba spomenuti da uporaba neglaziranih poroznih pločica u vlažnim prostorima nije prikladna pa bi se uzrok mogao prije pripisati neodgovarajućem izboru, a ne kakvoći pločica.

Uzrok eflorescencije, to jest bezvodnih soli koje se na površini vide kao bjeličaste mrlje, obično nalazimo u sistemu unutarnji zid – pod. Soli se, naime, mogu nalaziti i u samim pločicama, u vezivnom sloju ako ih polažemo u cementni mort (prije svega zbog uporabe neodgovarajućeg pijeska), ili u podlozi. Pored soli u raznim korištenim materijalima kod spomenutog nedostatka su još vrlo važni i poroznost pločica i vlaga, koja tu i tamo nastaje u prostoru ovisno o sistemu polaganja.

Ovaj nedostatak možemo pripisati kakvoći materijala, ako je sadržaj soli kod njega moguće provjeriti, ali i projektiranju, ako se u toj fazi nisu poštivali spomenuti čimbenici važni za izbor pločica. Tome treba dodati da za keramičke pločice i druge materijale nema pravila odnosno standarda koji bi odredili najveći mogući sadržaj soli. To je još dodatna okolnost koja otežava prosudbu vezanu uz kakvoću materijala i navodi nas na to, da projektiranje proglasimo najvažnijim čimbenikom u čitavom lancu.

PREVENTIVA

Kao što smo spomenuli, neglazirane keramičke pločice s poroznom podlogom nisu najprikladnije za prostore s visokom relativnom vlažnošću zraka. Isto tako nisu prikladne ni za oblaganje površina, jer postoji opasnost od prodiranja vlage iz podloge. Zato je dio preventive već i odgovarajuće projektiranje. Za takve prostore su, naime, bolje pločice s kompaktnom podlogom, odnosno s nižom sposobnošću upijanja vode.

Jednako tako, pri projektiranju treba izabrati i odgovarajući vezni sloj. Trebali bismo izbjegavati uporabu cementnih mortova i kao vezivo radije rabiti druge odgovarajuće aditive, odnosno druga veziva.

Izvori:
C. Palmonari, M. Borghi, G. Timellini, F. Lancellotti: Le contestazioni nella posa delle piastrelle ceramiche, Centro Ceramico, Bologna