Ideje za Vaše podove 2

Unosimo toplinu u Vaše domove i u tome uživamo
Dvoslojni parketi
Prilikom uređenja unutarnjeg interijera vjerojatno jedna od najvažnijih stvari je odabir podne obloge kako bi se zadovoljile sve vizije vašeg doma iz snova. Današnje tržište nudi uistinu bezbroj mogućnosti i varijacija kako bi svatko pronašao idealno rješenje za svoj životni ili poslovni prostor. Biranje podova nikako ne bi trebala biti sporedna stvar već nešto što će nam omogućiti ekonomičniji i kvalitetniji život u nekom prostoru. Nove generacije parketa imaju svojstva koja su znatno unaprijeđena u odnosu na prethodne tehnike, a u tu skupinu svakako spadaju dvoslojni gotovi parketi. Zbog svoje kvalitete i načina proizvodnje od više vrsta drva, odabir su većine kućanstava i poslovnih objekata.

k55-Conty-02-300.jpgDvoslojni parketi su proizvedeni od najkvalitetnijih prirodnih sirovina. Estetski su privlačan, prirodan i zdrav proizvod, s toga ne čudi sve više zainteresiranih za kupnju ovakve vrste parketa, ne samo zbog svoje funkcionalnosti već i povoljnih cijena.

Jedna od glavnih karakteristika kod dvoslojnih gotovih parketa je što dugo zadržavaju svoj prvobitan izgled i ne isušuju se. Upravo zbog svog dvoslojnog sastava manje reagiraju na vlagu u podlozi ili u zraku, te su zbog toga postojaniji. Oni se sastoje od dva sloja; gornji sloj-lamela debljine otprilike 4mm, a donji sloj čini meko drvo ili vlagootporna šperploča debljine 9-11mm.

k55-Conty-04-300.jpgConty plus d.o.o. je generalni zastupnik dvoslojnih parketa CASTRO&FILHOS, S.A koji su proizvedeni od najkvalitetnije sirovine europskog i egzotičnog drveta i pružaju široku paletu dekora kao što su: hrast, američki orah, eukaliptus, doussie, iroko, ipe, wenge, sucupira i mnogi drugi.

Posebna novost je najnovija kolekcija “7 svjetskih čuda”, nazivi dekora Machu Pichu, Taj Mahal, Stonehenge, Vitoria Falls… Kolekcija uključuje i veliki izbor dekora hrastovog dvoslojnog parketa koji su završno uljeni ili lakirani s istaknutom prirodnom strukturom drveta, te bojani-bajcani.

Postavljanje parketa

Polaganje se vrši lijepljenjem parketnih dasaka na podlogu koja je prije toga namazana posebnom vrstom ljepila. Podloga na koju se postavlja parket obavezno mora biti čista, suha, ravna i tvrda.

Slojevi se lijepe unakrsno, a površinska obrada može biti lakirana, uljena ili brušena.

k55-Conty-01-300.jpgOdličnu primjenu na podnom grijanju imaju dvoslojni parketi jer su daščice relativno male i tanke, te zbog toga pokazuju znatno bolju dimenzijsku stabilnost od masivnog parketa. Njihova konstrukcija ukrštava različite anatomske smjerove drva, pa su takve podne daske ukočene, tj. manje bubre i utežu se, te se manje deformiraju. Tada je i pojava reški ili koritanja praktički zanemariva. Zarezi u nosivom donjem sloju umanjuju širenje po dužini daščice, pa je parket stabilan i po dužini i po širini.

Održavanje parketa

Kod održavanja i čišćenja bilo koje vrste podnih obloga, potrebno je slijediti određene upute kako bi im produžili vijek i učinili ih postojanim. Dvoslojni parketi imaju visoku toleranciju na vlagu, stoga treba obratiti pozornost na održavanje relativne vlažnosti prostora, čija je preporučljivost  između 45% i 60%. I niži i viši postotak vlažnosti može naštetiti parketu, pa je bitno održavati zlatnu sredinu preporučenih vrijednosti. Idealna temperatura prostorije je između 18 i 22 °C. Tijekom sezone grijanja potrebno je kontrolirati relativnu vlažnost prostora. Da bi zadržali željenu razinu vlažnosti u zraku, po potrebi se mogu koristiti ovlaživači ili odvlaživači prostora. Prilikom redovitog čišćenja najbolje je koristiti vakumske usisavače ili specijalne krpe koje privlače prašinu. Pod je potrebno održavati suhom ili dobro ocijeđenom krpom i predviđenim, odgovarajućim sredstvom za parkete.

k55-Conty-03-300.jpgAbrazivna sredstva za čišćenje kao i sredstva na bazi amonijaka nikako nisu prikladna te ih je potrebno izbjegavati. Nakon svakog pranja poda potrebno je isti posušiti kako bi se izbjegla mogućnost da vlaga ošteti parket. Jedan od većih problema s kojima se ljudi susreću nakon ugradnje parketa su mehanička oštećenja koja mogu nastati nakon nekog vremena. Da bi se to izbjeglo preporučljivo je zaštititi noge od stolova, stolica i namještaja podloškama od filca ili pluta.

Conty plus d.o.o.