KARL BACHL GmbH & Co – unutarnja toplinska izolacija

Kako dolazi razdoblje godine u kojem su građevinski radovi na otvorenom vrlo neizvjesni zbog vremenskih uvjeta, veći dio građevinskih radova nastoji se „preseliti“ u zatvoreni prostor. Takav način ugradnje toplinske izolacije nije „najsretniji“, ali u nekim uvjetima i mogućnostima nije moguće nešto drugo napraviti. Riječ je o vrlo važnom segmentu sanacije objekata; primjenjivom na zidove, stropove, podove i tavane, drugim riječima na bio koji građevinski element koji je potrebno toplinski izolirati, uz uvjet da na raspolaganju imate kvalitetne materijale, a za to Vam je tvrtka KARL BACHL GmbH uvijek pri ruci.

Takav način ugradnje prisutan je kod privatnih kuća i stanova pa sve do javnih objekata, gdje je uz osnovni zahtjev ugradnje toplinske izolacije odnosno smanjenje gubitka topline, vrlo važan zahtjev minimalno smanjenje unutarnjeg prostora. To znači da toplinska izolacija mora biti što tanja, a da učinak bude što veći. Da bi se zadovoljiti ti zahtjevi, tvrtka KARL BACHL GmbH razvila je paletu proizvoda koje se koriste u te svrhe.  Jedan smo od vodećih proizvođača toplinske izolacije (EPS, XPS, PIR i Perlit) u Europi, na temelju dugogodišnjeg iskustva i zahtjeva na tržištu, između ostalog razvili smo i široku paletu proizvoda za toplinsku izolaciju upravo za unutarnju primjenu odnosno ugradnju s unutarnje strane objekta. Zbog zahtjeva ugradnje, možemo je podijeliti na sljedeće grupe:

  1. Kosi krov – proizvodi koji se mogu ugraditi ispod rogova i između rogova te kombinacije tih načina ugradnje, s osnovnim zahtjevom i ciljem eliminacije toplinskih mostova
  2. Stropovi i vanjski zidovi s unutarnje strane – cilj je dobijanje što većeg korisnog prostora, i u sklopu toga zahtjeva ugradnja što tanje toplinske izolacije, ali uz što veću učinkovitost
  3. Pod, pod tavana – ugradnja toplinske izolacije na pod, ograničenost s debljinom toplinske izolacije te mogućnost suhe ugradnje

S obzirom da u ponudi imamo velik izbor materijala, u tabeli smo dali pregled iz kojeg je vidljivo koji materijal možete koristiti za pojedini građevinski element.

Toplinska izolacija kosih krovova iznutra: između i/ili ispod rogova

Toplinska izolacija ispod i između rogova – kombinacija načina ugradnje i primjena različitih materijala bez „otvaranja“ krova, s obzirom da se svi radovi izvode s unutarnje strane. Toplinska izolacija se postavlja između rogova (ili je već ugrađena) te se s donje strane postavlja dodatna toplinska izolacija kako bi se pojačao njezin ukupni učinak. Na taj način ćemo eliminirati toplinske mostove (konstrukcija će ostati „hladna“) i postići ćemo osjetno kvalitetniju toplinsku izolaciju. Kako dodatnom toplinskom izolacijom smanjujemo unutarnji koristan prostor, bitno je upotrijebiti materijale sa što boljim koeficijentom toplinske vodljivosti.

Materijali koji se koriste su: Bachl tecta-self / neoTect EPS, Bachl PIR ALU GKP, Bachl Verbundplatte.

TOPLINSKA IZOLACIJA IZMEĐU ROGOVA

Takav način ugradnje toplinske izolacije je tipičan način postavljanja toplinske izolacije kod nas, što u kombinaciji s vrlo malom debljinom toplinske izolacije (u principu mineralne vune ili EPS-a) nije dovoljno i gubici su relativno veliki, s time da uz toplinske mostove kroz konstrukciju (rogove),  dolazi do uništenja toplinske izolacije, ali i krovne konstrukcije. Budući da se toplinska izolacija ugrađuje samo između rogova, debljina toplinske izolacije ograničena je visinom roga. Ovim načinom toplinskog izoliranja vrlo je teško dobiti optimalni nivo toplinske zaštite, tako da to rješenje dugoročno gledano nije kvalitetno.

