KAKO USPJEŠNO PREUZETI I ZAPOČETI POSAO

Namjera je ovog članka predstaviti korake koje mora pažljivo proći svaki polagač prije nego dobije i prihvati posao. Pokušat ćemo na zoran način odgovoriti na pitanja koja prije preuzimanja posla zahtijevaju jasan i točan odgovor. Prikazat ćemo također i jednostavan obrazac za popis radnji pri prvoj kontroli podloge i prije samog početka polaganja drvenog poda.

Da biste svaki dobiveni posao maksimalno dobro odradili, morate se prije preuzimanja usredotočiti na tri osnovna koraka:

 • Vrednovanje posla i poduka stranke
 • Ocjena gradilišta
 • Priprema posla

VREDNOVANJE POSLA I PODUKA STRANKE

Prvi kontakt sa strankom je veoma važan, ne samo zbog činjenice da je to potencijalni klijent. Bez obzira na to koji ju je put doveo do vas, ponašajte se profesionalno i budite prijazni. Kad vam stranka razloži što želi, možete spomenuti svoje reference i odlučite želite li preuzeti posao ili ne. Ako ga ne namjeravate preuzeti, recite to stranci i navedite razlog koji vas je doveo do takve odluke. Po mogućnosti, uputite ju na drugog ponuditelja usluga. Ako ste se odlučili preuzeti posao, utvrdite datum pregleda.

k01-32-01Na samom pregledu, profesionalnost igra odlučujuću ulogu. Ne zaboravite da se stranka i tada još uvijek lako može odlučiti za vašeg konkurenta. Profesionalnost ne znači samo da dobro poznajete svoj posao – znači također, da na pregled dolazite točno u dogovoreno vrijeme, da izgledate uredno, da imate kod sebe sve  alate potrebne za ocjenu gradilišta, i da ste uljudni i prijazni. Budite dobar slušatelj i ne kritizirajte radove koji su već izvedeni. O cijeni razgovarajte tek po obavljenom popisu činjenica o stanju podloge, dakle, nakon što ste ispunili priloženi obrazac i nakon što ste se uvjerili da možete ispuniti očekivanja stranke. Pri tome imajte na umu sljedeće:

 • Razložite stranci prirodnu ljepotu drveta i naglasite da je svaki pod jedinstven te je nemoguće napraviti duplikat ;
 • Lakše je pojasniti prirodne karakteristike drveta (skupljanje i širenje u određenim periodima godine, prihvatljive veličine pukotina….) na početku nego na kraju posla kad očekujete plaćanje za obavljeni rad;
 • Pribavite uzorke s kojima ćete moći zorno prikazati i krajnje dozvoljene primjere određenog izbora
 • Detaljno razgovarajte o tipu parketa, mogućnostima polaganja i kombiniranja različitih dizajna parketa i bordura;
 • Razgovarajte sa strankom o posljedicama koje na parketu može prouzročiti manja ili veća frekventnost prostora (mala djeca, životinje..)
 • Objasnite primjeren način održavanja drvenog poda;
 • Ne podcjenjujte strankine želje i očekivanja; važno je da ju stručno i pravilno podučite o realnim i racionalnim mogućnostima koje može ostvariti ugradnjom parketa. Ako slutite da drvo, dimenzije ili uzorak koji si je zamislila stranka u određenom prostoru neće dobro ispasti, pojasnite zašto to mislite i ponudite alternativu. Tu dolazi do izražaja vaše cjelokupno znanje i iskustvo;
 • Naglasite važnost održavanja pogodnih klimatskih uvjeta prije, za vrijeme i poslije polaganja poda (ovlaživači prostora).

Stranka će na taj način biti zadovoljna što je odabrala vas za izvođača radova.

OCJENA GRADILIŠTA

Prije preuzimanja posla, nužno je potrebna kontrola gradilišta, što obuhvaća vrlo točno mjerenje vlažnosti u prostoru, kontrolu eventualnog prodora vlage izvana (odvodna cijev, bazen, vrt, streha… ), stanje podloge, kontrolu klimatskih uvjeta i ostalih završnih radova. Stupanj vlažnosti estriha je najvažniji za uspjeh i konačni rezultat položenoga poda, zato budite dosljedni. Zasigurno dobro znate da je estrihu potrebno vrijeme za mirovanje i sušenje. U današnje vrijeme je vrlo vjerojatno da investitor tog nužno potrebnog vremena nema, te se polagač često nađe u škripcu prekratkog roka dovršetka. Ipak, sjetite se da po preuzimanju posla preuzimate i svu odgovornost.  Zato je još važnije da su mjerenja dobro izvršena i da preuzmete radove, odnosno počnete s polaganjem drvenoga poda tek onda kada su svi uvjeti za to odgovarajući.

Na sljedećoj stranici vam predstavljamo kontrolni list, koji je jednostavan obrazac za radnje pri prvoj kontroli podloge i prije samog početka polaganja drvenog poda.

PRIPREMA POSLA

k01-32-02Uvjeti za polaganje poda su odgovarajući, zato ste odlučili da ćete preuzeti posao i utvrdili ste datum početka radova. Priprema odgovarajuće količine svega potrebnog materijala i potrebnih alata je sada najvažniji korak. Neka vam ne bude žao dodatnog vremena potrebnog da detaljno pregledate prostor i planirate radove. Nema gore situacije za stranku nego kad, na dan početka radova, dođete na objekt i ustanovite da ne možete početi s radovima jer vam nedostaje, primjerice, produžni kabel ili kakav drugi neophodni alat ili materijal.

Također, u pravilu se drvo mora aklimatizirati na prostor u kojem će se polagati, što je još važnije ako se parket polaže na grijani estrih, stoga dostavite materijal na objekt nekoliko dana ranije. Prije početka radova, još jednom provjerite jesu li uvjeti za polaganje još uvijek odgovarajući. Ispunite priloženi kontrolni list, odnosno zabilježite vaša zapažanja.

Ako je vaša ocjena pozitivna, možemo vam samo zaželjeti uspješan nastavak radova i prije svega zadovoljnu stranku, koja će s veseljem podmiriti račun.

Ne zaboravite, uspjeh ovisi o vama samima!