Eggerova nova kolekcija pločastih materijala

Renomirani austrijski proizvođač pločastih materijala za izradu namještaja  Egger početkom ove godine predstavio je svoju novu kolekciju. Slijedom ustaljenog ritma nova kolekcija je izašla četiri godine nakon prethodne i predstavlja njen logični i prirodni nastavak, s jasno uočljivim kontinuitetom razvoja zacrtanih trendova. Postojeće uspješnice su zadržane i nadopunjene novima istog stila, dio zastarjelih dekora je izbačen ili zamijenjen novim, modernijim, a cijela kolekcija je uravnotežena i iako opsegom manja, nudi mnogo više od stare. Faktografski podaci su: 140 Eurodekora, 43 nove Eurodekor kombinacije dekora i tekstura, 20 PerfectSense dekora, od čega 13 novih, 73 radne ploče i 10 novih tekstura. Radi lakšeg snalaženja i boljeg uvida u sadržaj kolekcije te tehničke i komercijalne podatke uz kolekciju dobivamo 7 poveznica putem kojih na Eggerovim web stranicama možemo doći do svih potrebnih informacija.

Jednobojni (uni) dekori

Jednobojni dekori podijeljeni su u 3 grupe: bijele, neutralne i prigušene/sjajne boje.

Skupina “neutralnih” boja kreće od svijetlih, skoro bijelih, krem i bež tonova, preko različitih nijansi sive, pa sve do potpuno crne boje. Boje su fino stupnjevane po kromatskom smjeru prema toplom ili hladnom dijelu spektra i također prema suptilnom sudjelovanju crvene, zelene ili plave kao razlikovne nijanse unutar osnovnog sivog tona.

Prigušene/izražajne boje

Ne računajući par osnovnih izražajnih boja u ovoj kategoriji dominira spektar prigušenih, odnosno pastelnih boja, kako je kod nas uvriježeni naziv. Najviše novih tonova imamo u skupini zelenih boja koja odaje najupečatljiviji dojam svojom rafiniranošću dobivenom profinjenom variranjem različitih pigmenata. Atraktivnost zelenog kompleta dekora je motivirala Eggerove marketinške i dizajnerske stručnjake da njemu posvete jednu od svojih “Kapsula”.

Kapsule su zamišljene kao pomagalo za istraživanje kombiniranja boja i dekora, a prikazane su kao ikosaedar (pravilni poliedar sastavljen od 20 jednakostraničnih trokuta) na čijim su stranicama nalijepljeni dekori odabrani kao sugestija mogućeg kombiniranja.

Drvni dekori

Drvni dekori su podijeljeni u nekoliko kategorija: Feelwood, Opće reprodukcije drveta, Hrast, Kesten i trešnja te kategoriju s egzotičnim dekorima.

Feelwood

Feelwood dekori su prestižni dio kolekcije koji se odlikuje time da površinska tekstura prati godove i linijaturu reproducirane drvne površine. Oni predstavljaju prestižni dio kolekcije i uz već dobro poznatu Hallifax četveročlanu porodicu hrast dekora uvedena je jedna također ambiciozna porodica – Cassella hrast, svijetli, prirodni i tamni, s novom ST40 teksturom koja se odlikuje prostranim, širokim i duboko izraženim godovima.

Uočljiv je svojevrsni kontrapunkt u odnosu na Halifax sitniju linijaturu i svakako predstavlja značajno i potrebno proširenje Feelwood dijela kolekcije. Osim standardnih rubnih traka uz Casella dekore dolaze Q  rubne trake s poprečnim godovima tako da elementi za namještaj izgledaju kao da su izrezani iz jednog komada drveta.

Hrast dekori

Kolekcija hrastovih dekora zadržala je svoj unutarnji smisao i dopunjena je s nekoliko novih koji su popunili praznine i nadomjestili one zastarjele, a kao naročito uspješni ističu se dva nova dekora Tonsberg hrasta. Ploče s Tonsberg dekorom izgledaju kao da su sastavljene od slijepljenih letvica širine 6 – 7 mm. Različita svjetlina i linijatura svake od letvica i različita orijentacija godova daju vrlo zanimljivo dvostruko iščitavanje strukture i površine.

Ostali dekori

Od ostalih noviteta pažnju plijene tri redizajnirana Fineline dekora. Njihova linijatura koja samo općenito nagovještava drvenu površinu bez pretenzija da prikaže strukturu nekog stvarnog drveta, sad je gušća i sitnija nego prije i tek u suradnji s atraktivnom ST19 i pri pogledu u pravom smjeru pokazuje svoju decentnu eleganciju.

U segmentu dekora s reprodukcijama materijala imamo dvije nove teksture. Kod reprodukcije kamenih materijala to je ST76 tekstura koja dvama novim dekorima Candella mramor i  Scivaro škriljevac daje potrebnu autentičnost površine prirodnog kamena. Za dekore koji sugeriraju metalne površine imamo novu ST20 strukturu s diskretnom linijaturom i sjajnom svjetlucavom teksturom. Dekori F765 Brušeno srebro, F323 Cobra bronca i F528 Brušena bronca tako mogu stati uz bok daleko skupljih dekora drugih proizvođača koji vanjsku površinu imaju od stvarnih metalnih folija.

Radne ploče

Najveće proširenje u broju dekora nalazimo u segmentu radnih compact  (HPL) radnih ploča debljine 12 mm i s jezgrom u boji koja odgovara boji dekora. Umjesto 5 dekora koliko je bilo u prošloj kolekciji, sada imamo 10 – dodana su 2 drvna i 3 mineralna nova dekora.

Kolekcija standardnih postforming radnih ploča debljine 38 mm doživjela je temeljito osvježenje s preko 30 novih dekora. Od novih drvnih dekora posebno se ističu H2409 STG8 Cardiff smeđi hrast i već spomenuti H305 ST12 Tonsberg hrast. Kod dekora koji sugeriraju kamene ili keramičke materijale imamo novu ST78 strukturu kao nadogradnju stare ST87 strukture s predstavnicima dva dekora iz Cascia granit porodice i 3 dekora iz Titanite porodice.

Nova Egger kolekcija, službeno nazvana “Decorative Collection 24+” odaje dojam koherentnosti, uravnoteženosti i dovršenosti i nudi puno više nego što bi se na prvi pogled moglo zaključiti. Nježna progresija sivih boja, kromatska kompleksnost prigušenih tonova, koja čini da, recimo, nazivom zelena, uslijed svoje zagasitosti prestane biti “samo” zelena, kao da nas motivira na pomniju analizu i tek nakon nje možemo do kraja iščitati kako bi koji od dekora mogao funkcionirati u našem interijeru. Dekori s reprodukcijom materijala, bilo drvnih ili mineralnih, zbog višeslojnih tekstura nastalih kombiniranjem sjajnih i mat područja i uz gotovo savršene, pomno odabrane i obrađene slike dekora, daleko su nadmašili nekadašnju jednodimenzionalnost i predvidljivost.

ELGRAD d.o.o.