Božo Petrov poručio da je Most spriječio poskupljenje plina

Na svom Facebook profilu predsjednik Sabora i Mosta danas je poručio kako je njegova stranka spriječila već dulje vrijeme najavljivano poskupljenje plina.

Danas je Vlada donijela odluku po kojoj će cijena plina za građane ostati nepromijenjena do 01. ožujka 2018. godine.

Usprkos činjenici da je prije samo 6 dana na sjednici Vlade odlučeno da će se od 01. travnja 2017. godine ući u djelomičnu liberalizaciju tržišta cijene plina, danas je došlo do preokreta.

Cijena plina na svjetskom tržištu porasla je unatrag godinu dana za 20%. Prateći porast cijene nafte, liberalizacija u Hrvatskoj došla bi u nezgodnom trenutku, posebno kad se uzmu u obzir i predstojeći lokalni izbori ovog proljeća.

Liberalizacija u Hrvatskoj trebala je nastupiti prije tri godine, no bila je odgođena, što zbog činjenice da država više neće moći imati utjecaja na cijene, te zbog velikog broja lokalnih distributera koji ne bi mogli preživjeti dolaskom konkurencije.

Za sada 100 kilovata plina u Hrvatskoj košta 4,3 eura, što je dva eura manje od EU prosjeka. Jeftiniji plin od nas imaju Rumunji, Bugari i Poljaci, u Italiji i Nizozemskoj je oko 7 eura, dok je u Švedskoj najskuplji (preko 11 eura).