Za one investitore koji bi se, usprkos navedenom, odlučili za toplinsku izoalciju samo između rogova, navodimo naša dva materijala koja su predviđena za takvu toplinsku izolaciju.

BACHL neoTect – izolacija kosih krovova između rogova

Grafitna EPS ploča (λ=0,031 W/mK) s prorezima na obje strane ploče – čime se dobije efekt „harmonike“ i kod postavljanja ploča između rogova, ploča se stisne, ugura između rogova te se zatim raširi i sama sebe „drži“ između rogova. Ploče se spajaju tehnikom pero-utor, te nema otpada.

 

BACHL Bachl tecta-self – izolacija kosih krovova između rogova

PIR ploča (λ=0,025 W/mK) s prorezima na obje strane ploče – tako de se dobije efekt „harmonike“ i kod postavljanja ploča između rogova, ploča se stisne, ugura između rogova te se zatim raširi i sama sebe „drži“ između rogova. Ploče se spajaju tehnikom pero-utor, te nema otpada. U odnosu na Bachl neoTect izolacijsku ploču, potrebno je ugraditi 24% tanju ploču, odnosno uz ugradnju iste debljine ploča, dobije je 24%-tna bolja toplinska izolacija.

 

TOPLINSKA IZOLACIJA ISPOD ROGOVA

Kako smo već naveli, toplinskom izolacijom SAMO između rogova nećemo postići zadovoljavajući nivo toplinske zaštite, nego preporučamo ugradnju toplinske izolacije ispod rogova s proizvodima koje navodimo nastavno. Najbolja kombinacija je dvostruka ugradnja (između rogova te dodatno ispod njih).

BACHL EPS Verbundplatte – izolacija ispod rogova

EPS ploča s jedne strane kaširana gips-kartonskom pločom. Postavlja se direktno na rogove, pričvršćivanjem turbo vijcima u rogove, bez potkonstrukcije. Postavljanje se završava armiranjem spojeva ploča i gletanjem kao i sve ostale gips kartonske ploče.

 

BACHL PIR ALU GKP – izolacija ispod rogova

PIR ploča obostrano kaširano alu-folijom, i s unutarnje strane dodatno kaširana gips-kartonskom pločom. Postavlja se direktno na rogove, pričvršćivanjem turbo vijcima u rogove, bez potkonstrukcije. Postavljanje se završava armiranjem spojeva ploča i gletanjem kao i sve ostale gips kartonske ploče.

Prednost: mala debljina toplinske izolacije, mali gubitak prostora, vrlo dobra izolativnost, kvaliteta i brzina ugradnje.

 

Toplinska izolacija stropova, vanjskih zidova s unutarnje strane, grijanog od negrijanog prostora

U segmentu unutarnje toplinske izolacije stropova, vanjskih zidova te zaštite grijanog od negrijanog prostora, također smo razvili cijeli niz proizvoda s ciljem zaokruživanja toplinske ovojnice oko cijelog objekta.

 BACHL EPS Decken-Dämmelemente – izolacija stropova „nekorisnih“ prostorija

EPS ploča (λ=0,034 W/mK) s obrađenim rubovima. Ploče se spajaju tehnikom pero-utor, te kada se ploče postave imaju efektan izgled „spuštenog stropa“. Lijepe se građevinskim ili PU ljepilom.

BACHL EPS neoCeil Kellerdecken-Dämmplattee – izolacija stropova „nekorisnih“ prostorija

Grafitna EPS ploča (λ=0,031 W/mK) s jedne strana kaširana HDF pločom debljine 3 mm. Za međusobno spajanje ploča koriste se PVC profili, tako da postavljane ploče imaju izgled „spuštenog stropa“. Jedan od primjera ugradnje je na strop negrijanog podruma, s ciljem sprječavanja hlađenja odnosno zagrijavanja stropa podruma tj. poda korisne prostorije.

