Katalog hrvatskih proizvoda

Hrvatska gospodarska komora (HGK) izradila je on line katalog hrvatskih proizvoda, kako bi domaćim proizvođačima olakšala sudjelovanje u postupcima javne nabave.

Upozoravajući na otežano sudjelovanje hrvatskih tvrtki u postupcima javne nabave i nedovoljnu informiranosti naručitelja, HGK kroz katalog želi upoznati naručitelje roba i usluga, posebno investitore i projektante, s kvalitetnim i cjenovno konkurentnim proizvodima koji se proizvode u Hrvatskoj. On line katalogom olakšava i naručiteljima, jer na jednom mjestu mogu pronaći korisne informacije o domaćoj ponudi. Osim industrijskih proizvoda vezanih uz izgradnju i opremanje, u katalog se mogu unositi poljoprivredni i prehrambeni proizvodi. Poduzetnici sami upisuju svoje proizvode i željene podatke, a nakon unosa proizvode odobrava HGK i postaju vidljivi u katalogu.

Ukupna vrijednost godišnje javne nabave iznosi gotovo trećinu državnog proračuna, odnosno 42 milijarde kuna, dok istodobno udio javnih nabava u BDP-u iznosi gotovo 13 posto. Čak 98 posto ponuditelja tj. izvođača je iz Hrvatske, no velika većina tih proizvoda nije proizvodena u Hrvatskoj. Smatra da će se broj hrvatskih proizvoda u javnim nabavama nakon izmjena Zakona povećati za barem 10 posto, a to će hrvatskome gospodarstvu donijeti 4,2 milijarde kuna.

Upis u on line katalog besplatan je za članice HGK, a u bazi je trenutno 2.403 hrvatskih industrijskih proizvoda. Vjerujemo da će Vam Katalog pomoći u poslovanju i olakšati pristup potrebnim informacijama kao i ponuditeljima.

Katalog možete pogledati na http://katalog.hgk.hr/Catalog/Search