INTELIGENTNI IQ PODOVI

Iako je jedan od rijetkih proizvođača podnih obloga koji je u mogućnosti  ponuditi skoro sve vrste podova za objektnu namjenu, u Tarkett-u se kao najvažniji proizvod izdvajaju homogene podne obloge. Najveći obujam proizvodnje i prvoklasna kvaliteta omogućili su da u nekim zemljama Europe Tarkett postane sinonim za ovu vrstu podova.

Pri projektiranju i planiranju podova za škole, bolnice, vrtiće i dr. homogene podne obloge su postale tradicionalno nezamjenjive. Koriste se već odavno, a danas ih možete vidjeti na mnogim mjestima. U posljednjih nekoliko godina one su doživjele velika poboljšanja od tehnike proizvodnje, sirovina koje se koriste, krajnje otpornosti na habanje, do specijalnih tretmana koji kao rezultat daju bolje i izdržljivije proizvode uz jeftinije i jednostavnije održavanje.

Dugogodišnje iskustvo i tradicija dali su rezultate. Prve probe za proizvodnju homogenih podnih obloga započete su u Tarkettu još davne 1947. godine, dok je redovna proizvodnja krenula tri godine kasnije.

Koje su  glavne karakteristike ovih podnih obloga?

Budući da se one proizvode iz tjestolike mase u jednom sloju i debljini od najčešće 2 mm, cijela njihova debljina ujedno je i habajući sloj. Homogene podne obloge su vrlo izdržljive i otporne na sve vrste habanja i eksploatacije – dnevno velik broj prolazaka ljudi, kotačića, stolica ili kreveta, kolica, pa čak i viličara i sve to u toku dugog niza godina. Da je ovo moguće dokazi postoje  i u svim tehničkim karakteristikama Tarkett-ovih proizvoda, maksimalna komercijalna (34) i industrijska (43) klasa habanja po europskom standardu EN 685.

Sirovinski sastav ovih podnih obloga je također vrlo važan. Sirovine koje se koriste su PVC prah, plastifikatori, stabilizatori, pigmenti i punioci kao jedan od sastojaka čiji sadržaj i odabir, direktno utječe na kvalitetu. Kao punioci najčešće se koriste kreda, glina, vapnenac. Što ih je više u sastavu podne obloge, to su proizvodi teži, brže se habaju i troše, postaju porozniji te lakše upijaju nečistoće, a samim tim teže se održavaju.

Najbolje rješenje kod proizvoda s većom količinom punioca, Standard PU asortiman (Standard, Somplan 150) … predstavlja tvornička zaštita proizvoda s poliuretanom koji ih štiti prilikom ugradnje i daje dobre preduvjete za buduće održavanje; pranje i nanošenje sredstava za poliranje.

Proizvodi s manje punioca, a više PVC-a, zaštićeni poliuretanom, Plus asortiman (Primo Plus, Somplan Plus), duže vrijeme zadržavaju svoje dobre karakteristike, slabije se habaju, manje su porozni, nečistoće slabije prianjaju za nj, te je duži vremenski period do uporabe sredstava za poliranje.

Inteligentni iQ asortiman (Optima, Granit, Eminent, Stone, Megalit, Somplan 500) predstavljanju podne obloge proizvodene od najboljih sirovina, s minimalnom količinom punioca ojačane poliuretanom tako da im tijekom cijelog vijeka trajanja (25 godina i više), nije potrebno nanošenje nikakvih specijalnih sredstava, već samo suho poliranje. Ovo svakako predstavlja izuzetnu pogodnost. Prvobitno osmišljen i dizajniran prostor traje godinama na radost onih koji su ga osmislili ali prije svega onih koji ga koriste, a to su najčešće učenici i profesori u školama, pacijenti i bolničko osoblje u zdravstvenim ustanovama. Privlačno i dekorativno okruženje ih stimulira, djeluje na njih pozitivno, a funkcionalan odnos nije narušen, već naprotiv oplemenjen.

Zašto su kvaliteta sirovine i zaštita bitni?

Troškovi čišćenja i održavanja su često veći nego što možemo i pretpostaviti. Naši proračuni govore da oni iznose i do 90% ukupnih troškova tijekom trajanja podne obloge. A oni se godinama povećavaju! Kako  bi se usporedila i na najbolji način predstavila razlika između različitih tipova proizvoda Tarkett je načinio specijalni program za računanje ukupnih troškova tijekom trajanja podne obloge (Life Cycle Costs LCC) koji na vrlo jasan način računa financijsku dobit koja nastaje tijekom godina korištenja kvalitetnijih – iQ tipova proizvoda.

Homogene podne obloge imaju još mnogo toga na što treba obratiti pažnju, kao što su način pravilne ugradnje, dobijanje monolitne površine varenjem spojeva, specijalne varijante – protuklizni i akustik podovi, a naročito antistatik i provodni koji svoju primjenu nalaze u operacijskim dvoranama  i drugim prostorijama s osjetljivim instrumentima.

Tarkett SEE