Drvene fasade

Moderan stil fasada

Fasade na zgradama i kućama mijenjale su se kroz povijest. Svaki povijesni stil oblikovao je na različite načine arhitekturu, ali i fasade su odražavale doba u kojem su ljudi živjeli. Današnji moderan stil odraz je jedinstvenosti i osobnosti koju preferira i izgrađuje svaki arhitekt ili arhitektonski ured za sebe po čemu nastoje biti prepoznatljivi, suvremeni i traženi na tržištu. Drvene fasade imaju svoj jedinstneni izgled i moderna arhitektura već joj je odavno naklonjena zbog mnogobrojnih prednosti. U ove odlike ubrajaju se dobra čvrstoća, jednostavna obrada i održavanje, ekološki je prihvatljiva, CO2 neutralna, vrlo dobro se kombinira s drugim materijalima, obnovljiva je sirovina, čist je materijal koji se brzo ugrađuje, a dolazi u obliku letvica, dasaka, različitih profilnih dasaka i elementima ploča. S toga ne čudi da se sve više lijepih fasada s oku ugodnih varijanti drvenih vizura može sresti na obroncima Lijepe naše te se uklopiti u sveopći prirodni ambijent čineći sinergiju postojanja s okolišem.

k58-frischeis-2Drvene fasade se mogu izraditi na različite načine. Jedna mogućnost je izvedba s drvenim profilima: Profili su paraleno obrubljeni, a nalaze se u ponudi s grubo i precizno piljenom, izblanjanom ili četkanom površinom u različitim dužinama, širinama i debljinama. Budući da je drvo higroskopski materijal te stoga reagira na promjene vlažnosti, važno je ne prekoračiti granice dimenzija. Što su dimenzije veće, to drvo manje bubri i uteže se. Stoga bi se trebala održati maksimalna širina od 150 mm i najmanja debljina od 19 mm. Nadalje pri ugradnji se treba održati vlaga od 12-16 posto.

Kod postavljanja fasadnih elemenata potrebno je obratiti pozornost na položaj godova. Načelno se lice daske („desna strana”) pričvršćuje prema van. Na taj način se pojavljuje manje deformacija i raspuklina. Kako bi se još umanjilo stvaranje raspuklina, mogu se koristiti rascijepane i polurascijepane daske. To svakako povećava cijenu.

k58-frischeis-3Ovisno o estetici, fasada od drvenih profila se može izvesti vodoravno, okomito ili dijagonalno. Svakako da okomito slaganje drvenih profila ima prednosti, budući da se vlaga na drvetu brže može osušiti te time postoji manje opterećenje vlagom za fasadu. Profili se kao preklopna obloga u pravilu mogu položiti za vodoravno ili okomito oblaganje. Kako bi voda na površini mogla otjecati, trebala bi se montirati okapnica ili bi se donji rub profila trebao izvesti kao okapnica.

Druga varijanta drvene fasade je fasada od drvenih letvica. Profili se često koriste kao otvorena fasadna obloga. Budući da fasadna obloga nije otporna na kišu te stoga zgradu ne može u potpunosti zaštititi od atmosferskih utjecaja, mora se iza otvorene fasade postaviti nepropusna folija. Kako bi i ovdje voda otjecala bez problema, drvene letvice bi trebale imati ukošenost profila od 15 stupnjeva.

Kako bi drvena fasada dugoročno lijepo izgledala, Frischeis sa svojim partnerom MOCOPINUS nudi specijalni asortiman fasada Premium koji čine profili Varian, Cuba i Alpalame. Na fasadne profile Premium tvornički se nanosi boja za drvo LIGNUCOLOR. Zbog toga su posebno prikladni za vanjsku uporabu izloženu atmosferskim utjecajima. Precizno ispiljena i naknadno iščetkana površina upija znatno više laka. To povećava zaštitu profila od punog drva od atmosferskih utjecaja. Osim toga, UV-zračenje na precizno ispiljenoj površini se pojačano lomi što pridonosi duljoj trajnosti fasade. Kod tvorničkog nanošenja boje radi se u ekološkom vakuumskom postupku. Izglodano drvo se sa svih strana obrađuje radi zaštite od modrenja. Na vidljivoj strani provodi se specijalno grundiranje i dva puta se nanosi boja za drvo LIGNUCOLOR.

SAVRŠENI KROJ
Stručnjaci u centrima za obradu društva J. u. A. Frischeis upravljaju krojenjem na modernim tlačnim pilama za rezanje trupaca. Pažljivi prijevoz materijala jamči visoku kvalitetu gotovih krojenih dijelova – ovdje se koriste stolovi sa zračnim jastucima, vakuumski uređaji za podizanje i prijevoz putem pokretnih traka. Za savršeni kroj potreban je osmišljeni precizni rad: Stoga naši stručnjaci rade uz pomoć proizvodne tehnike kojom upravljaju računala i pridaju apsolutnu važnost preciznosti, točnosti kao i rokovima proizvodnje koji odgovaraju kupcima.

PRECIZNI RAD S RAČUNALNO KONTROLIRANIM STROJEVIMA (CNC)
Kad se radi o specijalnim formama ili individualnim zahtjevima za krojenje i obradu stoje Vam naši djelatnici na raspolaganju, a automatizirani procesi jamče pouzdanu kvalitetnu obradu za svaki komad.
CNC – OBRADA I CNC – BUŠENJE J. u. A. Frischeis nudi CNC-obrađene dijelove, koji su proizvedeni precizno prema Vašim zahtjevima. Individualne forme i čiste konture moguće su od veličine lota 1 pa sve do serijske proizvodnje. Prijenos podataka vrši se direktno iz Vašeg programa za stolare ili skica projekta. Konstrukcijsko bušenje vrši CNC-centar za obradu s CNC proizvodnjom podržanu barkodom, kod koje se mogu obraditi sve strane iskrojenog dijela.

J.u.A. Frischeis d.o.o.