Bruxelles: projekt toplane na bio masu u Pokupskom osvojio godišnju EUSEW nagradu!

Općina Pokupsko je kao jedini ovogodišnji hrvatski predstavnik u finalu godišnje nagrade Europske unije za obnovljive izvore energije (EUSEW) 15. lipnja 2016. u Bruxellesu proglašena za najbolji primjer poticanja obnovljivih izvora energije u kategoriji javnog sektora na području cijele EU.

Projekt mala toplana na bio masu u općini Pokupsko je posebno istaknut zbog ograničenih proračunskih kapaciteta ove male seoske općine koja je usprkos tome uspješno pustila u pogon tolpanu na biomasu sufinanciranu iz potpore IPARD programa.

2016-05-17-toplana-1-200.jpgOsim općine Pokupsko, godišnje nagrade EUSEW-a ove godine su dobili i danski projekt Eko energetska mreža (u kategoriji nagrade potrošača) te austrijski projekt Zelena pivovara Goss (u kategoriji nagrada za poslovni sektor).

Ističemo da je općina Pokupsko kao jedini hrvatski predstavnik ušla u finale uz samo još 9 projekata iz cijele EU (od preko 200 koji su sudjelovali u natječaju) pa je osvajanje prve nagrade u kategoriji javnog sektora time još veće priznanje ovoj općini s područja LAG-a Vallis Colapis.

Božidar Škrinjarić, načelnik općine Pokupsko je nagradu primio 15. lipnja 2016. u Bruxellesu na konferenciji koja je održana u sklopu priredbe – Tjedan obnovljive energije (13-17. lipnja 2016.).