Fermacell izolacijski i vezni materijali

Zvučni, toplinski i vezni nasipi
FERMACELL saćasti izolacijski sustav

Učinkovita zvučna izolacija konstrukcija drvenih stropova
Zbog nedostatka težine masivni drveni stropovi često imaju lošu zvučnu izolaciju. Fermacell je doskočio takvim problemima saćastim izolacijskim sustavom koji služi za konstrukcije u novogradnji, ali i za saniranje starih konstrukcija. Na saćasti izolacijski sustav polažu se estrih elementi s drvenim vlaknima za zaštitu od udarnog zvuka.

k55-fermacell-00-200.jpgSvojstva i prednosti proizvoda

  • Provjeren sustav za modernizaciju saniranja i novogradnju
  • Poboljšanje zaštite na udarni zvuk kod drvenih stropova do 43 dB
  • Pri ugradnji se ne unosi vlaga s obzirom na ekstremnu suhoću nasipa
  • Brzo i jednostavno polaganje

Obrada

FERMACELL estrih-saće postavlja se na sirovu ploču po cijeloj površini u visini od 30 ili 60 mm, te se puni s FERMACELL nasipom za saće. Papirnatim trakama koje strše na bočnim krajevima ostvaruje se preklapanje po dužini. Ovakvom izvedbom, ploča se opterećuje s oko 45 ili 90 kg/m2 čime se umanjuje prijenos zvuka.

k55-fermacell-02-300.jpgSlika 1. FERMACELL saćasti izolacijski sustav

Punjenje saća vrši se FERMACELL nasipom za saće. Potrebno je započeti od vrata te pažljivo hodati preko napunjenog dijela. Nasip se pomoću zidarske letve poravnava sa saćem kako bi se postigla ravna podloga za polaganje Fermacell estrih elemenata.

Ukoliko je postavljeni nasip debljine 60 mm, potrebno ga je sabiti. Kod tanjeg sloja (30 mm) taj postupak se može izostaviti.

S ciljem poboljšanja zaštite od udarnog zvuka pri hodu, na Fermacell nasip polažu se estrih elementi s pločom od drvenih vlakana koje su otporne na tlačne sile ili s čvrsto zbijenom mineralnom vunom u debljini od 10 mm.

FERMACELL nasip za toplinsku izolaciju

Besprijekorna izolacija šupljina

Za besprijekornu izolaciju šupljina Fermacell koristi nasip za toplinsku izolaciju. Sastoji se od perlita i pogodan je za novogradnju i sanaciju. Riječ je o negorivom, ekstremno laganom i suhom granulatu otvorenom za difuziju te zbog toga ne unosi vlagu. Koristi se kod drvenih stropova, krovnih kosina i krovišta, ali i zidnih konstrukcija.

FERMACELL_Waermedaemmschuettung.aiSlika 2 FERMACELL nasip za toplinsku izolaciju

Šupljine između drvenih greda oblažu se zaštitnom folijom, između greda vrši se nasipavanje toplinske izolacije koja se poravnava s gornjom stranom greda. Preko nasipa nije dozvoljeno hodanje nego se za prohodnost koriste nosive drvene ploče koje se polažu na oblogu grede.

FERMACELL vezni nasip

Za izjednačavanje razine podova

Područja primjene FERMACEL veznog sredstva započinju tamo, gdje većina nasipa za izravnavanje dođe do svojih granica. Zbog visoke čvrstoće, neosjetljivosti na vodu i male težine primjenjiv je kod drvenih stropova, stropova sa svodovima, kod stropova s trapeznim limom, te zbog brze spremnosti za polaganje znatno pojednostavljuju naknadne radove. FERMACELL vezni nasip je izvrstan kod primjene ispod FERMACELL estrih elemenata. Sastoji se iz recikliranog izolacijskog materijala i veznog sredstva na bazi cementa.

Svojstva

  • za visine nasipa od 40 mm do 2000 mm
  • prohodan nakon 6 sati, polaganje obloge nakon 24 sata, pri 20°C i max 65 % rel. vlaž. zraka
  • vodootporan, bez slijeganja
  • negoriv
  • lagana obrada
  • lagana težina, dobra toplinska izolacija

Obrada

1) Radi optimalnog prianjanja na podlogu treba izbjegavati razdjelni sloj (npr. zaštitnu foliju ili PE-foliju).

2) Cijeli sadržaj vreće treba dobro promiješati s 8-10 l vode, dok masa ne postane homogena. Prikladni uređaji za miješanje su npr. ručna miješalica, estrih pumpa i tlačna miješalica.

3) Na jednoj strani zida postaviti izolaciju u širini od oko 20 cm u predviđenoj visini te, primjerice pomoću FERMACELL letve za niveliranje uskladiti s oznakom za visinu od 1 m. Postaviti drugu izolaciju i izravnati ju na razmaku od dužine šablone za poravnavanje. Nakon kraćeg vremena sušenja između izolacija može se nanijeti FERMACELL vezni nasip. Ovo sredstvo se sada može izravnati direktno na osušenim izolacijama. U tu svrhu preporučamo letvu za izravnavanje iz FERMACELL seta letava za izravnavanje ili ravne drvene letve tj. četverokutne cijevi.

FERMACELL_Gebundene_Schuettung_001.aiSlika 3. FERMACELL vezni nasip

Neravnine treba izravnati sa zidarskom žlicom. Alate i uređaje za miješanje treba odmah nakon uporabe oprati vodom. Gotovu površinu za vrijeme sušenja treba zaštititi od propuha!

4) Nakon 24 sata mogu se postavljati FERMACELL estrih elementi. FERMACELL vezni nasip nije korisni sloj. Putove za hodanje po nasipu treba prekriti.

Primjer: obrada s estrih pumpom

Za svaki postupak, u mješalicu se nasipaju dvije vreće FERMACELL veznog nasipa koje se završno doziraju sa oko 16-20 litara vode. Potrebno je intenzivno i dostatno miješanje materijala.

Naknadno se nasip miješa bez problema i razdvajanja sastojaka (gornji zrak 100%, donji oko 50% =5 bara prednjeg tlaka).

Pozor: automatiku zatvaranja nakon pražnjenja namjestiti vrlo visoko (3-3,5 bar ) jer u suprotnom može doći do nedovoljnog miješanja.

Djelovanje: Oko 1.500 l veznog nasipa po satu (punjenje, miješanje, pumpanje).

Fermacell GmbH