BUS 2014.

Završen je i ovogodišnji seminar „Budućnost ugodnog stanovanja“. Puna dvorana D1 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dokaz je da je tema integracije obnovljivih izvora energije itekako aktualna i prepoznata među studentskom populacijom. 250 studenata iz Zagreba, Rijeke, Slavonskog Broda i Splita te desetak učenika i njihovih profesora Elektrostrojarske škole iz Varaždina, od jutra su pratili predavanja koja su obuhvatila sve aspekte obnovljivih izvora energije od samih mogućnosti primjene obnovljivih izvora, pretvorbe energije, njene primjene do financiranja projekata vezanih za ovih izvora energije.

2014-supeus-1-250Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, otvorio je seminar kratkim pozdravom i izlaganjem o obnovljivim izvorima energije kao čimbenicima razvoja i napretka. Dekan je naglasio da samo sinergijom znanosti, akademske zajednice, vlasti te gospodarstvom koje prepoznaje primjenu novih rješenja i inovacija, možemo napredovati i iskoristiti potencijale sunca, vjetra, tla i vodenih masa. Kako bi pokazao da Sveučilište u Zagrebu ne zaostaje za Sveučilištima i institucijama u svijetu, predstavio je nekolicinu projekata koji se u ovom trenutku provode na fakultetima, a tiču se energije vjetra, sunca, geotermalnih izvora, hidroenergije, sve popularnijom energijom biomase te pohranom energije.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, dr. sc. Julije Domac, dao je kratki pregled analiza najboljih europskih regija i Hrvatske po pitanju mogućnosti , prakse i propuštenih prilika za integraciju obnovljivih izvora energije. Zadnji predavač u prvom bloku predavanja, koja su se odnosila na mogućnosti, inicijative i probleme šire primjene obnovljivih izvora energije, bio je prof. dr. sc. Neven Duić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Profesor je prikazao mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta uz poticajnu regulativu i obnovljive izvore energije. Usporedbom različitih poslova vezanih za obnovljive izvore energije jasno je da za proizvodnju opreme,  izvedbu i održavanje solarnih sustava potrebno čak deset puta više zaposlenih nego za vjetroelektrane. Međutim, potrebna radna snaga na području obnovljivih izvora energije će zasigurno rasti iz godine u godinu.

2014-supeus-2-250Drugi blok predavanja bio je rezerviran za tehničke koncepte obnovljivih izvora, a predavanjem otvorio ga je dr. sc. Zvonimir Glasnović, izvanredni profesor na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. U cilju rješavanja glavnog problema šire primjene značajnijih obnovljivih izvora energije, prikazao je inovativne tehnologije integriranih hidro-solarnih sustava kroz tri patentna rješenja kojima se osigurava kontinuirana opskrba potrošača energijom tijekom cijele godine, dok se s četvrtim patentom, uz energiju, osigurava i kontinuirana opskrba potrošača pitkom vodom, također tijekom cijele godine. Slijedeće predavanje održala je postdoktorantica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Tea Žakula. Predstavila je računalni algoritam koji je razvila u sklopu svog doktorskog rada, a omogućuje simulaciju MPC (Model Predictive Control) regulacije za različite mehaničke sustave te procjenu uštede energije te primjenu MPC regulacije za napredan sustav hlađenja zgrada, s hlađenjem pomoću cijevi smještenih u konstrukciji zgrade i zasebnom ventilacijom pomoću kojih je moguće uštedjeti do 50% ukupne električne energije za klimatizaciju u odnosu na postojeće sustave s konvencionalnom regulacijom. Irena Tišljar, dipl. ing., predstavnica tvrtke Panasonic, prikazala je proizvod tvrtke, dizalicu topline zrak – voda Aquarea koja omogućava uštedu u troškovima energenata do 78%. Aquarea je idealna za suvremenu niskoenergetsku gradnju s niskotemperaturnim sustavima grijanja, npr. podno grijanje, no također je primjenjiva kao zamjena za postojeće kotlove na lož ulje i izvanredno se kombinira sa solarnim panelima.

