Energetski efikasne kuće budućnosti od opeke

Koncept e4 kuće

Koncept kuće e4 nastao je uz pomoć udruženog znanja stručnjaka iz Wienerbergera i naših partnera. Uz veliku želju za ostvarenjem projekta u kojem će se ostvariti arhitektonska nesputanost i sloboda, velika dnevna svjetlost u prostorijama, prirodna cirkulacija zraka te zdrava unutrašnja klima koja osigurava vlažnost zraka i minimalna temperaturna odstupanja promoviramo najviše kvalitete života i vrijednosti koje će naslijediti i buduće generacije.
e4 kuća od Wienerberger termoizolacijske opeke posjeduje napredne i suvremene karakteristike današnjih visokih zahtjeva u arhitekturi. Osim energetske učinkovitosti, upotrebe sunčeve energije, niskotemperaturnih sustava grijanja, arhitektonskih koncepata vodilo se računa da izabrani materijali i sustavi spadaju među najučinkovitije po pitanju cijena energije, tekućih troškova upravljanja i održavanja te da ukupni troškovi budu u ravnoteži između uloženog i dobivenog. Koncept kuće e4 objedinjuje smanjenje potrebe za energijom (grijanje-hlađenje), upotrebu energije iz obnovljivih izvora te besplatne energije iz okoliša te njezinu akumulaciju. Ovaj koncept uporabe energije donekle mijenja i dosadašnje navike potrošača, a kuća je u mogućnosti prilagoditi se različitim prohtjevima i potrebama vlasnika glede potrebe za grijanjem ili hlađenjem.

k58-wienerberger-2Gradnjom ovakvih građevina utječete izravno na svoju budućnost. Očite su sve više cijene energenata i povećanje onečišćenja okoliša. Obnovljivi izvori energije predstavljaju izvanrednu alternativu konvencionalnim oblicima energije, te smo u mogućnosti dobiti i do 80% energije iz prirode i uštedjeti na troškovima grijanja i pripremi tople vode.

Trajnost ovakvih građevina od opeke je iznimno dobra, često i dulja od 100 godina. U svijetu postoje brojni primjeri dobre prakse gdje zgrade građene opekom traju već stoljećima, a i dalje se dobro drže, odolijevajući vremenskim nepogodama, potresima, mehaničkim udarcima, ali i vlazi, buci, itd.

k58-wienerberger-3Wienerbergerov koncept e4 kuće omogućuje vam da uz mnogo mašte osmislite svoj dom. Ipak potrebno je poštovati neka temeljna pravila pri energetski učinkovitoj izgradnji. Za početak važna je orjentacija samog objekta tako da glavnina prozora bude smještena prema jugu ili zapadu. Time ćete akumulirati toplinu sunčeve svjetlosti i doprinijeti da u jesenskim i proljetnim danima boravite u prostorijama bez dodatnog grijanja, a u zimskom periodu na taj način također snižavate potrošnju energije potrebnu za grijanje. Preporučljivo je u ovom slučaju da su vam podovi tamnije boje jer više akumuliraju toplinu. Termoizolacijski materijal kojim ćemo oblagati zidove s termoizolacijskom opekom bilo bi dobro da je od kamene mineralne vune, pazeći na toplinske mostove te ugradnja kvalitetnih uređaja i prozora osigurat će vam dovoljnu zaštitu od klimatskih promjena. Ljeti se preko noći zid od opeke hladi pasivnim ventiliranjem te tako preko dana duže osigurava nižu temperaturu kad je temperatura zraka jako visoka. Ovaj podatak je dosta važan jer akumulirana hladnoća ljeti i akumulirana toplina zimi može nam uštedjeti i do 9% na troškovima potrošnje energije.
Koncept kuće e4 podrazumijeva ugrađeno podno niskotemperaturno grijanje koje se idealno kombinira s dizalicom topline, a tada se temperatura optimalno raspoređuje po prostoru. Bez vidljivih grijaćih tijela prostor se jednostavnije uređuje, ali i prašina koja se stvara lakše se čisti i manje se raznosi. Kuća je dizajnirana tako da nudi maksimalan osjećaj ugode stanovanja, jednako u vrućim ljetnim danima kao i hladnim zimskim mjesecima. Temperaturne razlike između soba u kući su smanjene na minimum čime je postignuta maksimalna ugoda, ali i samim time mislimo i na svoje zdravlje koje nam donosi niži rizik od sezonskih obolijevanja (gripe i viroze).

Provjetravanje je zamišljeno na prirodan način potpomognuto s rekuperatorima svježeg zraka koji će ujedno zrak pročistiti od peludi i drugih nečistoća štiteći nas od nepotrebnih alergija.

Energija
Potrebna energija koja nam stvara ugodu (grijanje zimi i hlađenje ljeti) ovisi i o navikama potrošača. Različiti vlasnici mogu imati značajno različite energetske potrebe. Koncept kuće e4 uzima u obzir i te moguće različitosti te omogućava prilagođavanje potrebama i željama vlasnika. Primarna energija koja nam je potrebna (energija prije konverzije u neki drugi oblik energije) te njezin iznos koji mora pokriti gubitke do potrošača, u našoj kući je jako niska u odnosu na nacionalne zahtjeve u potrošnji primarne energije.

Masivnom gradnjom s Wienerberger opekom gradimo siguran dom koji može izdržati najjače potrese, uz to opeka pokazuje i odličnu vatrootpornu sposobnost. Recikliranje glinenih opeka ekološki je prihvatljiv način zbrinjavanja otpada. Reciklirana opeka dalje se upotrebljava u daljnjoj proizvodnji opeke ili novih betonskih mješavina. Osim s ekološkog pozitivnog utjecaja recikliranje opeke može imati i pozitivan ekonomski učinak. Naime, očuvanje prirodnih materijala značajno je za ekološki odgovorno i održivo građenje koje treba biti i financijski prihvatljivo. Ekološki odgovoran i održiv način građenja podrazumijeva potpuno postizanje zatvorenog životnog ciklusa upotrebe materijala.

Wienerberger je utemeljen 1819. godine, a danas je najveći proizvođač opeke i proizvoda od gline.

Kao temelj razvitka koristi smjernice za kvalitetnu gradnju. Iz tog razloga smo razvili koncept kuće e4 koja značajno nadilazi ambiciozne kriterije učinkovitosti prema EU standardima i ujedno koristi dodatne prednosti koje iz toga proizlaze. Naša rješenja od gline imaju sposobnost stvaranja kuća za budućnost. Kuće su trajne, inovativne, a što je najvažnije, život u njima je povoljan, nudeći uštedu i udobnost kako danas i sutra tako i budućim generacijama.

U idućem broju Koraka:
– argumenti u korist e4 kuće, monitoring, zatvoreni životni ciklus te povrat investicije

Wienerberger d.o.o.