Isuviše tanak plivajući estrih

Radi se o stambenom objektu gdje je bio položen 14-milimetarski parket od guatamba, bez proreza i utora. Podloga je plivajući estrih, i na nju je bio lijepljen parket. Estrih se odvojio.

Daščice od guatama su bile lijepljene na samorazlivni estrih, a on je opet bio položen na izolaciju od polietilena. Ispod polietilenske folije je postavljen rasterećujući sloj polistirena.

KorakHR4_04_3.inddTo je mansardni prostor, velik približno 45 kvadratnih metara. Parket je na podlogu bio lijepljen dvokomponentnim ljepilom (bez vode), a vrijednost vlage izmjerene u daščicama iznosila je 17,1 posto kod parketa što se nalazio ispod malenog prozora, te 12,2 posto na suprotnoj strani tog prostora.

U trenutku kad sam obavljao pregled, izmjerena relativna vlažnost zraka u prostoru bila je 82 posto.

Vlaga u parketnim dašćicama, koju je polagač izmjerio prije polaganja parketa, iznosila je 8 do 9 posto. Iste daščice su se razvukle u širinu za pola do jednog milimetra.

KorakHR4_04_3.inddParket se nije odvojio od podloge, ali se zato za 3 do 4 centimetra podigao sloj estriha te ga odijelio od donjeg sloja, tj. od polietilenske folije.

Izmjerena vlažnost samorazlivnog estriha je < 2 %.

Mislim da uzrok za nastalu situaciju treba potražiti u isuviše tankom sloju položenog estriha. S obzirom na to da je estrih plivajući i da je položen na polietilensku foliju, našao se prepušten na milost i nemilost pretjeranom pomicanju parketnih daščica, što ih je prouzročila previsoka vlažnost u prostoru u kojemu se parket polagao. Možda je vlaga dolazila i izvana.

Prostor je bio fotografiran i iz priložene dokumentacije je jasno vidljivo odvajanje estriha od donjeg sloja te širenje dašćica, kao i pritisak na zidove prostora, što je izazvalo nastajanje valovite površine.

U sličnim slučajevima, kao odgovarajući popravak se obavlja potpuna izmjena kako parketa, tako i podloge. Kod ponovljenog polaganja pozornost treba usmjeriti na odgovarajuću relativnu vlažnost i temperaturu, koja bi se u prostoru gdje će se parket polagati trebala kretati iznad 18 ° C.