Nakon kratke pauze uslijedilo je predavanje Sveučilišnog asistenta na fakultetu Montanuniversität Leoben (Austrija), Renata Šarca, dipl. ing. koji je predstavio funkciju i važnost energetske oporabe otpada. Šarc je predstavio informacije o sustavu gospodarenja otpadom u Europi, zakonske osnove, primjenjenu tehnologiji za oporabu otpada i podatke o emisijama iz navedenih postrojenja. Nakon ovog, uslijedilo je predavanje još jednog predstavnika tvrtke partnera, Josipa Zdenkovića, dipl.ing, iz tvrtke Schrack Technik d.o.o. koji je od samih početaka veliki oslonac udruzi SUPEUS. Tema predavanja bili su tehnički izazovi i poteškoće u integraciji fotonaponskih sustava u Hrvatskoj te način spremanja energije. Drugu tematsku cjelinu predavanjem je zatvorio prof. dr. sc. Marko Delimar, izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Ovom prigodom studentima je iznio problem opskrbe velikim količinama energije iz obnovljivih izvora energije, obzirom da se takove elektrane najčešće nalaze nešto dalje od urbanih sredina, a u budućnosti ih se planira dodatno udaljiti, ali i unaprijediti način prijenosa i distribucije do korisnika.

Nakon već standardnog domjenka u organizaciji restorana Cassandra, posljednji blok, u kojem su dani primjeri uspješnih projekata integracije obnovljivih izvora energije te mogućnosti financiranja, otvorio je Branimir Škugor, znanstveni novak na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Škugor je predstavio način na koji električna vozila zajedno s OIE čine sinergiju u elektro-energetskom sustavu te je time potaknut njihov zajednički prodor. Dr. sc. Rene Lisac, dipl. ing. arh. održao je zanimljivo predavanje o Kući R, obiteljskoj kući u Kupinečkom Kraljevcu, na čijem su primjeru posjetitelji mogli vidjeti oblikovanje energetski učinkovite arhitekture. Kuća R je primjer skladnog odnosa između umjereno visoko postavljenih svih principa potrebnih za ostvarivanje kvaliteta suvremenog stanovanja i komfora, kao i primjer kako zahtjevi za suvremenim oblikovanjem prostora i oblika, te zahtjevi za energetskom učinkovitošću mogu međusobno skladno surađivati i podržavati se. Posljednje predavanje održao je Ivan Szekeres, dipl.ing.el., suosnivač i član Zelene energetske zadruge. U Hrvatskoj za sada djeluje desetak energetskih zadruga od kojih je jedan od zanimljivih primjera i Zelena energetska zadruga koja dokazuje da je zeleno poduzetništvo u Hrvatskoj moguće čak i uz ne baš prijateljsku poduzetničku klimu u održivoj energetici.

Kao i obično, na seminarima Udruge, naglasak je bio na povezivanju studenata i predstavnika tvrtki partnera. Ovoga puta, posjetitelji su mogli doći direktno u kontakt s tvrtkama Panasonic, Schrack Technik d.o.o te tvrtkom Robert Bosch. Jadranski naftovod d.d., Viessmann d.o.o. te tvrtka Planetaris d.o.o., također su prepoznali vrijednost ovog događaja. Promotivne materijale ustupili su časopisi Građevinar, PROgradnja i EGE, a seminar su popratili Mreža TV, Eko zona HRT-a, te Radio Student. Moderatore je odjenula tvrtka Peek & Cloppenburg.

Osim posjećenosti, udruga velikim uspjehom smatra prisustvovanje studenata različitih fakulteta i struka, čime je ponovno ostvarena SUPEUS-ova težnja interdiscipliranom radu i povezivanju kroz teme energetske učinkovitosti, održive gradnje i obnovljivih izvora energije.

 Zahvaljujemo našim parterima na podršci i razumjevanju, predavačima na zanimljivim, poučnim no i veoma inspirativnim predavanjima te svim posjetiteljima koji su svojim dolaskom iskazali veliku potvrdu radu udruge. Nadamo se da smo opravdali Vaša očekivanja i da uskoro opet družimo na nekom našem novom projektu.