EE – osam godina energetske efikasnosti u Hrvatskoj


U Galeriji Klovićevi dvori, 23. rujna je održan završni skup projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekta), kojim je obilježeno osam godina njegove provedbe u državnoj, regionalnoj i lokalnoj upravi. Tom prilikom održan je i svečani prijenos projektnih aktivnosti na javni sektor, nastavno na sporazum potpisan između Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU), Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

2013-09-23-ee-01-300EE projekt pokrenut je 2005. godine i za cilj je imao javnom sektoru pomoći postaviti temelje za sustavno i efikasno gospodarenje energijom te ga opskrbiti sa za to potrebnim alatima, vještinama i znanjima. U 8 godina provedbe projekta je između ostalog educirano više od 29.000 javnih službenika i razvijen nacionalni Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE), ključan alat za praćenje i analizu potrošnje energenata u kojem se danas nalazi više od 75% javnih zgrada. 

“Iznimno smo ponosni na rezultate koje smo postigli osmogodišnjom provedbom nacionalnog projekta poticanja energetske efikasnosti.” rekla je Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj. “Iako se projekt približio svom završetku, srećom priča tu ne prestaje. Sretni smo što će alati i znanja razvijeni tijekom provedbe aktivnosti, kao i veliki dio stručnjaka koji su ga razvijali, pronaći svoje mjesto u nacionalnim institucijama koje će nastaviti težiti našim zajedničkim ciljevima.”

Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u FZOEU je u svom govoru navela kako je Fond od osnutka 2003. godine sufinancirao više od 2.000 projekata iz područja energetske učinkovitosti i OIE, s gotovo 770 milijuna kuna. „Ukupne investicije koje su na ovaj način pokrenute iznose preko 2,9 milijardi kuna, a značajno mjesto u tom portfelju zauzima upravo EE projekt. Ukupno isplaćena sredstva od gotovo 87 milijuna kuna bila su namijenjena za aktivnosti SGE i HIO projekata, kao i za sveobuhvatnu informativno-edukativnu kampanju kojom je značajno podignuta svijest hrvatskih građana o potrebi racionalnog gospodarenja energijom.“, dodala je Bukarica. „Sporazumom o prijenosu aktivnosti, Fond preuzima značajan dio projektnih aktivnosti, kao što su suradnja i stručna potpora državnim institucijama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave u sustavnom gospodarenju energijom, potpore provedbi energetskih pregleda i energetskog certificiranja javnih zgrada i nastavak  informativno-edukativnih aktivnosti.  U sljedećem će razdoblju Fond nastaviti aktivno podupirati projekte poboljšanja EnU i povećanja korištenja OIE, kako bi Hrvatska što lakše dosegla zadane ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova.“ najavila je Bukarica.

2013-09-23-ee-02-300U ime Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama mogu reći kako mi je zadovoljstvo, ali i velika odgovornost preuzeti aktivnosti ovako važnog i velikog projekta. Sporazumom o prijenosu aktivnosti, APN preuzima koordinacijsku ulogu u provedbi sustavnog gospodarenja energijom u javnom sektoru, kao i administraciju i razvoj ISGE sustava.” pojasnio je Slavko Čukelj, direktor APN-a te najavio organizaciju posebnog sektora koji će se posvetiti upravo aktivnostima gospodarenja energijom na nacionalnoj razini.

Goran Čačić, voditelj EE projekta je prilikom predstavljanja projektnih rezultata naveo kako je ukupno procijenjena ušteda zahvaljujući sustavnom gospodarenju energijom od 2010. do kraja 2012. godine viša od 113 milijuna kuna odnosno oko 6,40% godišnje. „Uz pretpostavku istog trenda kao u 2012. godini, uštede do rujna 2013.g. iznose gotovo 150 milijuna kuna, a  ostvarene su uz vrlo mali broj provedenih projekata cjelovite rekonstrukcije zgrada. Uz provedbu konkretnijih projekata energetske rekonstrukcije, procjenjujemo kako je dodatni potencijal ušteda ogroman i kreće se od 30 – 50%. Upravo ta činjenica predstavlja osnovni motiv za nastavak i proširenje aktivnosti EE projekta.“ zaključio je Čačić. 

Na skupu su svoja su iskustva u gospodarenju energijom i ostvarene uštede predstavili i timovi za gospodarenje energijom (EE timovi) ispred institucija regionalne, lokalne i državne uprave. Nakon predstavljenih EE projekata i ostvarenih milijunskih ušteda, uslijedilo je zanimljivo predavanje prof. Davora Pavune te panel-diskusije s uvaženim hrvatskim stručnjacima iz navedenih područja, s kojima se razgovaralo o energetici u Hrvatskoj te budućnosti zelene energije, kao i o ulozi javnog sektora u njenom korištenju i poticanju.

Za vrijeme trajanja završnog skupa, na platou Gradec održan je i Info dan energetske efikasnosti (EE info dan), namijenjen građanima i sudionicima skupa. Građani su na EE info danu imali prilike razgledati infomobile i štandove tvrtki-partnera EE projekta sa izloženim EE proizvodima i sustavima, te dobiti besplatno savjetovanje od strane stručnjaka o EE mjerama kojima je moguće ostvariti uštede u kućanstvu. EE info dan organizirano su posjetili i učenici zagrebačkih tehničkih škola kako bi se dodatno educirali o primjeni EE sustava u praksi.