Integracija boja i arhitekture – laminirano staklo s folijama u boji

Priča o bojama

Posljednjih godina trendovi stakla u boji udaljili su se od boja koje oponašaju relativno neutralne zemljane tonove u mnogo svjetlije, živopisne i vibrantne tonove.

Povijesno gledano, prevladava izgradnja jednoobraznih fasada u kojima se koristi jedna boja s  ponekim akcentom u boji u  parapetnom dijelu. Kako se povećavala raznolikost izbora međuslojeva u laminiranom staklu, tako je i upotreba boja postajala sve učestalija.  

Uz Vanceva™ Colors PVB međuslojeve u boji, dizajneri imaju paletu koja se može kombinirati za stvaranje više od 17 000 prozirnih, neprozirnih ili boja s mat efektom.

Globalni trendovi

Najnoviji trendovi odlikuju se korištenjem jedne nijanse boje koja može varirati u zasićenosti dok se kaskadno pomiče gore ili dolje po zgradi — ili čak s jedne na drugu stranu zgrade. Ove kaskade boja mogu ostati unutar jedne obitelji boja ili mogu započeti s jednom bojom postepeno se mijenjajući u potpuno drugu nijansu. Staklo u boji se koristi za pričanje priče ili prenošenje posebnog značenja kroz različite boje. Ova vrsta prijelaza boja koristi se u fasadama, mostovima, nadstrešnicama, ogradama te raznim dijelovima interijera.

Drugi trend dizajna je korištenje boja s mat efektom u dijelovima poput staklenih greda, staklenih brisoleja ili nadstrešnica. Staklo u boji savršeno odražava dinamičnu prirodu svjetlosti koja se kroz njega prenosi kako dan napreduje. Zrake svjetlosti koje prolaze kroz obojene dijelove stakla mogu itekako promijeniti percepciju prostora – bilo da se radi o jednostavnom trokutu koji pleše na toplom, bogatom hrastovom podu ili briljantnim zelenim, crvenim ili plavim kvadratima koji se nižu na hladnom sivom betonu kako bi se stvorio osjećaj avanture na ulazu.

Arhitekti i dizajneri naučili su koristiti boju za komunikaciju

Boja se koristi za markiranje i identifikaciju, postavljanje ili podizanje raspoloženja te pronalaženje puta. Od poslovnih prostora do zdravstvenih ustanova i škola, boja igra važnu ulogu u tome kako ljudi komuniciraju sa zgradom i kako okoliš može utjecati na njihovu dobrobit.

Hladne boje poput plave i zelene često se koriste u zdravstvenim ustanovama kako bi pružile mir i udobnost pacijentima i obiteljima. Crvena boja može okruženje za učenje učiniti poticajnim ili se može koristiti za privlačenje pozornosti gdje je to potrebno.

Boja nije novost kada je u pitanju pronalaženje puta u bolnicama i drugim velikim ustanovama

Koristi se u grafici na zidovima, oznakama na podovima i na ulazima za razlikovanje dijelova zgrade. Čini se da je posjetiteljima puno lakše zapamtiti boje nego smjerove sjever/jug, istok/zapad ili desno/lijevo.

Laminirano staklo u boji nudi kreativne mogućnosti dizajna za arhitekte i dizajnere pri stvaranju puteva. Laminirano staklo s međuslojevima Vanceva™ Colors PVB može biti arhitektonski element koji se koristi u pregradama, stubištima, ogradama, stupovima ili drugim jedinstvenim elementima. Oznake u boji pomažu u označavanju područja ili usmjeravaju put do odredišta.

Formator d.o.o. već 20 godina nudi inovativna rješenja s laminiranim staklom. Naše dugogodišnje iskustvo u međunarodnim projektima kao i neprekidno ulaganje u razvoj i kvalitetu proizvoda jamstvo su kvalitetne, stručne i pouzdane podršku partnerima.

Više detalja o mogućnostima s Vanceva™ Colors PVB folijama u boji pronađite na www.formator.hr i www.vanceva.com

Formator sigurnosna stakla d.o.o.