Europska Koprivnica vozi na struju

U Koprivnici su u četvrtak, 16. srpnja 2015, predstavljeni električni mini autobusi. Koprivnički električni autobusi bit će primjer prvog javnog prijevoza nulte emisije u Republici Hrvatskoj.

2015-07-02-koprivnica-200.gifGrad Koprivnica električne mini autobuse nabavio je u sklopu projekta Civitas Dyn@mo, najvećeg je i najzahtjevnijeg projekta u kojemu Grad sudjeluje. Cilj projekta je razvoj održive i energetski efikasne urbane mobilnosti s naglaskom na elektromobilnosti. Projekt se provodi u još tri grada: Aachen, Palma de Mallorca i Gdynia. Ukupna vrijednost projekta je oko 13,1 milijuna eura, s doprinosom Europske unije od  8,5 milijuna eura. Budžet Grada Koprivnice iznosi 920.000,00 eura, s doprinosom EU od 556.221,00 eura.

Električni autobusi uvedeni su u sklopu mjere K 2.2. Javni prijevoz niske emisije CO2. Sustav javnog prijevoza nulte emisije integrirat će se s mogućnostima regionalnog javnog prijevoza te će biti prvi takav sustav u gradovima slične veličine u regiji. Pri realizaciji mjere sudjelovao je i Čazmatrans – Nova d.o.o, koji kao lokalni partner želi poboljšati dosadašnje prijevozne usluge za građane Koprivnice. Mjera se provodi u skladu s Planom uspostave javnog prijevoza u Gradu Koprivnici, kojeg je izradila tvrtka Promet Plus d.o.o.

Električni mini autobusi nabavljeni su od hrvatske tvrtke DOK-ING. Autobusi mogu prevesti 12 putnika uz autonomiju od 90 do 130 km. Snaga elektromotora je 100 kW, a maksimalna brzina elektronski im je ograničena na 90 km/h.

Predstavljanju u koprivničkoj Gradskoj vijećnici prisustvovali su gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, njezini zamjenici Melita Samoborec i Mišel Jakšić, voditeljica diseminacije projekta Helena Hećimović, direktor tvrtke DOK-ING Vjekoslav Majetić, predsjednik Uprave Čazmatransa Dragan Marinović i član uprave Promet Plusa Ivan Šimunec. Nakon održanih prezentacija svi zainteresirani mogli su se provozati u novim autobusima i uvjeriti se u njihove prednosti. Nakon testne faze, javni prijevoz električnim autobusima krenut će od jeseni.