Antički obrađen parket

Kao što kaže i sam naslov, ne radi se o vrsti parketa već o načinu obrade drva, tako da antički obrađen parket možemo nazvati i gotovim parketom, brodskim podom ili drugim drvom. Različite obrade površine, kao – naravno – i različiti premazi i lakovi, mijenjaju izgled položenog parketa. Tako će hrapav i uljem premazan brodski pod biti nešto posve drugo negoli brodski pod koji ćemo premazati sjajnim lakom. No, to je stvar ukusa. Jednako je tako poseban i antički obrađeni parket.

Razlika između pravog, starog poda i onog antički obrađenog je u tome, da se kod prvoga jasno vidi značajan dio površine drva koju je već načeo zub vremena, dok je kod antički obrađenog površina više usklađena, no i unatoč tome obrađena tako da se s drugim starim predmetima, na primjer – sa starim namještajem – stapa u jednu cjelinu.

Izgled takvog parketa – hrapavog ili glatkog – postiže se uporabom prirodnih, za to namijenjenih ulja. Proizvođači nude antički obrađeni parket od više vrsta drva, no ipak su to najčešće hrast i ariš. Kao građevinsko drvo ariš je bio često korišten još u 18. stoljeću. Talijani ga nazivaju gorskim hrastom; radi njegove otpornosti i trajnosti rabe ga za nadstrešnice, i to naročito u alpskim predjelima.

Antički obrađen brodski pod od ariša ili hrasta obično se prvo treba izbrusiti. Time se uklanja najmekši dio drva tako da do izražaja dolaze žile odnosno tvrđi dio drva, što mu daje izgled »pohabanosti«. Takav je brodski pod posebno prikladan za sve prostore u kojima želimo postići prisan rustikalni dojam.

Antički se može obraditi i gotov parket, što znači da ga obrađuju prije nanošenja laka. Takav je parket jednostavniji za održavanje, a prije svega pruža šire mogućnosti za odabir podloge i prostora na koje se može polagati. Kao i onaj na uobičajeni način izrađeni parket, i antički obrađen parket je moguće položiti na, recimo – estrih s podnim grijanjem, ili pak tamo gdje bi običan parket mogao izazvati određene poteškoće.

Zbog obrade koja parketu daje starinski izgled, on je vrlo prikladan i za obnovu starih drvenih podova.