Chevron – renesansni predstavnik drvenih podova

Uporabu drva kao podne obloge otkriva još opis života kralja Salomona već u 10.stoljeću prije Krista, a podne obloge od drva dobivaju na značaju u rimsko doba kad se razvila tehnika pečenja drva i slogova u plohe i daske te uzdužnog slaganja. Drveni podovi se već krajem prvog tisućljeća sve češće koriste na području sjeverne Europe i atlantskih država hladnijeg podneblja.

Krajem Srednjeg vijeka pojavio se interes za spajanje različitih vrsta drva u višebojne uzorke, a u Skandinaviji i Engleskoj se i danas možemo diviti starinskim uzorcima drvenih podnih obloga. Zlatno doba drveni podovi doživljavaju u 17. stoljeću korištenjem rijetkih i prestižnih vrsta drva. Vrlo je poznata obloga iz dvorca Versailles, rezidencije Luja XIV ili „Kralja Sunca“ po kojem se taj uzorak naziva i danas.

Tvrtka Galeković slijedom dugogodišnje tradicije obrade drva u Hrvatskoj, daje već dulje od 65 godina svoj obol u proizvodnji drvenih podova. Naših preko 260 radnika u dva proizvodna pogona proizvode zasigurno najkvalitetnije i najizdržljivije podove na svjetskom tržištu. Kroz godine smo razvili široki spektar drvenih podova poput masivnog i multilayer parketa te njihove termo tretirane verzije otpornije na vlagu i štetočine. Novi trend su podovi pogodni za podno grijanje, poput multiflooring parketa, a u određenim uvjetima i masivnog parketa. Kvaliteta naših proizvoda kupcima pruža zadovoljstvo te nas čini izuzetno ponosnima i postavlja visoki standard kojeg se i dalje želimo držati.

Chevron – taj fantastični „V“ oblik

U našem proizvodnom programu posebno mjesto zauzima Chevron parket, možda još poznatiji pod nazivom francuski vez, koji je posljednjih godina jedan od najpopularnijih načina slaganja parketa. Njegovi ljubitelji kažu da im je prvi izbor zbog svog bezvremenskog klasičnog dizajna. Ravne linije su jednostavne, ali elegantne, uklapaju se u moderan minimalistički starinski tradicionalni stil.

Svestran je u dizajnerskoj priči koju stvara. Možete koristiti chevron drveni pod kao ključni segment prostorije ili ga uklopiti u pozadinu te drugim detaljima dopustiti „glavnu ulogu“ vašeg dizajna. S chevronom možete maksimalno iskoristiti uske prostore ili stvarno stopiti veliki prostor. Osjećaj sofisticiranosti dobrodošlice cijenjen je tijekom godina jer uzorak chevrona privlači ljude. Dizajn je prikladan i za stambene i za komercijalne prostore, za sve tipove uređenja, bilo rustikalnijih ili modernih prostora.

Chevron parket proizvodimo u kutovima 45° i 60° te u svim vrstama drveta. A mogućnost odabira je bez površinske zaštite ili završno obrađen u svim finišima i bojama.

Kod nas možete izabrati chevron iz masivnog parketa u tri kvalitete, debljine 14 ili 21 mm te u širinama od 50 do 140  mm ili u multiflooring (multilayer) varijanti debljine 11 ili 15 mm te širinama 120 ili 140 mm. Karakteristika multilayera je njegova smanjena debljina u usporedbi s drugim drvenim podovima što ga čini idealnim za podno grijanje. Zahvaljujući toj smanjenoj debljini ima manju otpornost, odnosno bolje provodi toplinu.

Održavanje chevrona

Za održavanje chevrona vrijede pravila kao i za sve drvene podove s obzirom na to da je riječ o prirodnom podu, ali nikada nije suvišno ponoviti ono najvažnije, kako bi pridržavajući se uputa uživali u svom podu dugi niz godina.

Vaš drveni pod najbolje će se osjećati na temperaturi od 18-22°C te relativnoj vlažnost zraka 45-60%, što su i idealni uvjeti i za ljude koji obitavaju u takvim prostorima. Na ulazu u stan postavite otirač koji se redovno čisti kako bi se s đonova cipela odstranile čestice prašine i kamenčići. Za namještaj koristite podmetače, što se posebno odnosi na stolice koje stalno mijenjaju svoju poziciju, a prolivenu tekućinu odmah pobrišite mekanom pamučnom krpom.

Kod tvornički lakiranih i uljenih chevrona periodika održavanja ovisi o intenzitetu upotrebe poda. Lakirane chevrone uputno je povremeno obnavljati sa sredstvom za osvježivanje laka, a za uljeni chevron preporučujemo redovito čišćenje sa specijalnim sredstvom za čišćenje uljenih podova te kod srednje korištenih podova jednom godišnje premazivanje novim slojem ulja.

Pod izvanrednim održavanjem podrazumijevaju se veći zahvati s obzirom na činjenicu mogućih eventualnih oštećenja nakon više godina upotrebe. U tom slučaju, ako imate chevron od masivnog drva, možete cijelu površinu poda podvrgnuti novom brušenju (14 mm debljine poda podnosi brušenje 4x u svom životnom vijeku, a pod od 21mm, 6x). Po potrebi možete zamijeniti posebno oštećene elemente, obaviti kitanje te izvršiti novo lakiranje ili uljenje. Što se izvanrednog održavanja tiče, svakako to prepustite stručnoj osobi – parketaru – koji će posao obaviti profesionalno.

PPS Galeković d.o.o.