ČIŠĆENJE TEKSTILNIH PODNIH OBLOGA

Održavanje tekstilne podne obloge, odnosno njezino redovito i pravilno čišćenje očuvat će joj izgled i produljiti životni vijek. Prilikom odabira sredstava za čišćenje i postupaka čišćenja trebamo uvijek biti vrlo oprezni. Odabiremo ih s obzirom na strukturu niti, vrstu tekstilnih vlakana, način izrade obloge i korišteno ljepilo. Stoga osoba koja čisti sagove mora znati kako se obloga ponaša prilikom čišćenja. Ako je ponekad prljavština tvrdokornija, tako da su za njezino uklanjanje potrebna snažna mehanička i kemijska sredstva, ona ga mora prvo temeljito ispitati i očistiti manji dio površine, te time utvrditi djelovanje tog sredstva za čišćenje i moguće posljedice. Tako možemo unaprijed utvrditi mogućnost nastajanja štete i spriječiti je. Ako je obloga u slabijem stanju (iskrzani rubovi ili oštećeni šavovi, valovite površine, pojava mjehura), potrebno je prije čišćenja obaviti odgovarajuće popravke.

Što se tiče samog čišćenja, poznajemo četiri osnovna postupka: suho čišćenje, čišćenje parom, čišćenje pjenom i mokro čišćenje.  Ovi se osnovni načini mogu dopuniti i raznim drugim tehnikama, primjerice – predčišćenjem, kemikalijama, grebenanjem niti, itd.

Suho čišćenje

Kod suhog čišćenja se suhi prašak za čišćenje utire u oblogu pomoću strojnog četkastog valjka. Prašak upija prljavštinu, a sve zajedno se jednostavno uklanja usisavačem za prašinu. Takvo čišćenje je prikladno prije svega tamo, gdje vrsta obloge i način polaganja ne dopuštaju primjenu mokrog čišćenja. Metoda suhog čišćenja često ne daje željeni učinak ako čistimo čvoraste (bukle) i iglaste podne obloge, ili pak iznimno prljave površine. Osim toga, kod utiranja sredstva za čišćenje mogu se oštetiti niti i moglo bi doći do njihova trganja. Suhi način čišćenja tekstilne podne obloge je jednostavan i jeftin, trošak za strojeve nije velik, vlaga ne uzrokuje oštećenja, ali takvo čišćenje može biti neravnomjerno pa stoga nije primjereno za jače uprljane obloge.

Čišćenje parom

Kod čišćenja parom voda doseže 90 do 95°C. Paru ćemo pod pritiskom raspršiti u dnu niti tekstilne podne obloge i gotovo istovremeno je možemo ukloniti zajedno s prljavštinom pomoću snažnog usisavača za prašinu. Ova je metoda iznimno higijenska i besprijekorna. Niti se ne mogu oštetiti budući da se ne koriste nikakve četke, ne diže se prašina, a sam posao nije naporan. Ipak, i ovaj oblik čišćenja ima svoje slabe strane: para može dovesti do krčenja tekstilne podne obloge ukoliko prodre do same podloge, a osim toga, kod ovog se postupka obloga relativno dugo suši.

Čišćenje suhom pjenom

Čišćenje suhom pjenom zapravo je – šamponiranje. Na tekstilnu oblogu se nanosi pjena koju stvara aparat, a ne rastopina. Uslijed djelovanja pjene prljavština se kristalizira, a sve zajedno se temeljito uklanja usisavačem za prašinu. Dok podna obloga nije potpuno suha ne smije se po njoj hodati, jer bi se prljavština odmah počela skupljati iznova. Kod ove vrste čišćenja nit se oštećuje samo minimalno, pa nema opasnosti da bi uslijed prevelike vlage moglo doći do krčenja obloge. Osim toga, vrijeme sušenja dosta je kratko (trideset minuta do sat vremena).  Metoda nije prikladna za čišćenje jako prljavih podnih obloga, jer se tvrdokorna prljavština teško uklanja, dok ostaci šampona mogu izazvati nakupljanje dodatnih nečistoća.

Mokro čišćenje

Oko 85 posto svih profesionalnih servisa za čišćenje podnih obloga diljem svijeta koristi postupak mokroga čišćenja. Kod ove tehnike se  rastopina šampona pomoću četaka utire u nit, odnosno tekućinu za čišćenje postupkom raspršivanja nanosimo na podnu oblogu. Djelovanjem četki se masna prljavština emulgira i omekša, tako da je jednostavno uklanjamo usisavačem za prašinu.

Mokri postupci čišćenja (šamponiranje, raspršivanje) prikladni su tamo gdje su podne obloge stručno položene. Uklanjanje nečistoća je vrlo učinkovito, nit koja je radi težine namještaja prignječena zadobiva svoj prvotni oblik, a sam je postupak prikladan kako za manje, tako i za jako prljave podne obloge. Za ovu vrstu čišćenja pruža nam se šarolik odabir među strojevima, no uvijek je od velika značaja i stručna osposobljenost i spretnost osobe koja obavlja čišćenje. Naime, obloga bi lako mogla postati isuviše mokrom, što bi dovelo do krčenja, a i vrijeme sušenja postaje relativno dugo. Moramo biti oprezni i pri odabiru tekućina za pranje, jer neki šamponi za sobom ostavljaju ljepljivi trag.