BACHL EPS Kellerdecken-Dämmelemente s reljefnom obradom površine – izolacija stropova „nekorisnih“ prostorija

EPS ploča (λ=0,035 W/mK). Strana koja „gleda“ u prostor ima reljefnu obradu površine. Rubovi ploča obrađeni su tako da imaju izgled „spuštenog stropa“. Jedan od primjera ugradnje je na strop negrijanog podruma, s ciljem sprječavanja hlađenja odnosno zagrijavanja stropa podruma tj. poda korisne prostorije.

BACHL EPS Multipaneel – izolacija vanjskih zidova, pregradnih zidova

EPS ploča obostrano ojačana staklenom mrežicom i specijalnim ljepilom. Kad se ploča zalijepi i pričvrsti za zid, na ploču se mogu kao završna obrada lijepiti keramičke pločice ili neki drugi završni sloj.

BACHL EPS Verbundplatte – izolacija vanjskih zidova s unutarnje strane

EPS ploča s jedne strane kaširana gips-kartonskom pločom. Postavlja se na vanjski zid s unutarnje strane, bez potkonstrukcije, direktno na zid. Ploče se lijepe i dodatno mehanički pričvršćuju.

BACHL XPS Bauplatte – izolacija vanjskih zidova s unutarnje strane, pregradnih zidova

XPS ploča obostrano ojačana staklenom mrežicom i specijalnim ljepilom. Kad se ploča zalijepi i pričvrsti za zid, na ploču se mogu kao završna obrada lijepiti keramičke pločice ili neki drugi završni sloj. Zbog karakterisitka XPS materijala, ugradnja je pogodna za ugradnju u vlažnim prostorijama.

BACHL PIR Decken-Dämmelemente – izolacija stropova „nekorisnih“ prostorija

PIR ploča obostrano kaširana mineralnim flisom, s obrađenim rubovima, ploče se spajaju tehnikom pero-utor, te kada se ploče postave imaju efektan izgled „spuštenog stropa“. Lijepe se građevinskim ljepilom ili PU ljepilom. Kao završna obrada mogu se obojiti unutarnjom bojom.

BACHL PIR ALU GKP – izolacija vanjskih zidova iznutra, ispod rogova

PIR ploča obostrano kaširano alu-folijom (λ=0,022 W/mK). S unutarnje strane je dodatno kaširana gips-kartonskom pločom. Proizvod se jednostavno lijepi na zid PU ljepilom, čime se istovremeno dobije i parna brana, te ugrađene PIR ploče debljine od 50 mm zamjenjuje klasičnu toplinsku izolaciju do cca. 100 mm.

Prednost: mala debljina toplinske izolacije, mali gubitak prostora, vrlo dobra izolativnost, kvaliteta i brzina ugradnje.

BACHL Extrapor EPS Innenraum Dämmkeil– klinovi za unutarnju namjenu

Toplinskom izolacijom vanjskih zidova s unutarnje strane, kod pregradnih zidova koji su u pravili okomiti na vnjske, dolazi do problema toplisnkih mostova. To se rješava na način da se sugerira i toplinska zaštita pregradnih zidova, barem 1 m prema unutrašnjosti prostorije. Sa svrhom izbjegavanja „stepenica“ na mjestu gdje bi prestajala toplinska izolacija pregradnih zidova, koristimo naš specijalno oblikovan proizvod u obliku klina kako bi se kraj ploče stopio sa zidom.  Ploče se postavljaju okomito na ugrađenu toplinsku izolaciju s unutarnje strane vanjskog zida. Na slici je vidljiv način ugradnje.

