Grad Pula u top 5 najboljih pametnih gradova

Grad Pula plasirao se u završnicu izbora za nagradu Smart city u kategoriji velikih gradova, koji provode Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i tvrtka Apsolon.

Uz Pulu, koja se smatra jednim od gradova šampiona digitalizacije u zemlji, u završnici prestižnog natjecanja bili su Zagreb, Karlovac te dosadašnji dobitnici ove nagrade Rijeka i Dubrovnik.

„Grad Pula prvi je grad u Hrvatskoj koji je još 2007. uveo elektroničko poslovanje u rad gradske uprave te je danas jedan od najnaprednijih hrvatskih gradova kad je riječ o digitalizaciji usluga koje nudi svojim građanima. Puljani već dugi niz godina online plaćaju račune, upisuju djecu u vrtiće, sudjeluju u kreiranju proračuna i provjeravaju status svojih predmeta. Jedna od najkorištenijih aplikacija jest e-Račun za plaćanje niza usluga, a iznimno je popularna i aplikacija e-Vrtić koja osigurava centraliziran i javan upis u sve pulske dječje vrtiće. e-Proračun omogućuje uvid u potrošnju javnog novca, a s ciljem poticanja dodatnog uključivanja građana u donošenje odluka važnih za razvoj Pule, Grad je kroz aplikaciju e-Konzultacije omogućio davanje prijedloga i komentara na proračun. Tu je i aplikacija Pula na dlanu putem koje građani imaju cjeloviti uvid u funkcioniranje grada. Pula je i prvi grad koji je pokrenuo Razvrstaj.me Plus aplikaciju za pravilno razvrstavanje otpada. Osim što podiže razinu transparentnosti, digitalizacijom gradske uprave, Grad je ostvario značajne uštede i ubrzao obradu zahtjeva građana“, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić te poručio kako je pametan grad onaj u kojem ljudi dobro žive te da će to i ubuduće biti intencija najvećeg istarskog grada.

Ove su godine organizatori dodjele nagrade najpametnijeg grada izbor podigli na još višu razinu koja ovoj tituli daje dodatnu relevantnost i vrijednost – umjesto po prijavama i projektima gradova, ove godine pobjednik se birao temeljem posebne Apsolonove metodologije.

Žiri nagrade Smart city uvrstio je spomenute gradove u završnicu izbora na temelju ocjena koje su gradovi dobili u odnosu na 29 kriterija postavljenih u šest ocjenjivačkih cjelina – digitalna spremnost uprave, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo, pametno društvo, pametna infrastruktura i pametan okoliš.

Pula je u ocjenjivanju svrstana među Top 3 velika grada u pokazateljima udjela stanovništva povezanog na sustav pročišćavanja odvodnih voda (88 posto), indeksu digitalne spreme uprave od 46,75 posto, broju programa visokog obrazovanja u ICT-u, udjelu zaposlenih u djelatnostima koja se odnose na ICT, kreativne industrije, istraživanje i razvoj od 2,8 posto.

Prepoznata kao jedan od digitalno najnaprednijih gradova u zemlji, Pula ima izrazito kvalitetne, pregledne i informacije službene internetske stranice s uspješnom primjenom aplikativnih rješenja.

Osim promijenjenih pravila izbora najboljih Smart city gradova, ovogodišnji odabir razlikuje se od prethodnih i po tome što su proglašena tri dobitnika nagrade u konkurencijama mali, srednji i veliki grad, umjesto jednog kao dosada.

U konkurenciji srednjih gradova u najuži izbor nagrade Smart City od istarskih gradova plasirali su se Labin i Poreč, dok je Pazin pobjednik u kategoriji najboljeg malog grada.

www.pula.hr