CHROMODEN AQUA – MATERIJALI I PRIMJENA

Dosadašnja iskustva u primjeni Chromoden aqua lakovima

Prošlo je devet mjeseci kako smo na Chromoden festu u Crikvenici članovima Chromoden kluba predstavili novi lak u našem asortimanu – Chromoden aqua. Taj novi vodeni lak stvarali smo uz pomoć parketara iz našeg kluba, a nastaviti ćemo ga usavršavati također uz Vašu pomoć. Nakon što se Chromoden aqua pojavio u prodaji, svakodnevno nam je bilo upućeno desetak i više upita vezanih uz primjenu i kvalitetu vodenog laka. Kako lakirati, kako miješati, da li treba koristiti posebni valjak ili je dobar i onaj za klasične lakove, da li se može lakirati kada je vlažno ili kada je vruće bila su najčešća pitanja s kojima smo se susretali.

Na većinu pitanja odmah smo imali odgovore, ali na neka smo zajedno s Vama došli do odgovora i kvalitetnih rješenja.

Do sada imamo primjera lakiranja različitih vrsta drva Chromodenom AQUA. Tako smo do sada lakirali hrast, jasen, grab, bukvu, orah i neke egzote. Generalno gledajući nisu se pojavljivali problemi u lakiranju i primjeni, međutim neka drva i sustavi pokazali su određene specifičnosti.

Lakiranje bukovih parketa Chromodenom AQUA

Bukva je specifična vrsta drva u primjeni za parkete zbog izraženog svojstva primanja i otpuštanja vlage (dimenzijska nestabilnost) te svoje crvenkaste boje koja se dobije procesom parenja drva (radi se upravo stoga da se smanji dimenzijska nestabilnost odnosno sklonost primanju i otpuštanju vode). Upravo zbog navedenih problema posebno smo isprobavali primjenu Chromoden AQUA sustava (vodeni temelj i vodeni lak) na bukov parket.

Osnovno pravilo vrijedi kao i za primjenu klasičnih materijala i lakova (na bazi organskih otapala). Prvi sloj koji se nanosi na parket (bilo da se koristi temeljni ili završni lak) obavezno se treba nanositi valjkom, a nikako ne gleterima jer će zaostati vidljivi tragovi. Ako se podloga želi dodatno zagladiti prije lakiranja predlažemo sljedeći postupak. Kako govorimo o bukovom parketu ne preporučamo gletanje smjesom temeljnog vodenog laka i drvne prašine direktno na parket zbog pojave tragova gletanja (neki tragovi zaostanu i nakon brušenja). Zbog toga treba prvo nanijeti jedan sloj Chromoden AQUA temelja valjkom. Kada je temelj suh treba ga međuslojno brusiti (i nakon lakiranja valjkom bilo je vidljivih tragova). Nakon brušenja  površina se može kitati smjesom temeljnog laka i drvne prašine. Na taj način zapuniti ćete sve neravnine a tragova neće biti.

Što je s egzotama?

Egzotični se parketi odlikuju lijepim izgledom i bojom. Međutim sadrže dosta ulja i nekih drugih tvari koje mogu otežavati njihovu završnu obradu lakovima za parkete. Ukoliko se lakiranje vrši klasičnim Chromodenom obavezno kao prvi sloj treba nanijeti Chromoden impregnaciju jer u protivnom može doći do ljuštenja laka s površine drva.

Međutim, kakva je situacija ukoliko se lakiranje vrši Chromodenom AQUA lakovima? Naša su ispitivanja pokazala da nema sličnih problema. Dakle, dovoljna su tri ili četiri sloja vodenog Chromoden AQUA laka i neće biti problema s prianjanjem laka na drvo tj. neće biti ljuštenja. Da bi bili sigurni u to načinili smo probe na četrnaest (14) vrsta egzota: jatoba, garapa, sucupira, tatjuba, tauari, ipe, bambus, doussie, izombe, wenge, panga, iroko, bubinga, movingui i tikovina. Sustav koji smo ispitivali sastojao se od tri sloja vodenog Chromoden AQUA laka sjajnog. Nakon sedam dana  sušenja (tada lak postiže maksimalnu tvrdoću) izvršili smo ispitivanja na adheziju odnosno prionljivost prema normi ISO 2409-mrežica 1mm i rezultati su Gt=0, što znači da nema nikakvih ljuštenja niti oštećenja zaštitnog filma laka. Dakle, parketi od egzotičnih drva (barem onih koje smo ispitali) mogu se bez bojazni lakirati direktno sustavom Chromoden AQUA bez posebne kemijske pripreme površine drva.

 Nova iskustva u primjeni s gelom i impregnacijom

Kada smo radili upute za primjenu Chromoden AQUA vodenih lakova rekli smo da se oni mogu nanostiti na univerzalni gel i impregnaciju. I mogu, međutim u nekom slučajevima smo uočili nedostatke takve primjene. Površina vodenih lakova je puno napetija od površine klasičnih poliuretanskih lakova što za posljedicu ima slabiju adheziju tj. prianjanje. Uz to upojnost takvih lakova u drvo osjetno je veća nego kod klasičnih lakova. Upravo iz ta dva razloga vrlo je važno otvoriti, odnosno nahrapaviti površinu prije lakiranja Chromoden AQUA lakovima. Znači, ukoliko se ispod vodenog laka stavi gel ili impregnacija za koje preporučamo da se ne bruse može doći do problema s prinljivošću.

Ukoliko ste, iz bilo kojeg razloga primorani koristiti impregnaciju ili gel ispod Chromodena aqua taj se sloj obavezno mora međuslojno brusiti prije lakiranja Chromodenom AQUA.

Novi proizvodi u razvoju

Izbacivši novi proizvod Chromoden aqua (sjajni i polumat) i Chromoden temeljni vodeni lak za parkete dali smo sebi zadatak napraviti kompletan vodeni sustav za lakiranje parketa. Da bi upotpunili vodeni sustav nedostaje nam nekoliko proizvoda kao npr. vodeni gel za fuge, vodene transparentne boje za parkete (bajcevi), jednokomponentni lak za parkete, Chromoden aqua mat lak za parkete (5-10% sjaja i 45-50% sjaja). Trenutno smo pri kraju razvijanja gela za fuge i vodenih transparenata.

Vodeni gel za fuge je proizvod koji ima svojstvo odličnog zapunjavanja fuga i manjih neravnina, a za veće fuge se može miješati s drvnom prašinom. Elastičan je tj. kada se osuši ne puca i nije krt. Brzo suši; već nakon 1 sat (sušenje pri normalnim uvjetima) može se brusiti.

Vodeni Chromoden transparenti su boje za parkete koje će odgovarati nijansama po našoj standardnoj ton karti. Dok se ne pojave na tržištu parkete nesmetano možete bojati klasičnim Chromoden transparentima i završno lakirati Chromoden AQUA lakovima za parket.

Chromos boje i lakovi d.d.