Električni automobili

Električni automobil pokreće se elektromotorom, koristeći električnu energiju pohranjenu u akumulatoru, ili drugim uređajima za pohranu energije. U zadnje vrijeme često se spominju, no električni automobili nisu novitet. Zapravo bili su popularni krajem 19. i početkom 20. stoljeća, dok su unapređenja motora s unutarnjim izgaranjem i masovna proizvodnja jeftinijih vozila na benzin doveli do smanjenja korištenja vozila na električni pogon. Sredinom 2000. obnovio se interes za proizvodnju električnih automobila, prvenstveno zbog zabrinutosti oko ubrzanog povećanja cijene nafte i potrebe za smanjenjem emisije stakleničkih plinova.

Električni  automobili imaju nekoliko prednosti naspram konvencionalnih automobila, kao što je značajno smanjenje onečišćenja zraka, smanjene emisije stakleničkih plinova i manja ovisnost o nafti.

Unatoč prednostima električni automobili suočavaju se s nekoliko prepreka. Znatno su skuplji od konvencionalnih vozila, te nedostatak javne i privatne infrastrukture za punjenje. U SAD-u, Kini, Norveškoj i Francuskoj potiče se proizvodnja i prodaja električnih automobila, te su uveli razne porezne olakšice i druge poticaje kojima se olakšava kupovina električnih vozila.

Prema podacima iz Centra za vozila Hrvatske broj električnih vozila je u porastu, iako se još uvijek radi o malom broju vozila naspram ukupnog broja vozila u Hrvatskoj. Nastavi li se trend za električnim automobilima do 2020. godine broj električnih automobila u Hrvatskoj mogao bi narasti do 5000 vozila.