Konzorcij pasivna kuća Hrvatska

Uoči petoga zagrebačkog energetskog tjedna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu  u utorak. 06.05.2014., u Velikoj vijećnici održan je prvi radni i svečani sastanak „Konzorcij Pasivna kuća Hrvatska“ (PKHR). Cilj mu je poticati modele niskoenergetske gradnje i pridonositi smanjivanju potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova te povećanje uporabe obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj i Europskoj uniji do 2020. U studenom prošle godine tijekom odvijanja 6. dana pasivne kuće u Hrvatskoj, nakon nekoliko godina promišljanja ustanovljena je nužnost utemeljenja KONZORCIJA PASIVNA KUĆA HRVATSKA kao mjerodavne informacijske, edukacijske, stručne, izdavačke, istraživačke i certifikacijske adrese. Prvi je radni i svečani sastanak okupio brojne zainteresirane stručnjake i predstavnike institucija, među kojima su bili predstavnici: Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, dr. sc. Borka Bobovec, Davorin Oršanić i dr. sc. Lino Fučić ukazavši svojom nazočnošću na zainteresiranost državnih institucija za ovu temu, Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta te jedinica lokalne samouprave i tvrtki poput Fibrana (iz Slovenije), Caparola, Mapeia, Isovera i drugih  te portala kao što je www.gradimozadar.hrwww.korak.com.hr .

Na osnivanju su bili i gosti iz Slovenije koji su iznijeli pozitivna iskustva iz šestogodišnjeg djelovanja konzorcija Pasivna hiša u Sloveniji gdje je izgrađeno gotovo 300 pasivnih i niskoenergetskih kuća. Energetski je model pasivne kuće prije više od 20 godina osmislio fizičar dr. Wolfgang Feist, a prihvaćen je i ocijenjen najboljim prema rezultatima uštede energije, smanjivanja emisivnosti i ostvarivanja toplinske i drugih ugodnosti. U protekla je dva desetljeća izvedeno na desetke tisuća obiteljskih kuća i zgrada gotovo svih funkcionalnih tipova, a pasivna je kuća najprovjereniji model takve gradnje, što potvrđuje i broj certificiranih zgrada, izjavio je to Ljubomir Miščević, profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu i voditelj KONZORCIJA PASIVNA KUĆA HRVATSKA. Naveo je da je “najpasivniji” europski i svjetski grad Frankfurt, a da u Hrvatskoj prednjači Koprivnica, grad koji komunalnim i drugim olakšicama potiče niskoenergetsku gradnju.

2014-05-06-pkhr-2-400

Izgrađene su i dvije niskoenergetske zgrade u sustavu stambeno poticane gradnje (POS), a u gradnji je treći dio projekta s ukupno sedam obiteljskih kuća. Grad Koprivnica je imao priliku, u par riječi  predstaviti svoja postignuća u niskoenergetskoj i pasivnoj gradnji. Kako je od do sada realiziranih, dvadesetak projekata pasivne gradnje u Hrvatskoj  njih šest u Koprivnici,  od svih prisutnih dobivene su  pohvale i pljesak. Na to u Koprivnici mogu biti ponosni. Ponos je to veći  jer priznanje dolazi od ljudi iz struke koji su u Sloveniji i Hrvatskoj autoriteti u području pasivne gradnje. Osobit interes pokazan je za projekt Šparnih hiža.

Progresivan rast interesa investitora i potrebe educiranosti graditeljskih struka kao i interesno udruživanje proizvođača, zastupnika, upravnih i lokalnih tijela zahtijevaju okupljanje na zajedničkoj platformi napredne energetski učinkovite i održive novogradnje i obnove što od danas na Arhitektonskom fakultetu postaje mjesto gdje ćete se moći obratiti za sva pitanja koja imate oko projektiranja, gradnje ili obnove u standardu niskoenergetske ili pasivne gradnje.