Dijagnostika stanja hidroizolacije – e-plax®

Preventivni pregledi za dug i zdrav život (hidroizolacije)

Liječnici su u našim životima „nužno zlo“. Nitko ih pretjerano ne voli, ali je mudro imati njihove kontakte u adresaru ili mobitelu, jer ćete ih tako najbrže dobiti kad zatreba. Kod uobičajenih zdravstvenih problema koji su obično vezani uz godišnja doba (kao jače prehlade, viroze, gripe pred zimu) potražit ćete pomoć liječnika opće prakse koji naravno mogu pomoći i kod ozbiljnijih problema, međutim ako je riječ o nekom specifičnom zdravstvenom problemu, tada ćete potražiti savjet specijaliste iz tog područja, jer je riječ o ljudima koji su se dodatno školovali te o pojedinoj grupi zdravstvenih problema znaju znatno više od kolega opće prakse.

Ali ako želite izbjeći veće zdravstvene probleme, tada ćete povremeno odlaziti na preventivne preglede, jer čim oni ukažu na neki problem, taj je u tom trenutku najvjerojatnije znatno manji nego da ste ga otkrili 6 mjeseci ili 3 godine kasnije, te ćete ga bezbolnije riješiti.

Preventivni pregled hidroizolacije

Slična je situacija i s hidroizolacijom ravnih krovova te stručnjacima koji znaju kako se“boriti“ s njom, te kako detektirati eventualna mjesta njezinog propuštanja dok to korisnici zgrade niti ne primijete. Kad primijete, tada je već riječ o potrebi znatnih sanacija koja sa sobom nose i velike troškove.

e- plax® – Detekcija vodonepropusnosti izolacije – dvostruka sigurnost za ravni krov

Poznata je činjenica da kad otkrijete vlagu na stropu ili spoju stropa i vanjskog zida na posljednjem katu Vaše kuće ili stana na posljednjem katu zgrade, ne možete tom spoznajom ustvrditi mjesto na kojem je voda „probila“ hidroizolacijski sloj. Voda uvijek nađe put kojim će na najjednostavniji način prodrijeti te je u takvom slučaju sanacija cijelog krova jedino ispravno rješenje. Tome je doskočila elastomerna bitumenska traka s e-plax® tehnologijom.

Što je e-plax tehnologija? S novom tehnologijom e-plax®, Büsscher & Hoffmann predstavlja proizvod koji po prvi put spaja funkcije brtvljenja, ispitivanja nepropusnosti i osiguranja kvalitete u jednom proizvodu – BÜSSCHER e-plax®.

Tehnologija e-plax® integrirana je na temelju poznatih KSK mreža. Sastoji se od visoko provodljivog sloja, pri čemu bitumenska ploča postaje ploča za detekciju brtvljenja, koja je osnova za ispitivanje nepropusnosti metodom iskrenja.

Time Büsscher e-plax® nudi jedinstveni proizvod na svijetu u kojem su objedinjene čak dvije funkcije- funkcija izolacije i funkcija detekcije. Kod krovova koji su izloženi atmosferskom starenju može se provesti mjerenje u svakom trenutku, i to u svrhu osiguranja kvalitete te smanjenja krovnih radova, preventivno u sklopu godišnjeg održavanja krova i, naravno, u slučaju štete. Tzv. metoda iskrenja ima 100% sposobnost detektiranja.

Što je točno metoda iskrenja?

1 – podloga – npr. armirani beton
2 – parna brana
3 – toplinska izolacija
4 – prvi sloj e-plax®
5 – drugi sloj – krovna hidroizolacija
6 – ispitivanje brtvljenja metodom iskrenja s ciljem osiguranja kvalitete

Kod beskontaktnog približavanja vodljivog tijela visokonaponskom vodu, dolazi do napetosti tijekom udara. Ovisno o jačini struje doći će do pojave iskrenja ili čak električnog luka. Taj princip se koristi kod ispitivanja propusnosti pomoću metode iskrenja. U Büsscher e-plax®-u je na donjoj strani integrirana vodljiva e-plax®-tehnologija.

Kod metode iskrenja nosivi ispitivač proizvodi napon do 40 kV. Pomoću priključene bakrene četkice vrši se prevlačenje preko krovne izolacije, a u slučaju propuštanja dolazi do preskoka napona s bakrene četkice kroz rupu na vodljivu e-plax® tehnologiju. Rezultat je vidljiva iskra. Na taj se način može točno detektirati i najmanje propuštanje.

Po završetku izolacijskih radova, jednostavno i brzo ispitivanje propusnosti služi za osiguranje kakvoće i smanjenje dodatnih krovopokrivačkih radova. Ovaj se postupak  može ponoviti i nakon završetka svih ostalih građevinskih radova koji slijede i to bez velikih troškova. Na propusnost treba paziti od samog početka!

To je isto, kao što smo rekli i u uvodu, kao i kod ljudi: pravovremeni preventivni pregledi mogu ispraviti štete koje bi mogle nastati u godinama koje slijede. Ispitivanje propusnosti u redovnim vremenskim razmacima ili u kombinaciji s redovitim godišnjim održavanjem krova nudi udobnost i sigurnost. U  slučaju oštećenja možete promptno reagirati i tako izbjeći skupe troškove saniranja posljedica šteta.

Precizni rezultati mjerenja i kod krovnih slojeva debljine i više od 15 mm (Büsscher e- plax® + 3 sloja Büsscher krovne izolacije). Počnimo već danas misliti na prekosutra!

Prednosti za građevinare, arhitekte, projektante, krovopokrivače

BÜSSCHER e-plax® se koristi kao konvencionalna hladna samoljepljiva traka od elastomernog bitumena kao prvi sloj i nudi dodatnu funkciju otkrivanja 100%-tne sigurnosti od samog početka:

  • Jednostavno postavljanje
  • Prilagođeno svim vrstama krovova
  • Bez potrebe za dodatnim mehaničkim učvršćivanjem i opterećenjem

Uz način polaganja:

Büsscher e-plax® se u načelu postavlja poput uobičajenog prvog sloja krovne izolacije. Svojim jedinstvenim dizajnom, e-plax®- tehnologija predstavlja vezu koja osigurava čitavu površinu krova i ista se mora samo jednom povezati s uzemljenjem građevine. (Detalje o izvođenju radova vidi u e-plax®-uputama za postavljanje). Tako se kod krovova koji su izloženi atmosferskom starenju u svakome trenutku može pomoću metode iskrenja provesti ispitivanje propusnosti i eventualnog curenja..

Sve prednosti Büsscher samoljepljivih traka za hladno lijepljenje s Relax-Protect-System™

  • parcijalno lijepljenje sukladno ÖNORM-u
  • trenutno brtvljenje, čak i kod kasnijeg tretiranja spoja plamenom.
  • Smanjenje prijenosa topline od premaza toplinske barijere na krovnu membranu
  • Dvostruka sigurnost u spojevima, postignuta metodom hladnog lijepljenja uz tretiranje plamenom
  • Optimalna snaga hladnog lijepljenja i zavarivanja

Büsscher Hoffmann d.o.o.