Kako do kvalitetne unutarnje toplinske izolacije?

Toplinskom izolacijom s unutarnje strane brže ćete zagrijati objekt

Tvrtka KARL BACHL GmbH & CO, jedan od vodećih proizvođača toplinske izolacije (EPS, XPS, PIR i Perlit) u Europi. Na temelju dugogodišnjeg iskustva i prepoznavanja zahtjeva tržišta, razvila je i široku paletu proizvoda za toplinsku izolaciju upravo za unutarnju primjenu odnosno ugradnju s unutarnje strane objekta. Zbog zahtjeva ugradnje, možemo je podijeliti na slijedeće grupe:

Kosi krov  – proizvodi koji se mogu ugraditi ispod rogova i između rogova te kombinacije tih načina ugradnje, s osnovnim zahtjevom i ciljem eliminiranja toplinskih mostova
Stropovi i vanjski zidovi s unutarnje strane – cilj je dobijanje što većeg korisnog prostora te u sklopu istog zahtjeva ugradnja što tanje toplinske izolacije uz što veću učinkovitost
Pod, pod tavana  – ugradnja toplinske izolacije na pod,  ograničenost s debljinom toplinske izolacije te mogućnost suhe ugradnje

U sljedećem broju časopisa detaljno ćemo obraditi temu toplinske izolacije kosih krovova te ćemo u sklopu te teme naravno opisati i način toplinske izolacije s unutarnje strane.

Toplinska izolacija stropova, vanjskih zidova, grijanog od negrijanog prostora

Vrlo važan segment u sanaciji objekata je postavljanje toplinske izolacije iznutra;  na zidove, stropove, podove, tavane i sl., odnosno kad je potrebno ugraditi toplinsku izolaciju, a to se ne može napraviti s vanjske strane zida ili krova. Takav način ugradnje prisutan je kod privatnih kuća i stanova pa sve do javnih objekata, gdje je uz osnovi zahtjev ugradnje toplinske izolacije odnosno smanjenje gubitka topline, vrlo važan zahtjev minimalno smanjenje unutarnjeg prostora. To znači da toplinska izolacija mora biti što tanja, a da učinak bude što veći. Da bi se zadovoljiti ti zahtjevi, tvrtka KARL BACHL GmbH razvila je paletu proizvoda koji se koriste u te svrhe.

k59-bachl-1BACHL EPS Decken-Dämmelemente – izolacija stropova „nekorisnih“ prostorija
To je EPS ploča s obrađenim rubovima, ploče se spajaju tehnikom pero-utor i nakon postavljanja imaju efektan izgled „spuštenog stropa“. Lijepe se građevinskim ljepilom ili PU ljepilom.

BACHL EPS neoCeil Kellerdecken-Dämmplattee – izolacija stropova „nekorisnih“ prostorija
To je grafitna EPS ploča s jedne strana kaširana HDF pločom debljine 3 mm. Za međusobno spajanje ploča koriste se PVC profil, tako da postavljane ploče imaju izgled „spuštenog stropa“.

k59-bachl-2BACHL EPS Multipaneel – izolacija vanjskih i pregradnih pregradnih zidova
To je EPS ploča obostrano ojačana staklenom mrežicom i specijalnim ljepilom. Kad se ploča zalijepi i pričvrsti za zid, na ploču se mogu kao završna obrada lijepiti keramičke pločice ili postaviti neki drugi završni sloj.

BACHL EPS Verbundplatte – izolacija vanjskih zidova s unutarnje strane
To je EPS ploča s jedne strane kaširana gips-kartonskom pločom. Postavlja se na vanjski zid s unutarnje strane, bez podkonstrukcije, direktno na zid. Ploče se lijepe i dodatno mehanički pričvršćuju.

BACHL XPS Bauplatte – izolacija vanjskih i pregradnih zidova
To je XPS ploča obostrano ojačana staklenom mrežicom i specijalnim ljepilom. Kad se ploča zalijepi i pričvrsti za zid, na ploču se mogu kao završna obrada lijepiti keramičke pločice ili postaviti neki drugi završni sloj. Pogodno za ugradnju u vlažnim prostorijama.

BACHL PIR Decken-Dämmelemente – izolacija stropova „nekorisnih“ prostorija
To je PIR ploča obostrano kaširana mineralnim flisom, s obrađenim rubovima, ploče se spajaju tehnikom pero-utor, te kada se ploče postave imaju efektan izgled „spuštenog stropa“. Lijepe se građevinskim ljepilom ili PU ljepilom. Kao završna obrada mogu se obojiti unutarnjom bojom.

BACHL PIR ALUGKP – izolacija vanjskih zidova iznutra, ispod rogova
To je PIR ploča obostrano kaširana alu-folijom, i s unutarnje strane je dodatno kaširana gips-kartonskom pločom. Taj proizvod se jednostavno lijepi na zid PU ljepilom , čime se istovremeno dobije i parna brana, te ugrađene PIR ploče debljine od 50 mm zamjenjuje klasičnu toplinsku izolaciju do cca. 100 mm.
Prednost: mala debljina toplinske izolacije, mali gubitak prostora, vrlo dobra izolativnost, kvaliteta i brzina ugradnje.

k59-bachl-3IZOLACIJA PODA

BACHL EPS neoFond Boden-Dämmplatte – izolacija podova
To je grafitna EPS ploča s jedne strana kaširana ivericom debljine 19 mm. Ploče i iverica se spajaju tehnikom pero-utor. Na te ploče može se direktno postaviti laminat, topli pod ili parket.

BACHL EPS Trockenestrich Melamin – izolacija podova
To je EPS ploča s jedne strana kaširana ivericom debljine 19 mm na kojoj je sloj melamina otpornog na opterećenja. Na te ploče može se direktno postaviti laminat, topli pod ili parket.

IZOLACIJA PODA TAVANA

Ukoliko je tavan nekoristan prostor, toplinska izolacija postavlja se na pod tavana. U pravilu, debljina toplinske izolacije nije toliko važna, već je potrebna čvrstoća i dugotrajnost. Mada, ako se žele ostvariti poticajna sredstva, potrebno je ugraditi min. 120 mm Bachl PIR ALU OSB izolacijske ploče, da bi se ostvarila U vrijednost max. 0,20 W/mK. S drugim materijalima toplinske izolacije, to je debljina od ca. 200 mm.

BACHL PIR ALU OSB  – PIR ploča obostrano kaširana alu-folijom i s gornje strane kaširana OSB pločama ili ivericom. Na taj način dobije se podloga po kojoj se može hodati ili odlagati stvari uz vrlo kvalitetnu toplinsku izolaciju.
Na takav način mogu se koristiti i drugi izolacijski materijali, prvenstveno EPS, ali uz kraći vijek trajanja.
Također, takvi proizvodi mogu se koristiti i kao suhi podovi, odnosno na to se može direktno postaviti laminat, parket, topli pod ili tepisom.

Opisani su samo neki od proizvoda iz proizvodnog asortimana, s time da se gotovo svakodnevno razvijaju novi proizvodi na temelju zahtjeva kupaca, investitora i projektanata.

Karl Bachl d.o.o.