Energetski učinkovit jednocjevni sustav dogrijavanja cjevovoda potrošne tople vode

Pružanje udobnosti odgovarajuće temperature tople vode ključni je zahtjev svakog modernog toplovodnog sustava. Jednocjevni sustav nVent RAYCHEM održava vodu na pravoj temperaturi u radu cjevovoda za distribuciju vode. Inteligentni sustav održava niske troškove ulaganja te ekonomičnu i učinkovitu eksploataciju.

Osiguravanje konstantne temperature potrošne tople vode na potrošnim mjestima tradicionalno se osigurava dvocjevnim recirkulacijskim sustavom. Cirkulaciju tople potrošne vode u čitavoj mreži cjevovoda održava crpka. Toplinske gubitke u razvodima cjevovoda tople potrošne vode kompenzira spremnik. Toplinski gubici iznose otprilike 5%.

Nedostaci: gotovo dvostruki toplinski gubici, skuplji pogon, nabava i ugradnja, potreban veći prostor za ugradnju dva cjevovoda, povratni cjevovod odaje dodatnu toplinu objektu što nepovoljno djeluje u dijelovima godine kad je objekt potrebno hladiti. To posebno dolazi do izražaja kod pasivnih i niskoenergetskih objekata kod kojih je nužno obratiti pažnju i na najmanje gubitke, ali i dobitke energije.

HWAT – jednocjevni sustav – genijalan u svojoj jednostavnosti

Inteligentni samoregulirajući grijaći kabel montira se na jednocjevni razvod i održava temperaturu potrošne vode na željenoj vrijednosti. Temperatura grijaćeg kabela prilagođena je u svakoj točki uzduž cjevovoda u ovisnosti od uvjeta u okolini i mreži grijanja. To znači da je cjevovod grijan količinom topline koja je proporcionalna njegovom hlađenju. Moguće je u svakom cjevovodu održavati temperaturu potrošne vode istovjetne podešenoj temperaturi spremnika.

Prednosti:

  • Koristi se isključivo za održavanje temperature u cijevnoj mreži, a ne za dogrijavanje vode. Na taj način potrošnja električne energije svedena je na minimum.
  • Fleksibilan je i štedi prostor s obzirom na to da nema povratnih cjevovoda.
  • Investicijski troškovi su manji – nema crpke za recirkulaciju, a duljina cjevovoda je prepolovljena, što je ušteda i na materijalu i na montaži.
  • Spremnik potrošne tople vode može se dimenzionirati sa smanjenim volumenom – nema dogrijavanja recirkulirane vode.
  • U trenucima intenzivnije potrošnje tople vode nema potrebe za održavanjem temperature, tako da se tada sistem može isključiti.

Iskustva govore da je ušteda energije u odnosu na konvencionalni sistem s recirkulacijom oko 50%.

Raychem HWAT samoregulirajući grijaći kabel

Raychem HWAT samoregulirajući grijaći kabel dizajniran je kako bi osigurao konstantnu temperaturu u cjevovodima tople potrošne u komercijalnim i stambenim objektima. Grijaći kabel se montira na cjevovode tople potrošne vode (ispod standardne toplinske izolacije) te mu je uloga kompenziranje toplinskih gubitaka cjevovoda, a time se pruža kontinuirano, energetski učinkovito održavanje temperature tople vode i eliminiranje potrebe za recirkulacijom sustava.

Budući da grijaći kabel koristi Raychemovu samoregulirajuću tehnologiju, prilagođava izlaznu snagu potrebnu za nadoknadu razlike u temperaturi vode. To znači da proizvodi više topline ako se temperatura vode snizi. Kombinirajući HWAT grijaći kabel s HWAT-ECO upravljačkim uređajem dobiva se fleksibilan sustav održavanja temperature tople potrošne vode kojim se povećava energetska učinkovitost.

Druge prednosti montiranja Raychemovog HWAT sustava uključuju:
– pojednostavljeni dizajn – jednocjevni  HWAT sustavi eliminiraju potrebu za projektiranjem složenih recirkulacijskih sustava sa svojim crpkama i mrežama cjevovoda
– nisku cijenu montaže – montaža HWAT sustava je jednostavna. Grijaći kabel se jednostavno montira i prilagođava konfiguraciji razvoda cjevovoda na samom gradilištu, što smanjuje troškove montaže. Potrebna je manja količina vodovodnih komponenti – nema cjevovoda za recirkulaciju i cirkulacijskih crpki.

Hibridni HWAT sustav

Na slici je vidljiva mogućnost realizacije hibridnog HWAT sustava u npr. višestambenom objektu. U podrumu se nalazi spremnik s toplom vodom za cijelu zgradu i centralna recirkulacijska pumpa koja vrši recirkulaciju vode po vertikali, od podruma do zadnjeg kata. Horizontalni razvod cjevovoda po svakoj etaži je jednocjevni bez recirkulacije uz HWAT samoregulirajući sustav održavanja tople vode u cijevima sve do izljevnih mjesta.

Elgri d.o.o.