Desalinizacija

Većina nas još uvijek ne shvaća vrijednost i važnost vode za život čovjeka. Zbog velike potrošnje i onečišćenja, sve je manje čiste, odnosno vode za piće. U nekim državama svijeta to predstavlja veliki problem. Broj ljudi na svijetu svakim danom je sve veći, pa tako i broj velikih naselja i industrijskih i poslovnih objekata.

Rastrošnim načinom života moderno društvo iscrpljuje mnoge prirodne izvore koji nisu neiscrpni, pa se postavlja pitanje što će se dogoditi ako jednog dana presuše. Neki znanstvenici i statističari procjenjuju da gotovo 1/6 ljudskog stanovništva na Zemlji nema pristup pitkoj vodi što direktno uzrokuje oko 10% bolesti u nerazvijenim zemljama, odnosno zemljama u razvoju. Prema tim istim procjenama, potrošnja vode udvostručuje se svakih 21 godinu.

Ujedinjeni narodi očekuju da će se 14 posto svjetske populacije susresti s oskudicom vode do 2025. godine.
Također je važno napomenuti da gotovo 40 posto svjetskog stanovništva živi unutar 100 km oceana ili mora čime se opravdava desalinizacija morske vode kao sastavni dio odgovora svijeta na nestašicu vode.
Tako je očito da će desalinizacija biti sve važniji izbor dobivanja pitke vode u pojedinim regijama u svijetu. Poput, recimo, Australije koja većim dijelom u opskrbi vode ovisi i o prikupljanju kišnice.

Desalinizacija je evoluirala u održivu alternativu opskrbe vodom koja omogućuje iskorištavanje najvećeg rezervoara vode na svijetu – oceana. Tehnologija desalinizacije morske vode, dostupna desetljećima, napravila je veliki napredak u mnogim sušnim područjima svijeta, poput Bliskog istoka, Mediterana, Australije i Kariba.

Postrojenja za desalinizaciju rade u više od 120 zemalja svijeta, uključujući Saudijsku Arabiju, Oman, Ujedinjene Arapske Emirate, Španjolsku, Cipar, Maltu, Gibraltar, Zelenortske otoke, Portugal, Grčku, Italiju, Indiju, Kinu, Japan i Australiju. Instalirani kapacitet postrojenja za desalinizaciju RO eksponencijalno se povećao u posljednjih 30 godina.

Veliki pomaci u membranskoj tehnologiji i opremi za oporabu energije početkom devedesetih rezultirali su značajnim ubrzanjem izgradnje novih RO postrojenja. Prema podacima International Desalination Association (IDA) 2009. godine, u svijetu je bilo 14 451 postrojenja za desalinizaciju. Ona su proizvodila 59,9 milijuna kubičnih metara vode dnevno, a 2010. godine proizvodnja je porasla na 68 milijuna m3.

DESALINIZACIJA U HRVATSKOJ

Hrvatsko tržište zahtijeva alternativu u opskrbi vodom jer su se cijene energenata, kao i ostalih procesnih resursa enormno povećali. Tako se ponajviše u grani turizma okrenulo alternativi, alternativa za opskrbu vodom je desalinizacija bočate odnosno morske vode.

Desalinizacija više nije nepoznanica i nedostupna kako je to nekada bila, vodeća tvrtka u hrvatskoj na području obrade vode 3 M d.o.o svojim znanjima i iskustvom proizvela je već tisuće kubnih metara pitke vode za potrebe tvrtki u turizmu, procesnoj proizvodnji i ostalim granama industrije i time omogućila uštede u poslovanju osobito na područjima gdje je distribucija pitkom vodom ograničena kao što su otoci.

Prvo značajnije desalinizacijsko postrojenje izrađeno 2010 godine na otoku Krku, u mjestu Stara Baška. Radilo se o desalinizaciji bočate vode. Nakon toga slijede brojni mali vodovodi, hoteli i kampovi na otocima i priobalju od Istre preko Kvarnera i središnje Dalmacije pa sve do Dubrovnika.