IZOLACIJA PODA

 BACHL EPS neoFond Boden-Dämmplatte – izolacija podova

Grafitna EPS ploča s jedne strana kaširana ivericom debljine 19 mm. Ploče i iverica se spajaju tehnikom pero-utor. Na te ploče može se direktno postaviti laminat, topli pod ili parket.

BACHL EPS Trockenestrich Melamin – izolacija podova

EPS ploča s jedne strana kaširana ivericom debljine 19 mm na kojoj se nalazi sloj melamina otpornog na opterećenja. Na te ploče može se direktno postaviti laminat, topli pod ili parket.

BACHL PERLIT – izolacija podova

Perlit je prirodni izolacijski materija, u rasutom stanju, pakiran u vrećama. Koristi se kao izolacijski materijal kod neravnih podova, gdje se ne može ugraditi „kruta“ izolacijska ploča. Može se koristiti kod suhih i mokrih estriha, kao nasip između nosivih greda, između konstrukcija. Koef. toplinske provodljivosti je 0,05 – 0,07 W/mK, negoriv je, ne upija vlagu, te je otporan na truljenje i propadanje.

 IZOLACIJA PODA TAVANA

Ukoliko je tavan nekoristan prostor, toplinska izolacija postavlja se na pod tavana. U pravilu, debljina toplinske izolacije nije toliko važna, već je potrebna čvrstoća i dugotrajnost. Mada, ako se žele ostvariti poticajna sredstva, potrebno je ugraditi min. 120 mm Bachl PIR ALU OSB izolacijske ploče, da bi se ostvarila U vrijednost max. 0,20 W/m2K. S drugim materijalima toplinske izolacije, to je debljina od ca. 200 mm.

BACHL PIR ALU OSB

PIR ploča obostrano kaširana alu-folijom i s gornje strane kaširana OSB ploča ili iverica. Na taj način dobije se podloga po kojoj se može hodati ili odlagati stvari uz vrlo kvalitetnu toplinsku izolaciju.

Na takav način mogu se koristiti i drugi izolacijski materijali, prvenstveno EPS, ali uz kraći vijek trajanja.

Također, takvi proizvodi mogu se koristiti i kao suhi podovi, odnosno na to se može direktno postaviti laminat, parket, topli pod ili tepison.

 

BACHL VACUBOARD – VIP izolacije ploče

Kad se zahtijeva vrlo tanka toplinska izolacija odnosno kad je debljina ugradnje toplinske izolacije izrazito ograničena, a da se zadovolje zahtjevi za toplinskom izolacijom, tvrtka KARL BACHL GmbH & CO razvila je relativno novu VIP toplinsku izolaciju – BACHL Vacuboard – vakuumske izolacijske ploče. Osnovna karakteristika tih ploča je koef. toplinske provodljivosti λ=0,007 W/mK, što predstavlja maksimum u pogledu kvalitete toplinske izolacije. S ostalim karakteristikama:

  • ploče obavijene alu-folijoj
  • tlačna čvrstoća cca. 140 – 180 kPa
  • sd-vrijednost >1000 m
  • reakcija na vatru – eurorazred E

ove ploče predstavljaju vrhunac u pogledu toplinske izolacije.

Primjena tih ploča je opravdana kad se traži vrlo tanka i učinkovita toplinska izolacija, a može se koristiti: na ravnom krovu, balkonu i terasama, u podovima i na zidovima, kao fasadna izolacija.

Mogu se ugraditi u pod, ispod estriha, gdje su zahtjevi toplinske izolacije veliki, a ograničena je debljina toplinske izolacije. Ugradnja Bachl Vacuboard ploča mora se izvesti vrlo precizno i oprezno, bez bušenja, na zaglađenu površinu, jer ako se ploče i malo oštete, gube svoja svojstva toplinske izolacije.

Opisani su samo neki od proizvoda iz proizvodnog asortimana, s time da se gotovo svakodnevno razvijaju novi proizvodi na temelju zahtjeva kupaca, investitora i projektanata.

Više informacija možete naći u časopisu Korak.

Karl Bachl d.o.o.