Isplativost investicije kod ovakvih postrojenja je neupitna, kod postrojenja koja obrađuju boćatu vodu isplativost je već u prvoj godini rada, dok je kod morske vode to od 2-5 godina ovisno o radnim satima stroja. Što je stroj više dana u uporabi njegova isplativost je veća. Cijena desalinizirane vode kreće se od 6 kuna po metru kubnom. U ovoj cijeni je uračunata investicija, kao i svi troškovi održavanja servisa i ostalo. Što je neusporedivo u odnosu na cijenu vode iz vodovoda koja se kreće u priobalju od 17 – 22 kn odnosno na otocima i do 100 kn po kubnom metru.
Mnogi kampovi i turistički kompleksi koriste upravo desaliniziranu vodu za opskrbu svojih jedinica.

ŠTO JE DESALINIZACIJA?

Poznajemo razne vrste filtracija kao što su pješčana filtracija, ultrafiltracija, pa tako i reverzna osmoza koja se koristi kod same desalinizacije.
Desalinizacija pomoću procesa reverzne osmoze je optimalno rješenje za preradu morske vode u pitku. Uz pomoć polupropusne membrane i uređaja za pred tretman i povišenje tlaka u morskoj vodi dobiva se voda koja po svome sadržaju ulazi u kategoriju pitke vode.

Reverzna osmoza poznata je kao najsavršeniji proces filtracije uopće. Ovaj proces omogućuje odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode sve do veličine 0,0001 µm. Reverzna osmoza koristi se za pročišćavanje vode i odstranjivanje anorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u cilju poboljšanja izgleda, okusa i ostalih svojstava vode. Tako dobivamo najkvalitetniju vodu koja zadovoljava i najzahtjevnije moguće specifikacije.

PROCES DESALINIZACIJE

Kako bi mogli izvesti sam proces proizvodnje morske vode iz pitke moramo stvoriti uvjete da bi se proces mogao nesmetano odvijati. Potrebno je izvesti zahvat morske vode. Vodu zatim spremamo spremnik morske vode gdje vršimo kemijske procese pripreme morske vode. Vodu zatim iz spremnika morske vode distribuiramo dalje crpkama posebno izvedenim za morsku vodu prema pješčanim filterima. Poslije filtera voda se kreće prema reverznoj osmozi.

Morska voda dolazi na osmozu preko mikronskih filtera koji sprečavaju krupnije čestice da ne bi dolazile na membrane i zaustavljale se na njima te čepile membrane i kasnije u procesu stvarale problem. Nakon mikronskih filtera voda nastavlja put prema sustavu visokotlačnih pumpi koje postižu tlakove i do 80 bar-a. Radni tlakovi stroja kreću se u rasponu od 60 – 80 bara ovisno od gustoće vode pa time i temperature i drugih čimbenika. Zbog očuvanja energije i smanjena troškova električne energije ugrađuju se sustavi za očuvanje energije. Na sljedećoj slici je vidljiv princip rada ovog sustava za očuvanje energije.

Voda nakon toga ide prema remineralizatoru kako bi joj vratili minerale koje je izgubila u samom procesu desalinizacije. Za potpunu ispravnost vode ista se mora dezinficirati, te spreman za distribuciju prema krajnjim korisnicima.

LISTA ZNAČAJNIJIH DESALINIZACIJSKIH POSTROJENJA IZVEDENIH OD STRANE 3 M d.o.o
Desalinizacija bočate vode  500 m3/dan – Ponikve Krk d.o.o
Desalinizacija bočate vode 100 m3/dan – Ponikve Krk d.o.o
Desalinizacija morske vode 520 m3/dan – Luka Ploče d.d
Desalinizacija bočate vode 200 m3/dan – Vodovod Dubrovnik d.o.o
Desalinizacija bočate vode 250 m3/dan – Kamp u Puli
Desalinizacija morske vode 250 m3/dan – Kamp u Puli
Desalinizacija bočate vode 500 m3/dan – Aquapark u Istri
Desalinizacija bočate vode 500 m3/dan – Praonica rublja na području Zadra
Desalinizacija bočate vode 800 m3/dan – Kamp na području Zadra
Desalinizacija morske vode 40 m3/dan – Otok u Crnoj Gori
Desalinizacija morske vode 100 m3/dan – Dugi Otok
Desalinizacija bočate vode 240 m3/dan – Rovinj
Desalinizacija bočate vode 500 m3/dan – Rovinj
Desalinizacija bočate vode 100m3/dan – Vodovod Cres – Lošinj d.o.o  – Otok Unije
Desalinizacija bočate vode 1800m3/dan – Vodovod Povljana d.o.o

3M d.o.o.